Egzotyczna mieszanka przypraw. Dodaj do rosołu – podbije twoje kubki smakowe

Idealny rosół to rosół tradycyjny – obowiązkowo na konkretnym kawałku mięsa, z drobiem, warzywami korzeniowymi i makaronem. Przypraw jest tu zaledwie garstka. A gdyby tak do rosołu dodać trochę egzotyki? Ta jedna przyprawa odmieni smak rosołu i twoje wyobrażenie o tej potrawie na dobre.

RosółIndyjska przyprawa podbije smak polskiej zupy
Źródło zdjęć: © 123RF

Jakie dodatki do rosołu?

Co jest podstawą idealnego rosołu? Pachnącego, cieszącego oko okami tłuszczu? Oczywiście mięso, a najlepiej kilka rodzajów mięs. Do tego marchew, por, pietruszka, seler i opalona cebula.

Niektórzy wrzucają liść laurowy i ziele angielskie, inni uważają, że w tym wypadku sprawdza się zasada "mniej znaczy więcej" i skromnie dodają sól, pieprz oraz lubczyk.

Fani eksperymentów kulinarnych wzbogacą rosół pieczonymi pomidorami lub łupinami krewetek. Ale wariacji na temat rosołu jest o wiele więcej, czego dowodzą światowe kuchnie. Jedno jest pewne – ilu kucharzy, tyle receptur na rosół.

Jest jednak jeden niepozorny dodatek, który na dobre zmieni i smak rosołu, i podejście do tej zupy nawet najbardziej zagorzałego tradycjonalisty.

Dodaj do rosołu curry

Do rosołu warto dodać curry – indyjską mieszankę przypraw o orientalnym zapachu. Odmieni smak zupy, ale na tyle subtelnie, że mało kto będzie w stanie odgadnąć tajemniczą ingrediencję w zupie.

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka zagrodowego
  • 500 g szpondra wołowego
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • ¼ selera korzeniowego
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ¼ łyżeczki suszonego chilli

Przygotowanie:

  1. Kurczaka i szponder umyć i umieścić w garnku.
  2. Zalać wodą i zagotować, a następnie zmniejszyć ogień.
  3. W międzyczasie obrać warzywa, por przekroić na pół, cebulę opalić na brązowo.
  4. Dodać warzywa z cebulą do zupy i gotować 2-3 godziny na małym ogniu.
  5. Pod koniec dodać wszystkie przyprawy.
  6. Warzywa wyjąć, marchewkę pokroić w plastry, mięso podzielić na kawałki.
  7. Podawać z makaronem lub na sposób azjatycki – z jajkiem na miękko, makaronem gryczanym i sosem sojowym.

Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja