Fakty i mity o drobiu w świątecznej odsłonie

Uczestnicy warsztatów poznali zalety jedzenia drobiu i inspirujące przepisy.

Fakty i mity o drobiu w świątecznej odsłonie
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

O tym jak przygotować drób w smaczny i bezpieczny sposób dowiedzieli się uczestnicy warsztatów pt. „Drób na świątecznym stole”, które odbyły się na początku grudnia w studiu kulinarnym CookUp. Celem spotkania było przygotowanie imponującego świątecznego menu jak również uzmysłowienie uczestnikom jakie walory posiada mięso drobiowe, jaka jest jego rola w zbilansowanej diecie i jak rozróżnić fakty od mitów krążących na jego temat.

|

Obraz

|
| --- |
| |

„To jak to jest z tym drobiem, jeść czy nie jeść?” od takich słów rozpoczęła się pierwsza część warsztatów na temat stereotypów, zalet i bezpieczeństwa spożywanego drobiu. Podczas spotkania organizatorzy zaprosili uczestników do wzięcia udziału w krótkim teście z wiedzy na temat drobiu i jego właściwości, opowiedzieli o roli, jaką pełni w diecie człowieka i bezpieczeństwie hodowli w Polsce. Razem z blogerami w wydarzeniu wzięli udział eksperci: lekarz weterynarii - Aleksandra Porada, dietetyk - Anna Jelonek, kucharze oraz znana aktorka i mama - Małgorzata Ostrowska-Królikowska.

Największe zainteresowanie wzbudziło skonfrontowanie krążących w opinii publicznej mitów dotyczących drobiu, takich jak np. profilaktyczne stosowanie antybiotyków, czy sztuczne przyspieszanie wzrostu ptaków, z rzeczywistością. Po ożywionej dyskusji uczestnicy przekonali się, że drób warto jeść z powodu jego walorów smakowych oraz ze względu na fakt, że jest on idealnym składnikiem zdrowej i lekkostrawnej diety - mięso drobiowe zawiera cenne witaminy i makro- oraz mikroelementy, jak żelazo, potas, magnez, cynk oraz witamin z grupy B.

Drugą, kulinarną część wydarzenia poprowadzili wybitni szefowie kuchni: Jakub Streuermark oraz Marek Kropielnicki. Pod ich okiem uczestnicy mieli okazję przygotować m. in. pieczonego indyka nadziewanego śliwkami podanego z kasztanami w czerwonym winie czy kurczaka w cieście à la wellington z jabłkowym chutneyem z chilli. Uczestnikom został również zademonstrowany sposób przygotowania indyka w całości. Oczywiście nie mogło zabraknąć najprzyjemniejszego elementu - czyli degustacji, która oficjalnie zwieńczyła wydarzenie.

Warsztaty „Drób na świątecznym stole” zostały zorganizowane z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej i miały na celu przełamanie stereotypów dotyczących drobiu w Polsce. Więcej informacji na temat mięsa drobiowego, jego właściwości, porad eksperckich czy przepisów można znaleźć na www.dobrydrob.pl, gdzie dostępny jest również krótki film animowany o faktach i mitach związanych z mięsem drobiowym. Strona powstała, aby zapewnić konsumentom dostęp do rzetelnej, sprawdzonej wiedzy na temat właściwości mięsa drobiowego.

|

Obraz

|
| --- |

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia