Dzień seksu. Letnia kuchnia miłości

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Afrodyzjaki w kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Afrodyzjaki nie są wymysłem naszych czasów. Wręcz przeciwnie - naturalne wspomagacze wzmacniające libido i potencję znane są od wieków. Znajdziemy je wśród letnich warzyw i owoców. 7 czerwca przypada dzień seksu, z tej okazji prezentujemy 5 sezonowych afrodyzjaków.

/ 6Arbuz

Obraz
© 123RF

Arbuz ze względu na zawartość cytruliny zwiększa popęd seksualny, dlatego jest uważany za naturalną viagrę. Rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu krew może szybciej wypełnić penisa. By arbuz zadziałał, powinno się go spożywać razem ze skórką. Wystarczy ją wycisnąć lub zmiksować na koktajl razem z miąższem owocu.

/ 6Chili

Obraz
© Shutterstock.com

Swoją popularność zawdzięcza w dużej mierze starym indiańskim wierzeniom, że wzmaga potencję seksualną. Czy rzeczywiście jest prawdą, że pikantna w smaku papryczka dodaje pikanterii w łóżku? Badania mówią, że jest to możliwe. Chili zawiera kapsaicynę, która ma działanie rozgrzewające, koi ból. Składnik ten sprawia, że po zjedzeniu ostrej papryczki w organizmie zaczynają wytwarzać się endorfiny, zwane hormonami szczęścia, które z kolei często przyczyniają się do poprawy nastroju w sypialni. Warto przetestować chili.

/ 6Truskawki

Obraz
© 123RF

Wykwintnie podane mogą rozbudzić prawdziwy wulkan namiętności. Smakują wyśmienicie, szczególnie w towarzystwie szampana. Sam widok pięknych truskawek jest sexy - są przecież czerwone, w kształcie serca. Ale to nie wszystko. Patrick Holford, założyciel Instytutu Optymalnego żywienia uznał, że to wysoki poziom cynku w tych czerwonych owocach wpływa na świetne przygotowanie ciała do erotycznych igraszek.

/ 6Seler naciowy

Obraz
© Shutterstock.com

Warzywo jest bogate w olejki eteryczne, które pobudzają procesy trawienne oraz działają uspokajająco na centralny układ nerwowy, pomagając uporać się ze stresem. Jeden z selerowych aminokwasów - arginina, zwiększa przepływ krwi do narządów płciowych. Nic dziwnego, że już w starożytności aromatyczna łodyga uchodziła za skuteczny afrodyzjak. Zamiast łykać suplementy diety czy leki na potencję, przygotuj sałatkę.

/ 6Bakłażan

Obraz
© 123RF

Bakłażan już od wieków jest zwany "gruszką miłości". Dlaczego? Dzięki dużej zawartości składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, żelazo, a także witamin A, C i z grupy B, wpływa na namiętność i podniecenie. Bakłażana nie może więc zabraknąć, kiedy planujemy romantyczną kolację we dwoje.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości