Ewa Wachowicz zdradza przepis na żurek wielkanocny. Pierwszy raz spędzi święta w mniejszym gronie

Podczas epidemii koronawirusa wielu z nas nie myśli nawet o pieczeniu mazurków czy przygotowywaniu sałatki jarzynowej. O świątecznych tradycjach nie zapomniała jednak Ewa Wachowicz. Choć i dla niej to trudny czas, nie zamierza rezygnować z wielkanocnych potraw. W rozmowie z WP Kuchnia zdradza swój przepis na zakwas na żurek.

Ewa Wachowicz zdradza przepis na zakwas na żurek wielkanocny
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne

Ewa Wachowicz swoimi przepisami inspiruje nas nieustannie. W swoich programach kulinarnych zdradza patenty i triki na idealne wypieki i perfekcyjne potrawy. Tym razem podzieliła się swoim przepisem na zakwas, który jest najważniejszym elementem świątecznego żurku.

Żurek Ewy Wachowicz – składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 1 łyżka mąki żytniej
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 lity letniej, przegotowanej wody

Przygotowanie:
Do kamionki lub słoika wsypać płatki, mąkę zalać wodą, wymieszać i dodać czosnek. Przykryć ściereczką i zostawić na 3-4 dni. Po tym czasie gotowy zakwas przechowywać w lodówce. Zakwas należy zużyć do 3 tygodni.

Żurek to oczywiście zupa, bez której Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie świąt. Jest jednak jeszcze jedna potrawa, której nie może brakować na jej świątecznym stole. – W wielkanocnym menu królują jajka. I to nie tylko te na twardo z majonezem, ale w różnych postaciach – z chrzanem, zapiekane, w sałatkach – mówi w rozmowie z WP Kuchnia i zdradza swój popisowy przepis.

Przepis na jajka smażone wg Ewy Wachowicz:
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu przecinamy je wzdłuż i wyciągamy żółtko, tak aby nie uszkodzić białka. Do żółtka dodajemy szczypiorek, odrobinę majonezu i wypełniamy białko. Następnie nasze "łódeczki" panierujemy w bułce tartej i smażymy na maśle.

Wielkanoc Ewy Wachowicz

Chociaż na stole restauratorki nie zabraknie tradycyjnych potraw, to te święta będą dla niej wyjątkowe. – Tegoroczną Wielkanoc będziemy obchodzić w bardzo okrojonym składzie. Pierwszy raz nie będę świętować z moim bratem i jego rodziną. Zabraknie również moich rodziców. To pierwsze takie święta naszej w historii. Zawsze spędzaliśmy je rodzinne, a w tym roku, niestety, na odległość – opowiada kucharka.

Wachowicz zdradza, że Wielkanoc to jedne z jej ulubionych świąt. Wspomina, że jako dziecko paliła ogniska w ogrodzie oraz wyczekiwała lanego poniedziałku. – Kiedy byłam mała, w moich rodzinnych stronach celebracja świąt zaczynała się już w Wielki Czwartek. Wtedy cały dzień sprzątaliśmy ogród, by wieczorem móc "spalić Judasza", czyli rozpalić ogromne ognisko. To było symboliczne oczyszczenie ogniem – tłumaczy.

Autorka kulinarnych programów opowiada również o tradycji "psotnej nocy". – Z niedzieli na poniedziałek obchodziliśmy noc psot. W domach, w których były jakieś dziewczyny czy "panny na wydaniu", chłopcy malowali często okna wapnem lub robili inne drobne żarty. Zdejmowali bramy, chowali inne narzędzia ogrodnicze. Lany poniedziałek często zaczynałam od mycia okien – wspomina ze śmiechem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru