Indyjskie curry… ze skórek od bananów. Nigella Lawson wywołuje skandal
Nigella Lawson, którą kocha chyba cały świat, ponownie zaskakuje. W programie telewizyjnym o takiej samej nazwie, jak tytuł ostatniej książki Włoszki "Cook, Eat, Repeat" pojawiła się z przepisem na curry z kalafiorem i skórkami od banana. I błyskawicznie to danie znalazło się na językach fanów Nigelli z całego świata.
Curry ze skórek od bananów
Nigella Lawson nie spodziewała się chyba takiej popularności – a wszystko za sprawą wegetariańskiego curry, w którym znalazły się pokrojone skórki od bananów. Pytana o pomysł na wykorzystanie takiego produktu, główna zainteresowana przyznała, że gdy tylko dowiedziała się, że skórki bananów są jadalne, musiała sama się o tym przekonać. Dodała również, że nie znosi marnowania jedzenia, więc idea wykorzystania takiego surowca, jak bananowe skórki, bardzo przypadła jej do gustu.
A co na to fani? Świat podzielił się na tych, którzy ochoczo przyklasnęli pomysłowi na jedzenie skórek od bananowych oraz na tych, którzy uznali, że kreatywność Nigelli przekracza granice dobrego smaku.
Właściwości curry. Przyprawa, którą warto stosować
Czy skórki od bananów są jadalne?
W rzeczywistości w przepisie Lawson skórki należy zalać wrzątkiem z dodatkiem przypraw i odstawić, by zmiękły – w innym wypadku nie będą jadalne. Następnie kroi się je na długie, cienkie paski i smaży na oleju.
Finalnie lądują w mieszance aromatycznych ziół i przypraw, takich jak kurkuma, kolendra, czosnek, szalotka, imbir i chili z gotowanym kalafiorem, mleczkiem kokosowym i pomidorami, tworząc spójną całość nawiązującą do indyjskiego dania – curry.
A co zawiera skórka od banana? To przede wszystkim węglowodany, woda, niewielka ilość białka i tłuszczu. Ale w skórce siedzi również całe mnóstwo potasu i magnezu, co mogłoby tłumaczyć, dlaczego dodaje się ją do potraw w Indiach, w krajach Afryki oraz na Karaibach.
Czy receptura Nigelli zasługuje na odtworzenie w domu? Włoszka przyznaje, że bananowe skórki nie mają zbyt wiele smaku, ale nadają daniu ciekawej tekstury. Co ciekawe, pomysł jedzenia bananowych skórek szczególnie przypaść do gustu może weganom i wegetarianom – w Brazylii i Wenezueli popularne są przepisy na przygotowanie skórki w taki sposób, by imitowała szarpaną wieprzowinę, a nawet bekon. A fani słodkiego bananowego chlebka mogą się ucieszyć na wieść o tym, że w wielu przepisach dodaje się do niego nie tylko banany, ale i skórki, by wzmocnić charakterystyczny aromat ciasta.
Cóż, zanim ochoczo chwycicie za ten produkt, zwróćcie uwagę, by były to banany ekologiczne. Choć nadal sporną pozostaje kwestia jedzenie skórek banana w naszej szerokości geograficznej – biorąc pod uwagę podróż, jaką banany muszą przebyć, by dotrzeć na kontynent europejski, może to nie być najlepszy czy też najzdrowszy pomysł.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Zobacz także: