Mazurek z bakaliami i lukrem

Smaczny, bardzo bakaliowy mazurek, ale trochę nietypowy. W ogóle nie zawiera tłuszczu, jest delikatnie waniliowy, dobrze czuć skórkę pomarańczową i różne smaki poszczególnych, słodkich dodatków.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Mazurek to wypiek idealny na Wielkanoc. Autorka tego świątecznego cuda, Natalia Kudela z bloga "Mała Cukierenka", pisze o nim tak: Smaczny, bardzo bakaliowy mazurek, ale trochę nietypowy. W ogóle nie zawiera tłuszczu, jest delikatnie waniliowy, dobrze czuć skórkę pomarańczową i różne smaki poszczególnych, słodkich dodatków. Nasączony jest herbatą z rumem, co nadaje mu wyjątkowego aromatu. Całość dobrze komponuje się z cytrynowym lukrem. Najlepiej jak postoi przed podaniem jeden dzień (zrobiłam go we wtorek i w czwartek był najsmaczniejszy). Możemy go dowolnie udekorować.

*Składniki na ciasto: *5 jajek, 170 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego (lub domowy cukier waniliowy)
, 350 g mąki, 50 g suszonej śliwki, 100 g suszonych daktyli, 100 g drobnych rodzynek, 100 g migdałów w skórce, 100 g suszonych fig, 3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej.

Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty (użyłam earl grey), 4 łyżki rumu.

Lukier: 300g cukru pudru, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1-3 łyżki gorącej wody, zielony barwnik spożywczy.

Dekoracje: kandyzowane wiśnie, migdały białe i ze skórką, wiórki kokosowe.

  1. Bakalie drobno pokroić, oprócz rodzynek.
  2. Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż powstanie gęsta, puszysta piana.
  3. Stopniowo dodawać mąkę, tak w 3-4 partiach. Po każdym dodaniu delikatnie wymieszać.
  4. Dodać bakalie, wymieszać łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm lub większej (wtedy ciasto będzie bardziej płaskie) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra - dół przez około 40 minut. Po wyjęciu z pieca odstawić, aby trochę przestygło.
  6. Wymieszać herbatę z rumem. Ciasto wyjąć z blaszki i ponakłuwać z wierzchu widelcem. Następnie nasączyć równomiernie rumową herbatą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Podgrzać trochę sok z cytryny, aby był ciepły. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą (lukier ma być dosyć gęsty). Dodać barwnik spożywczy, dokładnie wymieszać.
  8. Rozsmarować najpierw cienką warstwę lukru na wierzchu ciasta, odczekać z 5-10 minut i rozsmarować pozostały lukier. Ciasto dowolnie ozdobić bakaliami lub jak pokazano na zdjęciu. Mazurek najlepiej smakuje na drugi-trzeci dzień.

Udanych wypieków:)

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟