Eggnog, czyli likier jajeczny #przepisnadziś

Egg nog (eggnog) to tradycyjny drink znany od XVII wieku, który największą popularnością cieszy się wśród mieszkańcy Stanów Zjednoczonych w okresie Bożego Narodzenia. Eggnog to serwowany na gorąco słodki napój o kremowej konsystencji przygotowywany na bazie surowych żółtek (jest też wersja z wykorzystaniem całych jaj) oraz mleka. Napój doprawia się wanilią, cynamonem, miodem oraz gałką muszkatołową. Eggnog często bywa podawany jako drink alkoholowy - z rumem, whiskey albo brandy. Na Karaibach do sporządzenia egg nog wykorzystuje się mleczko kokosowe. Smak tego napoju przypomina ajerkoniak. Również fani ubóstwianego przez dzieci koglu-moglu będą zachwyceni. W Stanach Zjednoczonych dostępne są różne specjały o smaku eggnog, np. ciasteczka czy lody.

Eggnog, czyli likier jajeczny #przepisnadziśEggnog, czyli likier jajeczny #przepisnadziś

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • spora szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 150 ml rumu

Przepis

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, tak aby cukier się rozpuścił. W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy mleko i śmietankę, doprawiamy ziarenkami wanilii i przyprawami. Mleka nie zagotowujemy, gdy zacznie delikatnie wrzeć, łączymy je powoli z jajeczną masą za pomocą miksera. Całość przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy osiągnie temperaturę wrzenia, zdejmujemy z ognia i schładzamy. Po ostygnięciu łączymy likier z rumem.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie