Ewa Wachowicz: Co zrobić, by zwykłe danie stało się niezwykłe?

Jeśli chodzi o danie idealne, to nie możemy zapominać o dodatkach, które sprawiają, że całość nabiera charakteru i smakuje znakomicie. Ziemniaki albo ryż są wszystkim dobrze znane, ale warto mieć na uwadze, że możliwości jest znacznie więcej! Co przyczyni się do tego, że przygotowywana przez nas potrawa będzie prezentowała się i smakowała oryginalnie? Jest na to kilka sposobów.

Ewa Wachowicz: Co zrobić, by zwykłe danie stało się niezwykłe?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Ziemniaki tak, ale niekoniecznie w tradycyjnej formie

Tak, ziemniaki są popularne, ale to nie oznacza, że nie da się wykorzystać ich w oryginalny sposób. Można na przykład upiec je w mundurkach i serwować pokrojone w ósemki. Innym sposobem jest przygotowanie specjalnej wersji puree, która nosi nazwę "ziemniaki księżnej". Poniżej znajdziecie przepis na ten dodatek.

Niezbędne składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek śmietanki 30 proc.
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 żółtka

Przygotowanie: ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać 2 łyżki masła, śmietankę i świeżo startą gałkę muszkatołową. Ubić.

Gdy kartofle przestygną, wybić żółtka i dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem (wystarczy 1 łyżka) i zapiec w temp. 180 st. C.

Zobacz też: Kiedy ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia?

Pozostając przy temacie ziemniaków, ostatnio ogromną popularność zyskały bataty, a więc tak zwane słodkie ziemniaki. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Można z nich przygotować pyszne, zapieczone w piekarniku frytki. W tym celu możecie też wykorzystać inne warzywa, na przykład pietruszkę albo cukinię.

Niezbędne składniki:

  • 4 bataty
  • rozmaryn
  • ostra czerwona papryka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie: bataty pokroić. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Oprószyć rozmarynem i ostrą papryką. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą i upiec w piekarniku (20 minut, 200 st. C).

Jadalne kwiaty oraz kiełki. Pięknie wyglądają i oryginalnie smakują

Czy wiecie, że niektóre kwiaty nadają się do jedzenia? To nie żart, ale nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę. Warto wykorzystać ten fakt i ozdobić przygotowane przez siebie danie efektownie wyglądającymi kwiatami. O jakich mowa? Na przykład o: bratkach, begonii czy nasturcji. Możemy używać ich zarówno w przypadku potraw wytrawnych, jak i tych na słodko. Uwierzcie mi, że kiedy ozdabiam nimi sałatkę niemal każda osoba jest pod wrażeniem. W końcu nie każdego dnia możemy sobie pozwolić na jadalny bukiet na talerzu, prawda?

Dobrą opcją na dodatki są też kiełki różnego rodzaju. Możecie nimi wzbogacać dania na zimno, na ciepło, wszelkie przekąski albo kanapki. Nie tylko ciekawie wyglądają, ale również są smaczne i bardzo zdrowe. Jakie warto wziąć pod uwagę? Na pewno kiełki rzodkiewki, które są bogate w witaminę C. Ich regularne spożywanie z całą pewnością przyczyni się do wzmocnienia naszej odporności. Oprócz tego kiełki fasoli mung, słonecznika, soi lub lucerny.
Dodatki do dań na słodko - kropka nad i, jeśli chodzi o deser!

Jeśli chodzi o dodatki, to warto wzbogacać nimi także desery. Jadalne kwiaty to tylko jedna z możliwości. Warto stawiać na wszelkiego rodzaju musy. Można zrobić je z malin, wiśni lub jagód, ale też na bazie czekolady czy wanilii. Ich wykonanie jest bardzo proste. Możecie również zrobić większą porcję i wykorzystać później. Osobiście polecam, by robić je samodzielnie, ponieważ mamy wówczas pewność, że nie są wzbogacane chemicznymi dodatkami czy polepszaczami smaku.

Musy pasują zarówno do ciast, lodów czy nawet owsianki - jeśli chcemy, by deser był zdrowy oraz fit. Gotowe danie na słodko można też "ozdobić" świeżymi owocami - będzie pysznie, efektownie i zdrowo. To też świetna opcja, by zachęcić dzieciaki do sięgania po świeże owoce, które są pełne witamin.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne