Ewa Wachowicz: Ryba po polsku, czyli pstrąg i jego odmiany. Na jaką warto się zdecydować?

Najbardziej popularnymi rybami słodkowodnymi w Polsce są karpie oraz pstrągi. Jeśli chodzi o te drugie, to najczęściej spotykany jest pstrąg tęczowy. Z kolei potokowy, bardziej wymagający w hodowli, przez smakoszy uznawany jest za wyjątkowo szlachetny gatunek. Czym różnią się między sobą te ryby i w jaki sposób wykorzystać je kulinarnie? Zapraszam do zapoznania się z poniższymi informacjami.

Ewa WachowiczW jaki sposób przygotować pstrąga? Opcji jest naprawdę bardzo dużo
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Pstrąg (nie) jedno ma imię

Ogólnie rzecz biorąc, pstrągi występują w zimnych i przejrzystych jeziorach oraz strumieniach. Różnią się one między sobą do tego stopnia, że niektóre z nich klasyfikowane są jako odrębne gatunki. Najpopularniejszy jest jednak pstrąg tęczowy, który to najczęściej ląduje na naszym talerzu. Najwięcej hodowli tego typu znajduje się na Pomorzu oraz na Południu Polski. Z kolei pstrąg potokowy występuje praktycznie tylko na terenach górskich.

W Ojcowie, pod Krakowem, jakiś czas temu odnowiono hodowlę szlachetnego gatunku, jakim jest właśnie pstrąg potokowy. Miałam okazję być tam z kamerą i rozmawiać z dwoma paniami (matką oraz córką), które z powodzeniem prowadzą gospodarstwo rybne. Dzięki wytrwałości i ciężkiej pracy osiągają sukcesy, zdobywają nagrody, a ryba z ich hodowli podbija światowe rynki. To bardzo ciekawa historia, ponieważ w Polsce hodowla pstrąga zdominowana jest przez mężczyzn! Z całego serca kibicuję więc tym paniom w rozwijaniu ich biznesu. Zwłaszcza, że sama przekonałam się, że ojcowski pstrąg potokowy jest przepyszny i bardzo zdrowy.

Paluszki rybne. Co w nich siedzi?

Zdrowy, smaczny i... polecany przez dietetyków!

Pstrąg posiada charakterystyczne, bladoróżowe i delikatne mięso. Co ciekawe, dostarcza najwięcej cennych kwasów omega-3, które chronią przed chorobami serca oraz układu krążenia. Ci, którym zagrażają takie schorzenia, zdecydowanie powinni włączyć ten produkt do swojej diety. Co więcej, to jedyna ryba słodkowodna, jaka jest polecana przez dietetyków! Mięso pstrąga dostarcza nam pełnowartościowe białko, które jest łatwo przyswajalne. Jeśli chodzi o kaloryczność, pstrąg strumieniowy posiada ich zaledwie 97, tęczowy zaś 160. Osobiście preferuję pierwszy rodzaj, ponieważ jest delikatniejszy i nawet z dodatkiem wyłącznie soli smakuje świetnie.

Ewa Wachowicz
© Archiwum prywatne

Na grilla, na patelnię, do piekarnika...

W jaki sposób przygotować pstrąga? Opcji jest naprawdę bardzo dużo. Kupując surową rybę, polecam zamarynować ją wcześniej i położyć na grilla. To najprostszy sposób obróbki, gwarantujący jednocześnie znakomity smak. Możemy też kupić gotowego do spożycia pstrąga, który będzie już grillowany albo też uwędzony. Może być wędzony na ciepło oraz na zimno. Osobiście uwielbiam smak tego jeszcze ciepłego i aromatycznego.

Polecam odwiedzić najbliższą hodowlę, by cieszyć się smakiem ryby prosto z grilla lub wędzarni. Miejsc, gdzie znajdziecie świeżą rybę jest sporo, trzeba tylko zrobić odpowiedni "research". Ja, w drodze do swojego domu, często kupuję wędzonego pstrąga pod Babią Górą w Zawoi. Tam, podobnie jak w Ojcowie, znajduje się renomowane gospodarstwo rybne.

Pstrąg
© archiwum prywatne

Wędzonego na ciepło pstrąga można jeść z dodatkiem pieczywa oraz z ogórkiem bądź kapustą kiszoną. Może też stanowić dodatek do sałatek albo być podstawą past i smarowideł. Wędzony na zimo, pokrojony w plastry, bardzo dobrze smakuje z dodatkiem kaparów. Możemy też dodawać go do chłodników, kiedy na zewnątrz jest gorąco i mamy ochotę na zimną zupę.

Zachęcam was do tego, byście kupili tuszki pstrąga i przygotowali go według poniższego przepisu. Jeśli chcecie, by danie było lekkie, rybę przygotujcie na parze i podawajcie z warzywami, które zostaną poddane analogicznej obróbce termicznej. Możecie też upiec go w piekarniku albo na grillu. Pamiętajcie jednak, by wcześniej owinąć rybę w folię aluminiową.

Pstrąg
© Archiwum prywatne

Składniki:

● 2 pstrągi

● kilka gałązek koperku

● 2 gałązki rozmarynu

● kilka gałązek pietruszki

● 1 cytryna

● 100 ml białego wina

● ziele angielskie

● liść laurowy

● sól

● pieprz

Opis przygotowania:

  1. Sprawione ryby natrzeć wewnątrz odrobiną soli i pieprzu.
  2. Do środka włożyć rozmaryn, pietruszkę, koperek i po plasterku cytryny. Ugotować na parze (do wody dodać białe wino, ziele angielskie i liść laurowy).
  3. Na talerzu udekorować cząstkami cytryny.
  4. Podawać z warzywami także przygotowanymi na parze i sosem czosnkowym lub bazyliowym.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki