Egzotyczna mieszanka przypraw. Dodaj do rosołu – podbije twoje kubki smakowe

Idealny rosół to rosół tradycyjny – obowiązkowo na konkretnym kawałku mięsa, z drobiem, warzywami korzeniowymi i makaronem. Przypraw jest tu zaledwie garstka. A gdyby tak do rosołu dodać trochę egzotyki? Ta jedna przyprawa odmieni smak rosołu i twoje wyobrażenie o tej potrawie na dobre.

RosółIndyjska przyprawa podbije smak polskiej zupy
Źródło zdjęć: © 123RF

Jakie dodatki do rosołu?

Co jest podstawą idealnego rosołu? Pachnącego, cieszącego oko okami tłuszczu? Oczywiście mięso, a najlepiej kilka rodzajów mięs. Do tego marchew, por, pietruszka, seler i opalona cebula.

Niektórzy wrzucają liść laurowy i ziele angielskie, inni uważają, że w tym wypadku sprawdza się zasada "mniej znaczy więcej" i skromnie dodają sól, pieprz oraz lubczyk.

Fani eksperymentów kulinarnych wzbogacą rosół pieczonymi pomidorami lub łupinami krewetek. Ale wariacji na temat rosołu jest o wiele więcej, czego dowodzą światowe kuchnie. Jedno jest pewne – ilu kucharzy, tyle receptur na rosół.

Jest jednak jeden niepozorny dodatek, który na dobre zmieni i smak rosołu, i podejście do tej zupy nawet najbardziej zagorzałego tradycjonalisty.

Dodaj do rosołu curry

Do rosołu warto dodać curry – indyjską mieszankę przypraw o orientalnym zapachu. Odmieni smak zupy, ale na tyle subtelnie, że mało kto będzie w stanie odgadnąć tajemniczą ingrediencję w zupie.

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka zagrodowego
  • 500 g szpondra wołowego
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • ¼ selera korzeniowego
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ¼ łyżeczki suszonego chilli

Przygotowanie:

  1. Kurczaka i szponder umyć i umieścić w garnku.
  2. Zalać wodą i zagotować, a następnie zmniejszyć ogień.
  3. W międzyczasie obrać warzywa, por przekroić na pół, cebulę opalić na brązowo.
  4. Dodać warzywa z cebulą do zupy i gotować 2-3 godziny na małym ogniu.
  5. Pod koniec dodać wszystkie przyprawy.
  6. Warzywa wyjąć, marchewkę pokroić w plastry, mięso podzielić na kawałki.
  7. Podawać z makaronem lub na sposób azjatycki – z jajkiem na miękko, makaronem gryczanym i sosem sojowym.

Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce