Egzotyczna mieszanka przypraw. Dodaj do rosołu – podbije twoje kubki smakowe
Idealny rosół to rosół tradycyjny – obowiązkowo na konkretnym kawałku mięsa, z drobiem, warzywami korzeniowymi i makaronem. Przypraw jest tu zaledwie garstka. A gdyby tak do rosołu dodać trochę egzotyki? Ta jedna przyprawa odmieni smak rosołu i twoje wyobrażenie o tej potrawie na dobre.
Jakie dodatki do rosołu?
Co jest podstawą idealnego rosołu? Pachnącego, cieszącego oko okami tłuszczu? Oczywiście mięso, a najlepiej kilka rodzajów mięs. Do tego marchew, por, pietruszka, seler i opalona cebula.
Niektórzy wrzucają liść laurowy i ziele angielskie, inni uważają, że w tym wypadku sprawdza się zasada "mniej znaczy więcej" i skromnie dodają sól, pieprz oraz lubczyk.
Fani eksperymentów kulinarnych wzbogacą rosół pieczonymi pomidorami lub łupinami krewetek. Ale wariacji na temat rosołu jest o wiele więcej, czego dowodzą światowe kuchnie. Jedno jest pewne – ilu kucharzy, tyle receptur na rosół.
Jest jednak jeden niepozorny dodatek, który na dobre zmieni i smak rosołu, i podejście do tej zupy nawet najbardziej zagorzałego tradycjonalisty.
Dodaj do rosołu curry
Do rosołu warto dodać curry – indyjską mieszankę przypraw o orientalnym zapachu. Odmieni smak zupy, ale na tyle subtelnie, że mało kto będzie w stanie odgadnąć tajemniczą ingrediencję w zupie.
Składniki:
- 1,5 kg kurczaka zagrodowego
- 500 g szpondra wołowego
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- ¼ selera korzeniowego
- 1 por
- 2 cebule
- 5 ziaren pieprzu
- sól
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka curry w proszku
- ¼ łyżeczki suszonego chilli
Przygotowanie:
- Kurczaka i szponder umyć i umieścić w garnku.
- Zalać wodą i zagotować, a następnie zmniejszyć ogień.
- W międzyczasie obrać warzywa, por przekroić na pół, cebulę opalić na brązowo.
- Dodać warzywa z cebulą do zupy i gotować 2-3 godziny na małym ogniu.
- Pod koniec dodać wszystkie przyprawy.
- Warzywa wyjąć, marchewkę pokroić w plastry, mięso podzielić na kawałki.
- Podawać z makaronem lub na sposób azjatycki – z jajkiem na miękko, makaronem gryczanym i sosem sojowym.
Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania
Zobacz także: