Mazurek z bakaliami i lukrem
Smaczny, bardzo bakaliowy mazurek, ale trochę nietypowy. W ogóle nie zawiera tłuszczu, jest delikatnie waniliowy, dobrze czuć skórkę pomarańczową i różne smaki poszczególnych, słodkich dodatków.
Mazurek to wypiek idealny na Wielkanoc. Autorka tego świątecznego cuda, Natalia Kudela z bloga "Mała Cukierenka", pisze o nim tak: Smaczny, bardzo bakaliowy mazurek, ale trochę nietypowy. W ogóle nie zawiera tłuszczu, jest delikatnie waniliowy, dobrze czuć skórkę pomarańczową i różne smaki poszczególnych, słodkich dodatków. Nasączony jest herbatą z rumem, co nadaje mu wyjątkowego aromatu. Całość dobrze komponuje się z cytrynowym lukrem. Najlepiej jak postoi przed podaniem jeden dzień (zrobiłam go we wtorek i w czwartek był najsmaczniejszy). Możemy go dowolnie udekorować.
*Składniki na ciasto: *5 jajek, 170 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego (lub domowy cukier waniliowy)
, 350 g mąki, 50 g suszonej śliwki, 100 g suszonych daktyli, 100 g drobnych rodzynek, 100 g migdałów w skórce, 100 g suszonych fig, 3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej.
Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty (użyłam earl grey), 4 łyżki rumu.
Lukier: 300g cukru pudru, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1-3 łyżki gorącej wody, zielony barwnik spożywczy.
Dekoracje: kandyzowane wiśnie, migdały białe i ze skórką, wiórki kokosowe.
- Bakalie drobno pokroić, oprócz rodzynek.
- Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż powstanie gęsta, puszysta piana.
- Stopniowo dodawać mąkę, tak w 3-4 partiach. Po każdym dodaniu delikatnie wymieszać.
- Dodać bakalie, wymieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm lub większej (wtedy ciasto będzie bardziej płaskie) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra - dół przez około 40 minut. Po wyjęciu z pieca odstawić, aby trochę przestygło.
- Wymieszać herbatę z rumem. Ciasto wyjąć z blaszki i ponakłuwać z wierzchu widelcem. Następnie nasączyć równomiernie rumową herbatą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podgrzać trochę sok z cytryny, aby był ciepły. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą (lukier ma być dosyć gęsty). Dodać barwnik spożywczy, dokładnie wymieszać.
- Rozsmarować najpierw cienką warstwę lukru na wierzchu ciasta, odczekać z 5-10 minut i rozsmarować pozostały lukier. Ciasto dowolnie ozdobić bakaliami lub jak pokazano na zdjęciu. Mazurek najlepiej smakuje na drugi-trzeci dzień.
Udanych wypieków:)
[
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: przepis na szarlotkę z bakaliami.