Jak usmażyć idealne frytki w domu?
Złociste, chrupiące, miękkie w środku, po prostu doskonałe. Można się nimi zajadać codziennie. Świetnie smakują oprószone jedynie solą, ale lubią również towarzystwo keczupu, majonezu czy sosu czosnkowego. Znam ludzi, którzy posypują je tartym serem i podsmażonym bekonem. To dopiero prawdziwa bomba kaloryczna. Stanowią niezastąpiony dodatek do panierowanej ryby i nugetsów z kurczaka. Frytki, bo o nich mowa, obchodzą dziś swoje święto. Jeśli tak jak my, przepadacie za tym przysmakiem, prześlijcie nam zdjęcia swoich ulubionych frytek na adres: dziejesie@wp.pl. A może zechcecie podzielić się przepisem? Czekamy na wasze wiadomości.
Polecamy wideo: Jak myć owoce i warzywa
Wybieramy ziemniaki
Nie wszystkie odmiany ziemniaków nadają się na frytki. Najlepsze będą twarde lub półtwarde (typ A i B), o małej zawartości skrobi i dużej wilgotności. Charakteryzują się zwartym miąższem. Podczas smażenia staną się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, nie rozpadną się. Kupując ziemniaki na frytki, szukaj więc odmian takich jak Denar, Lord, Winieta, Irga, Irys oraz Sante.
Sekret chrupiących frytek
Kiedy mamy już odpowiednie ziemniaki, trzeba je obrać i umyć. Następnie kroimy w słupki – nożem lub specjalną karbownicą. Cienkie, grubsze - nie ma znaczenia, co kto lubi. Pokrojone ziemniaki przekładamy do dużej miski lub garnka i zalewamy zimną wodą. Wsypujemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 30 minut. To sekret belgijskich szefów kuchni. Dzięki moczeniu wypłuczemy skrobię, a frytki staną się chrupiące. Potem odlewamy wodę, a ziemniaki dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. To bardzo ważne. Jeśli będą mokre, olej podczas smażenia będzie pryskał, a to grozi poparzeniem.
Smażone czy pieczone?
Najlepsze frytki są oczywiście smażone w głębokim oleju. Jeśli nie macie w domu frytkownicy, bez obaw, pyszne frytki można przygotować w zwykłym garnku. Najlepiej z grubym dnem. Wlewamy olej (np. rzepakowy) i rozgrzewamy go do 140 stopni. Frytki smażymy partiami. Jeśli wrzucimy zbyt dużo, temperatura obniży się, a ziemniaki wchłoną więcej tłuszczu. Frytki smażymy, aż staną się szkliste (ok. 10 minut). Następnie wyciągamy je i osączamy na sitku. Po chwili rozgrzewamy olej do 190 stopni i ponownie wrzucamy porcje frytek. Smażymy jeszcze 7-10 minut. Mają być złociste i chrupiące. Frytki można również przygotować w piekarniku. Blachę wyłóż papierem, rozłóż pokrojone ziemniaki, skrop je olejem i oprósz morską solą. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni przez ok. 45 min.
Nie tylko z ziemniaków
Pyszne frytki możemy przygotować nie tylko z ziemniaków. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, koniecznie wypróbujcie frytki z batatów, buraków, selera, dyni, marchewki czy cukinii. Może nie są tak samo chrupiące, jak te klasyczne, ale w smaku są rewelacyjne. Przed wstawieniem do piekarnika należy je delikatnie skropić olejem i oprószyć morską solą. Potem posypujemy je parmezanem lub ulubionymi ziołami – tymiankiem, rozmarynem, chili, słodką papryką.
Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.