Eggnog, czyli likier jajeczny #przepisnadziś

Egg nog (eggnog) to tradycyjny drink znany od XVII wieku, który największą popularnością cieszy się wśród mieszkańcy Stanów Zjednoczonych w okresie Bożego Narodzenia. Eggnog to serwowany na gorąco słodki napój o kremowej konsystencji przygotowywany na bazie surowych żółtek (jest też wersja z wykorzystaniem całych jaj) oraz mleka. Napój doprawia się wanilią, cynamonem, miodem oraz gałką muszkatołową. Eggnog często bywa podawany jako drink alkoholowy - z rumem, whiskey albo brandy. Na Karaibach do sporządzenia egg nog wykorzystuje się mleczko kokosowe. Smak tego napoju przypomina ajerkoniak. Również fani ubóstwianego przez dzieci koglu-moglu będą zachwyceni. W Stanach Zjednoczonych dostępne są różne specjały o smaku eggnog, np. ciasteczka czy lody.

Eggnog, czyli likier jajeczny #przepisnadziśEggnog, czyli likier jajeczny #przepisnadziś

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • spora szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 150 ml rumu

Przepis

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, tak aby cukier się rozpuścił. W garnuszku z grubszym dnem podgrzewamy mleko i śmietankę, doprawiamy ziarenkami wanilii i przyprawami. Mleka nie zagotowujemy, gdy zacznie delikatnie wrzeć, łączymy je powoli z jajeczną masą za pomocą miksera. Całość przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy osiągnie temperaturę wrzenia, zdejmujemy z ognia i schładzamy. Po ostygnięciu łączymy likier z rumem.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥