Fakty i mity o drobiu w świątecznej odsłonie

Uczestnicy warsztatów poznali zalety jedzenia drobiu i inspirujące przepisy.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

O tym jak przygotować drób w smaczny i bezpieczny sposób dowiedzieli się uczestnicy warsztatów pt. „Drób na świątecznym stole”, które odbyły się na początku grudnia w studiu kulinarnym CookUp. Celem spotkania było przygotowanie imponującego świątecznego menu jak również uzmysłowienie uczestnikom jakie walory posiada mięso drobiowe, jaka jest jego rola w zbilansowanej diecie i jak rozróżnić fakty od mitów krążących na jego temat.

|

Obraz

|
| --- |
| |

„To jak to jest z tym drobiem, jeść czy nie jeść?” od takich słów rozpoczęła się pierwsza część warsztatów na temat stereotypów, zalet i bezpieczeństwa spożywanego drobiu. Podczas spotkania organizatorzy zaprosili uczestników do wzięcia udziału w krótkim teście z wiedzy na temat drobiu i jego właściwości, opowiedzieli o roli, jaką pełni w diecie człowieka i bezpieczeństwie hodowli w Polsce. Razem z blogerami w wydarzeniu wzięli udział eksperci: lekarz weterynarii - Aleksandra Porada, dietetyk - Anna Jelonek, kucharze oraz znana aktorka i mama - Małgorzata Ostrowska-Królikowska.

Największe zainteresowanie wzbudziło skonfrontowanie krążących w opinii publicznej mitów dotyczących drobiu, takich jak np. profilaktyczne stosowanie antybiotyków, czy sztuczne przyspieszanie wzrostu ptaków, z rzeczywistością. Po ożywionej dyskusji uczestnicy przekonali się, że drób warto jeść z powodu jego walorów smakowych oraz ze względu na fakt, że jest on idealnym składnikiem zdrowej i lekkostrawnej diety - mięso drobiowe zawiera cenne witaminy i makro- oraz mikroelementy, jak żelazo, potas, magnez, cynk oraz witamin z grupy B.

Drugą, kulinarną część wydarzenia poprowadzili wybitni szefowie kuchni: Jakub Streuermark oraz Marek Kropielnicki. Pod ich okiem uczestnicy mieli okazję przygotować m. in. pieczonego indyka nadziewanego śliwkami podanego z kasztanami w czerwonym winie czy kurczaka w cieście à la wellington z jabłkowym chutneyem z chilli. Uczestnikom został również zademonstrowany sposób przygotowania indyka w całości. Oczywiście nie mogło zabraknąć najprzyjemniejszego elementu - czyli degustacji, która oficjalnie zwieńczyła wydarzenie.

Warsztaty „Drób na świątecznym stole” zostały zorganizowane z inicjatywy Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej i miały na celu przełamanie stereotypów dotyczących drobiu w Polsce. Więcej informacji na temat mięsa drobiowego, jego właściwości, porad eksperckich czy przepisów można znaleźć na www.dobrydrob.pl, gdzie dostępny jest również krótki film animowany o faktach i mitach związanych z mięsem drobiowym. Strona powstała, aby zapewnić konsumentom dostęp do rzetelnej, sprawdzonej wiedzy na temat właściwości mięsa drobiowego.

|

Obraz

|
| --- |

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀