Fakty i mity o drobiu w świątecznej odsłonie

Uczestnicy warsztatów poznali zalety jedzenia drobiu i inspirujące przepisy.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

O tym jak przygotować drób w smaczny i bezpieczny sposób dowiedzieli się uczestnicy warsztatów pt. „Drób na świątecznym stole”, które odbyły się na początku grudnia w studiu kulinarnym CookUp. Celem spotkania było przygotowanie imponującego świątecznego menu jak również uzmysłowienie uczestnikom jakie walory posiada mięso drobiowe, jaka jest jego rola w zbilansowanej diecie i jak rozróżnić fakty od mitów krążących na jego temat.

|

Obraz

|
| --- |
| |

„To jak to jest z tym drobiem, jeść czy nie jeść?” od takich słów rozpoczęła się pierwsza część warsztatów na temat stereotypów, zalet i bezpieczeństwa spożywanego drobiu. Podczas spotkania organizatorzy zaprosili uczestników do wzięcia udziału w krótkim teście z wiedzy na temat drobiu i jego właściwości, opowiedzieli o roli, jaką pełni w diecie człowieka i bezpieczeństwie hodowli w Polsce. Razem z blogerami w wydarzeniu wzięli udział eksperci: lekarz weterynarii - Aleksandra Porada, dietetyk - Anna Jelonek, kucharze oraz znana aktorka i mama - Małgorzata Ostrowska-Królikowska.

Największe zainteresowanie wzbudziło skonfrontowanie krążących w opinii publicznej mitów dotyczących drobiu, takich jak np. profilaktyczne stosowanie antybiotyków, czy sztuczne przyspieszanie wzrostu ptaków, z rzeczywistością. Po ożywionej dyskusji uczestnicy przekonali się, że drób warto jeść z powodu jego walorów smakowych oraz ze względu na fakt, że jest on idealnym składnikiem zdrowej i lekkostrawnej diety - mięso drobiowe zawiera cenne witaminy i makro- oraz mikroelementy, jak żelazo, potas, magnez, cynk oraz witamin z grupy B.

Drugą, kulinarną część wydarzenia poprowadzili wybitni szefowie kuchni: Jakub Streuermark oraz Marek Kropielnicki. Pod ich okiem uczestnicy mieli okazję przygotować m. in. pieczonego indyka nadziewanego śliwkami podanego z kasztanami w czerwonym winie czy kurczaka w cieście à la wellington z jabłkowym chutneyem z chilli. Uczestnikom został również zademonstrowany sposób przygotowania indyka w całości. Oczywiście nie mogło zabraknąć najprzyjemniejszego elementu - czyli degustacji, która oficjalnie zwieńczyła wydarzenie.

Warsztaty „Drób na świątecznym stole” zostały zorganizowane z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej i miały na celu przełamanie stereotypów dotyczących drobiu w Polsce. Więcej informacji na temat mięsa drobiowego, jego właściwości, porad eksperckich czy przepisów można znaleźć na www.dobrydrob.pl, gdzie dostępny jest również krótki film animowany o faktach i mitach związanych z mięsem drobiowym. Strona powstała, aby zapewnić konsumentom dostęp do rzetelnej, sprawdzonej wiedzy na temat właściwości mięsa drobiowego.

|

Obraz

|
| --- |

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯