Trwa ładowanie...
dd4m96o

Ewa Wachowicz: Ryba po polsku, czyli pstrąg i jego odmiany. Na jaką warto się zdecydować?

Najbardziej popularnymi rybami słodkowodnymi w Polsce są karpie oraz pstrągi. Jeśli chodzi o te drugie, to najczęściej spotykany jest pstrąg tęczowy. Z kolei potokowy, bardziej wymagający w hodowli, przez smakoszy uznawany jest za wyjątkowo szlachetny gatunek. Czym różnią się między sobą te ryby i w jaki sposób wykorzystać je kulinarnie? Zapraszam do zapoznania się z poniższymi informacjami.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
W jaki sposób przygotować pstrąga? Opcji jest naprawdę bardzo dużo
W jaki sposób przygotować pstrąga? Opcji jest naprawdę bardzo dużo (Archiwum prywatne)
dd4m96o

Pstrąg (nie) jedno ma imię

Ogólnie rzecz biorąc, pstrągi występują w zimnych i przejrzystych jeziorach oraz strumieniach. Różnią się one między sobą do tego stopnia, że niektóre z nich klasyfikowane są jako odrębne gatunki. Najpopularniejszy jest jednak pstrąg tęczowy, który to najczęściej ląduje na naszym talerzu. Najwięcej hodowli tego typu znajduje się na Pomorzu oraz na Południu Polski. Z kolei pstrąg potokowy występuje praktycznie tylko na terenach górskich.

W Ojcowie, pod Krakowem, jakiś czas temu odnowiono hodowlę szlachetnego gatunku, jakim jest właśnie pstrąg potokowy. Miałam okazję być tam z kamerą i rozmawiać z dwoma paniami (matką oraz córką), które z powodzeniem prowadzą gospodarstwo rybne. Dzięki wytrwałości i ciężkiej pracy osiągają sukcesy, zdobywają nagrody, a ryba z ich hodowli podbija światowe rynki. To bardzo ciekawa historia, ponieważ w Polsce hodowla pstrąga zdominowana jest przez mężczyzn! Z całego serca kibicuję więc tym paniom w rozwijaniu ich biznesu. Zwłaszcza, że sama przekonałam się, że ojcowski pstrąg potokowy jest przepyszny i bardzo zdrowy.

dd4m96o

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Zdrowy, smaczny i... polecany przez dietetyków!

Pstrąg posiada charakterystyczne, bladoróżowe i delikatne mięso. Co ciekawe, dostarcza najwięcej cennych kwasów omega-3, które chronią przed chorobami serca oraz układu krążenia. Ci, którym zagrażają takie schorzenia, zdecydowanie powinni włączyć ten produkt do swojej diety. Co więcej, to jedyna ryba słodkowodna, jaka jest polecana przez dietetyków! Mięso pstrąga dostarcza nam pełnowartościowe białko, które jest łatwo przyswajalne. Jeśli chodzi o kaloryczność, pstrąg strumieniowy posiada ich zaledwie 97, tęczowy zaś 160. Osobiście preferuję pierwszy rodzaj, ponieważ jest delikatniejszy i nawet z dodatkiem wyłącznie soli smakuje świetnie.

 Archiwum prywatne

Na grilla, na patelnię, do piekarnika...

W jaki sposób przygotować pstrąga? Opcji jest naprawdę bardzo dużo. Kupując surową rybę, polecam zamarynować ją wcześniej i położyć na grilla. To najprostszy sposób obróbki, gwarantujący jednocześnie znakomity smak. Możemy też kupić gotowego do spożycia pstrąga, który będzie już grillowany albo też uwędzony. Może być wędzony na ciepło oraz na zimno. Osobiście uwielbiam smak tego jeszcze ciepłego i aromatycznego.

dd4m96o

Polecam odwiedzić najbliższą hodowlę, by cieszyć się smakiem ryby prosto z grilla lub wędzarni. Miejsc, gdzie znajdziecie świeżą rybę jest sporo, trzeba tylko zrobić odpowiedni "research". Ja, w drodze do swojego domu, często kupuję wędzonego pstrąga pod Babią Górą w Zawoi. Tam, podobnie jak w Ojcowie, znajduje się renomowane gospodarstwo rybne.

 archiwum prywatne

Wędzonego na ciepło pstrąga można jeść z dodatkiem pieczywa oraz z ogórkiem bądź kapustą kiszoną. Może też stanowić dodatek do sałatek albo być podstawą past i smarowideł. Wędzony na zimo, pokrojony w plastry, bardzo dobrze smakuje z dodatkiem kaparów. Możemy też dodawać go do chłodników, kiedy na zewnątrz jest gorąco i mamy ochotę na zimną zupę.

Zachęcam was do tego, byście kupili tuszki pstrąga i przygotowali go według poniższego przepisu. Jeśli chcecie, by danie było lekkie, rybę przygotujcie na parze i podawajcie z warzywami, które zostaną poddane analogicznej obróbce termicznej. Możecie też upiec go w piekarniku albo na grillu. Pamiętajcie jednak, by wcześniej owinąć rybę w folię aluminiową.

 Archiwum prywatne

Składniki:

● 2 pstrągi

dd4m96o

● kilka gałązek koperku

● 2 gałązki rozmarynu

● kilka gałązek pietruszki

● 1 cytryna

dd4m96o

● 100 ml białego wina

● ziele angielskie

● liść laurowy

● sól

dd4m96o

● pieprz

Opis przygotowania:

1. Sprawione ryby natrzeć wewnątrz odrobiną soli i pieprzu.
2. Do środka włożyć rozmaryn, pietruszkę, koperek i po plasterku cytryny. Ugotować na parze (do wody dodać białe wino, ziele angielskie i liść laurowy).
3. Na talerzu udekorować cząstkami cytryny.
4. Podawać z warzywami także przygotowanymi na parze i sosem czosnkowym lub bazyliowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dd4m96o

Podziel się opinią

Share

dd4m96o

dd4m96o