Mazurek z bakaliami i lukrem

Smaczny, bardzo bakaliowy mazurek, ale trochę nietypowy. W ogóle nie zawiera tłuszczu, jest delikatnie waniliowy, dobrze czuć skórkę pomarańczową i różne smaki poszczególnych, słodkich dodatków.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Mazurek to wypiek idealny na Wielkanoc. Autorka tego świątecznego cuda, Natalia Kudela z bloga "Mała Cukierenka", pisze o nim tak: Smaczny, bardzo bakaliowy mazurek, ale trochę nietypowy. W ogóle nie zawiera tłuszczu, jest delikatnie waniliowy, dobrze czuć skórkę pomarańczową i różne smaki poszczególnych, słodkich dodatków. Nasączony jest herbatą z rumem, co nadaje mu wyjątkowego aromatu. Całość dobrze komponuje się z cytrynowym lukrem. Najlepiej jak postoi przed podaniem jeden dzień (zrobiłam go we wtorek i w czwartek był najsmaczniejszy). Możemy go dowolnie udekorować.

*Składniki na ciasto: *5 jajek, 170 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego (lub domowy cukier waniliowy)
, 350 g mąki, 50 g suszonej śliwki, 100 g suszonych daktyli, 100 g drobnych rodzynek, 100 g migdałów w skórce, 100 g suszonych fig, 3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej lub kandyzowanej.

Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty (użyłam earl grey), 4 łyżki rumu.

Lukier: 300g cukru pudru, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1-3 łyżki gorącej wody, zielony barwnik spożywczy.

Dekoracje: kandyzowane wiśnie, migdały białe i ze skórką, wiórki kokosowe.

  1. Bakalie drobno pokroić, oprócz rodzynek.
  2. Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż powstanie gęsta, puszysta piana.
  3. Stopniowo dodawać mąkę, tak w 3-4 partiach. Po każdym dodaniu delikatnie wymieszać.
  4. Dodać bakalie, wymieszać łyżką.
  5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm lub większej (wtedy ciasto będzie bardziej płaskie) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra - dół przez około 40 minut. Po wyjęciu z pieca odstawić, aby trochę przestygło.
  6. Wymieszać herbatę z rumem. Ciasto wyjąć z blaszki i ponakłuwać z wierzchu widelcem. Następnie nasączyć równomiernie rumową herbatą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  7. Podgrzać trochę sok z cytryny, aby był ciepły. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą (lukier ma być dosyć gęsty). Dodać barwnik spożywczy, dokładnie wymieszać.
  8. Rozsmarować najpierw cienką warstwę lukru na wierzchu ciasta, odczekać z 5-10 minut i rozsmarować pozostały lukier. Ciasto dowolnie ozdobić bakaliami lub jak pokazano na zdjęciu. Mazurek najlepiej smakuje na drugi-trzeci dzień.

Udanych wypieków:)

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami