Ewa Wachowicz: Ryby w Polsce i na świecie - hodowla i obróbka kulinarna. Na co zwracać uwagę?

Ryby i owoce morza - wiadomo, że cieszą się one dużą popularnością. Nie tylko ze względu na smak, ale również ich właściwości prozdrowotne. Nie wszystkie gatunki są pod tym względem identyczne. Istnieją takie, do których z wielu powodów, należy podchodzić z dystansem. Dzisiaj chciałabym się skupić na tym, na co powinniśmy zwracać uwagę, jeśli chodzi o ryby, ich hodowlę oraz obróbkę kulinarną.

Ewa WachowiczEwa Wachowicz radzi, jak wybrać najlepsze ryby
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Ryby w Polsce – wiele z nich to towar importowany

Niestety, w Polsce owoce morza nie są tak popularne, jak w krajach śródziemnomorskich. Co prawda, znajdziemy wiele typowych dla naszego terenu (inaczej wygląda to nad morzem, inaczej w moich, krakowskich okolicach) gatunków, ale wiele z nich to towar importowany.

Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że na naszych stołach lądują ryby... wietnamskie z pangą na czele. Jest ona stosunkowo tania, ale pochodzi z zanieczyszczonego Mekongu. To jeszcze nie wszystko – samicom tego gatunku podaje się zastrzyk hormonalny, który ma zdynamizować hodowlę. Jeśli mamy wybór, to lepiej nie decydować się na zbyt częstą konsumpcję tego rodzaju.

Innym problemem, o jakim pewnie niejednokrotnie słyszeliście, jest jedzenie ryb z puszki. Rodzajem, przed którym ostrzega jedna z amerykańskich agencji żywności, jest tuńczyk. Ma on zawierać groźne dla zdrowia człowieka pokłady rtęci. Polacy bardzo często sięgają po tę rybę, wykorzystując ją kulinarnie na wiele sposobów. W tym przypadku polecam jej ograniczenie, ale też kupowanie dobrej jakości produktu ze sprawdzonego źródła.

Nie łącz ryb z tymi produktami

Zakupy w sklepie rybnym - upewnij się, co kupujesz

Jeśli kupujemy ryby w sklepach, musimy mieć świadomość, że wiele z nich zostaje przywieziona w formie mrożonek. Następnie są one rozmrażane i tak sprzedawane. Uczciwi sprzedawcy powinni poinformować o tym swoich klientów. Dlaczego? Ponieważ raz rozmrożona ryba nie może zostać ponownie zamrożona. Musimy od razu poddać ją obróbce kulinarnej. Jeśli sprzedawca nic nie mówi o kupowanym przez was towarze, to zadajcie mu konkretne pytania, na które musi udzielić odpowiedzi.

Karp i pstrąg - zdrowe i pyszne, pod warunkiem, że z dobrej hodowli

Nie wyobrażam sobie świąt bez karpia i letniego wypadu do Ojcowskiego Parku Narodowego bez skosztowania grillowanego bądź wędzonego pstrąga. Przykładowo pstrąg tęczowy (ale też potokowy) to typowa ryba słodkowodna, która wymaga jednak czystej i dobrze dotlenionej wody. Tylko dzięki temu jest on bogaty w wartości odżywcze i może poszczycić się niskim zanieczyszczeniem substancjami chemicznymi.

Ewa Wachowicz
© Archiwum prywatne

Jak dostać taką rybę? Tutaj często pojawia się problem. Szczerze polecam udanie się w odpowiednie miejsce, gdzie hoduje się ryby zgodnie z obowiązującymi normami. Kupowanie ich w markecie spożywczym nie jest najlepszym pomysłem. Warto nawet wybrać się na wycieczkę, by dostać pysznego i zdrowego pstrąga. Jeśli jednak w pobliżu naszej miejscowości nie znajduje się żadna hodowla, to zachęcam was do odwiedzania lokalnych sklepów rybnych, które sprowadzają - często nawet na naszą prośbę - ryby z polskich, certyfikowanych hodowli.

Karp - przyjęło się, że jada się go jedynie w czasie świąt Bożego Narodzenia. Tak naprawdę można się nim jednak zajadać znacznie częściej. Polskie karpie, przede wszystkim z rejonu Milicza oraz Zatoru, wykazują wyjątkowe właściwości, a dodatkowo smakują znakomicie. W przypadku karpia proces hodowlany jest skomplikowany – trwa aż trzy lata. To właśnie taka ryba jest najlepsza. Przed zakupem powinniśmy więc upewnić się, że kupujemy odpowiedniego, gotowego do spożycia, karpia. Najlepszy jest ten, który waży około dwóch kilogramów.

Ryba nad polskim morzem - na co uważać?

Będąc nad Bałtykiem i udając się do smażalni bądź wędzarni, wydaje nam się, że wszędzie mamy podawaną świeżą rybę. Niestety, nie zawsze to prawda. Wiele punktów gastronomicznych opiera się na mrożonkach. A to dlatego, że podają nie tylko ryby z Bałtyku.

sielawa
© Archiwum prywatne

Aby mieć pewność, że serwowana jest nam świeża ryba, powinniśmy odwiedzać porty rybackie, których nad morzem nie brakuje: Kołobrzeg, Ustka, Łeba, Władysławowo - to tylko niektóre z nich. Tam kupimy ryby z bieżących połowów, prosto z kutra. Nawet w miejscowościach bez dużych portów rybackich (np. Krynica Morska) są miejsca gdzie rano można kupić rybkę prosto z połowu. Flądra czy śledź, czyli pospolite ryby bałtyckie, są lepsze niż mrożony łosoś norweski.

W przypadku tego typu zakupu nie musimy używać nawet wielu przypraw. Wystarczy posolić rybę i umieścić ją w piekarniku bądź wrzucić na ruszt. Jeśli przebywamy nad morzem i zakupimy rybę prosto od rybaka, to śmiało możemy ją zamrozić i mieć pewność dobrej jakości produktu.

Marynowanie ryb
© Archiwum prywatne

Nie tylko gatunek i hodowla – na właściwości odżywcze ma wpływ rodzaj obróbki termicznej

Podobnie, jak w przypadku wielu produktów spożywczych, tak i sposób, w jaki przygotowujemy rybę, ma ogromny wpływ na jej właściwości i walory smakowe. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nawet jeśli kupimy odpowiednią, ale obtoczymy ją w panierce i usmażymy w głębokim oleju, to nie będzie zaliczała się ani do kategorii "fit" ani tych prozdrowotnych. Oczywiście od czasu do czasu warto sobie pozwolić na taką przyjemność, ale nie za często. Zdecydowanie polecam grillowanie, przyrządzanie na parze lub pieczenie w piekarniku.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce