Trwa ładowanie...

Egzotyczna mieszanka przypraw. Dodaj do rosołu – podbije twoje kubki smakowe

Idealny rosół to rosół tradycyjny – obowiązkowo na konkretnym kawałku mięsa, z drobiem, warzywami korzeniowymi i makaronem. Przypraw jest tu zaledwie garstka. A gdyby tak do rosołu dodać trochę egzotyki? Ta jedna przyprawa odmieni smak rosołu i twoje wyobrażenie o tej potrawie na dobre.

Share
Indyjska przyprawa podbije smak polskiej zupy
Indyjska przyprawa podbije smak polskiej zupyŹródło: 123RF
d1bzzlo

Jakie dodatki do rosołu?

Co jest podstawą idealnego rosołu? Pachnącego, cieszącego oko okami tłuszczu? Oczywiście mięso, a najlepiej kilka rodzajów mięs. Do tego marchew, por, pietruszka, seler i opalona cebula.

Niektórzy wrzucają liść laurowy i ziele angielskie, inni uważają, że w tym wypadku sprawdza się zasada "mniej znaczy więcej" i skromnie dodają sól, pieprz oraz lubczyk.

d1bzzlo

Fani eksperymentów kulinarnych wzbogacą rosół pieczonymi pomidorami lub łupinami krewetek. Ale wariacji na temat rosołu jest o wiele więcej, czego dowodzą światowe kuchnie. Jedno jest pewne – ilu kucharzy, tyle receptur na rosół.

Jest jednak jeden niepozorny dodatek, który na dobre zmieni i smak rosołu, i podejście do tej zupy nawet najbardziej zagorzałego tradycjonalisty.

Dodaj do rosołu curry

Do rosołu warto dodać curry – indyjską mieszankę przypraw o orientalnym zapachu. Odmieni smak zupy, ale na tyle subtelnie, że mało kto będzie w stanie odgadnąć tajemniczą ingrediencję w zupie.

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka zagrodowego
  • 500 g szpondra wołowego
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • ¼ selera korzeniowego
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ¼ łyżeczki suszonego chilli
d1bzzlo

Przygotowanie:

  1. Kurczaka i szponder umyć i umieścić w garnku.
  2. Zalać wodą i zagotować, a następnie zmniejszyć ogień.
  3. W międzyczasie obrać warzywa, por przekroić na pół, cebulę opalić na brązowo.
  4. Dodać warzywa z cebulą do zupy i gotować 2-3 godziny na małym ogniu.
  5. Pod koniec dodać wszystkie przyprawy.
  6. Warzywa wyjąć, marchewkę pokroić w plastry, mięso podzielić na kawałki.
  7. Podawać z makaronem lub na sposób azjatycki – z jajkiem na miękko, makaronem gryczanym i sosem sojowym.

Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania

Zobacz także:

d1bzzlo
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1bzzlo

Podziel się opinią

Share
d1bzzlo
d1bzzlo
Więcej tematów