Elektroniczny język zidentyfikuje wino
Naukowcy hiszpańscy opracowali urządzenie, zwane elektronicznym językiem, które potrafi rozpoznać cavę - hiszpańskie wino musujące. O ich osiągnięciu poinformował serwis naukowy AlphaGalileo.
Cava jest hiszpańskim winem musującym, wytwarzanym głównie w Katalonii, w takiej samej technologii jak francuski szampan. Naukowcy z Universitat Autonoma de Barcelona opracowali "elektroniczny język", urządzenie, które dzięki zespołowi czujników i matematycznym algorytmom, potrafi nauczyć się identyfikowania różnych typów cavy. Urządzenie potrafi zaklasyfikować wino, podobnie jak to robią zawodowi sommelierzy, a także wykryć jego defekt.
W procesie produkcji, cava poddawana jest podwójnemu procesowi fermentacji. Druga fermentacja wina przebiega już w butelce. Butelki przechowuje się dnem do góry, żeby osad drożdży zgromadził się w szyjce. Następnie szyjkę zamraża się, dzięki temu można usunąć sam osad, a na jego miejsce dodać wino wymieszane z syropem z trzciny cukrowej. To ta domieszka decyduje o stopniu wytrawności wina.
W rezultacie powstaje siedem rodzajów cavy, od mocno wytrawnej (Brut Nature) do słodkiej. Elektroniczny język opracowany przez hiszpańskich naukowców potrafi na razie rozpoznawać trzy typy. Naukowcy pracują nad udoskonaleniem urządzenia.(PAP)
krx/ krf/