Trwa ładowanie...

Ewa Wachowicz: Czym się charakteryzuje kuchnia łemkowska?

Dawna Łemkowszczyzna rozciągała się po północnej stronie Karpat, a więc "zahaczała" o Bieszczady, Beskid Niski i Sądecki. Można powiedzieć, że od południowej strony docierała po Gorlice, a więc moje rodzinne strony. Nawet w licealnej klasie miałam kolegów i koleżanki o korzeniach łemkowskich. Dzisiaj chciałabym się skupić na tradycyjnej kuchni tamtych terenów oraz przybliżyć wam jej historię.

Szczypta historii o kuchni łemkowskiejSzczypta historii o kuchni łemkowskiejŹródło: Archiwum prywatne
d21x3o7
d21x3o7

Kuchnia łemkowska - siła w prostocie!

Uczęszczając do szkoły średniej, często wybieraliśmy się na rajdy w okolice Magury Małastowskiej, czyli właśnie na tereny Łemkowskie. W wyniku akcji "Wisła" zaraz po II Wojnie Światowej ludność tych terenów została wysiedlona i w latach osiemdziesiątych zaludnienie było bardzo małe. Tylko nieliczne rodziny powróciły w rodzinne strony.

Jeśli ktoś chciałby jednym słowem określić ichniejszą kuchnię, to można by powiedzieć, że jest stosunkowo prosta. W tej prostocie jest jednak siła i ogromny potencjał. W łemkowskiej kuchni nic nie może się zmarnować - wszelkie skarby (między innymi w postaci warzyw i owoców) z przydomowych ogródków i pobliskich lasów, były wykorzystywane do tworzenia różnych potraw. Ziemniaki, grzyby, jajka, mąka, mleko oraz mięso (przede wszystkim, chociaż nie tylko) z wieprzowiny.

Jeśli zaś chodzi o przyprawy, to charakteru nadawały kawałki słoniny oraz... sól. Na stole pojawiały się też na przykład: kasza z masłem albo placuszki z jasnej mąki, które jadło się z dodatkiem kwaśnego mleka, podobnie zresztą jak młode ziemniaczki. Świeże warzywa i owoce smakowały znakomicie, więc tak naprawdę nie było potrzeby dodawania do nich przypraw. Mięsa nie pojawiały się na stole zbyt często, zwykle kojarzyły się one ze specjalnymi uroczystościami. Typowym, niedzielnym posiłkiem był więc na przykład rosół z kury. Popularna była też zupa kminkowa.

Czosnek niedźwiedzi - bieszczadzki skarb

Jeśli chodzi o ziemniaki, to dużą popularnością cieszyły (wciąż wykonuje się je w wielu domostwach!) tak zwane hałuszki. To tarte ziemniaki z mąką oraz cebulą, które odciska się w dłoniach, a następnie "wrzuca" na wrzątek. Oryginalna, smaczna i prosta potrawa, która doskonale reprezentuje kulturę kulinarną Łemkowszczyzny.

d21x3o7

Deser - pozycja obowiązkowa na każdym stole

W kuchni łemkowskiej, z resztą jak w każdej, nie może zabraknąć słodkości! Na deser serwowano zwykle ciasto drożdżowe, które posypane było kruszonką. Zamiast nadzienia podawało się go z dodatkiem maślanki - kompozycja idealna, a co więcej niezbyt "ciężka", jak to bywa w przypadku niektórych ciast z kremem. Nie można zapomnieć też o sezonowych owocach, prosto z ogrodu. Chyba wszyscy wiedzą, że nie ma nic lepszego, niż zerwane bezpośrednio z krzaka truskawki albo maliny.

Łemkowszyzna od kuchni – smaczna, ale też zdrowa!

Warto mieć na uwadze, że owoce i warzywa, zwłaszcza uprawiane samodzielnie, są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. A na łemowskich stołach było i jest ich pod dostatkiem. Dwa lata temu pojechałam tam z kamerą - chciałam w swoim programie pokazać Łemkowszczyznę od strony kulinarnej. Mam nadzieję, że mi się udało.

Zupa z pokrzyw Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne

Podzielę się z wami prostym przepisem na zupę - Ciurkę Łemkowską. Nie obawiajcie się, nie potrzebujecie wielu składników ani dużo czasu, by ją przygotować. Mogę wam za to zagwarantować, że jej smak na pewno zadziwi was oraz tych, z którymi się nią podzielicie.

d21x3o7

Ciurka łemkowska

Niezbędne składniki:

  • 1½ l wywaru wołowego lub drobiowego
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g sera białego
  • 150 ml śmietany
  • ½ bułki razowej
  • kilka listków pokrzywy
  • kilka listków melisy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

  • Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Oprószyć mąką i lekko zrumienić. Zalać wywarem wołowym.
  • Do sera dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Zahartować gorącym bulionem i wlać do garnka z zupą.
  • Poszarpać i wrzucić bułkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną pokrzywę i melisę. Wymieszać, zagotować i od razu podawać. Można udekorować listkami melisy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj