Falafel, pita i sos jogurtowy z tahini. Kanapka na weekend

Wegetariańska mieszanka z Bliskiego Wschodu schowana w kieszonce prostego placka jest dla wszystkich dobrym i atrakcyjnym posiłkiem. Wypróbujcie przepis z bloga Kuchennymi drzwiami.

Falafel, pita i sos jogurtowy z tahini. Kanapka na weekendFalafel, pita i sos jogurtowy z tahini. Kanapka na weekend
Anna Kamińska

falafel

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki wody
  • 1 żółta cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka kminu w proszku
  • ½ łyżeczki kardamonu w proszku
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • olej do smażenia o wysokich właściwościach dymienia – z nasion winogron lub ryżowy
  • 2 chlebki pita
  • liście natki pietruszki i mięty
  • mała czerwona cebula pokrojona w krążki
  • plasterki ogórka i rzodkiewki

sos tahini

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • ostra papryka do posypania

Przepis

Ciecierzycę namocz na noc w wodzie – powinna podwoić swoją objętość. Ciecierzyca z puszki nie jest dobrym wyjściem, bo falafele nie będą tak smaczne. Odcedź i opłucz ciecierzycę, a następnie dodaj do kielicha blendera razem z cebulą, sezamem, czosnkiem i pietruszką. Miksuj do gładkości wszystkich składników, ale nie powinna to być miazga. Dodaj przyprawy, sodę oczyszczoną, sól, mąkę i wodę. Wymieszaj i przenieś do miski, przykryj i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Kształtuj masę na małe kotleciki dłońmi zmoczonymi w wodzie i układaj na blacie (lub formuj je za pomocą gałkownicy do lodów). Rozgrzej olej na żeliwnej patelni i smaż falafele przez 5 minut z każdej strony. Podawaj ciepłe w podgrzanych chlebach pita ze świeżymi zielonymi liśćmi, cebulą, ogórkiem, rzodkiewką i sosem tahini.

Wybrane dla Ciebie

"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie