WAŻNE
TERAZ

Szkocja pokonała Danię 4:2. Fatalny wynik dla Polski

Dzień frytek. Świętuj z nami

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Jak usmażyć idealne frytki w domu?

Obraz
© 123RF.COM

Złociste, chrupiące, miękkie w środku, po prostu doskonałe. Można się nimi zajadać codziennie. Świetnie smakują oprószone jedynie solą, ale lubią również towarzystwo keczupu, majonezu czy sosu czosnkowego. Znam ludzi, którzy posypują je tartym serem i podsmażonym bekonem. To dopiero prawdziwa bomba kaloryczna. Stanowią niezastąpiony dodatek do panierowanej ryby i nugetsów z kurczaka. Frytki, bo o nich mowa, obchodzą dziś swoje święto. Jeśli tak jak my, przepadacie za tym przysmakiem, prześlijcie nam zdjęcia swoich ulubionych frytek na adres: dziejesie@wp.pl. A może zechcecie podzielić się przepisem? Czekamy na wasze wiadomości.

Polecamy wideo: Jak myć owoce i warzywa

/ 5Wybieramy ziemniaki

Obraz
© 123RF.COM

Nie wszystkie odmiany ziemniaków nadają się na frytki. Najlepsze będą twarde lub półtwarde (typ A i B), o małej zawartości skrobi i dużej wilgotności. Charakteryzują się zwartym miąższem. Podczas smażenia staną się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, nie rozpadną się. Kupując ziemniaki na frytki, szukaj więc odmian takich jak Denar, Lord, Winieta, Irga, Irys oraz Sante.

/ 5Sekret chrupiących frytek

Obraz
© 123RF.COM

Kiedy mamy już odpowiednie ziemniaki, trzeba je obrać i umyć. Następnie kroimy w słupki – nożem lub specjalną karbownicą. Cienkie, grubsze - nie ma znaczenia, co kto lubi. Pokrojone ziemniaki przekładamy do dużej miski lub garnka i zalewamy zimną wodą. Wsypujemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 30 minut. To sekret belgijskich szefów kuchni. Dzięki moczeniu wypłuczemy skrobię, a frytki staną się chrupiące. Potem odlewamy wodę, a ziemniaki dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. To bardzo ważne. Jeśli będą mokre, olej podczas smażenia będzie pryskał, a to grozi poparzeniem.

/ 5Smażone czy pieczone?

Obraz
© 123RF.COM

Najlepsze frytki są oczywiście smażone w głębokim oleju. Jeśli nie macie w domu frytkownicy, bez obaw, pyszne frytki można przygotować w zwykłym garnku. Najlepiej z grubym dnem. Wlewamy olej (np. rzepakowy) i rozgrzewamy go do 140 stopni. Frytki smażymy partiami. Jeśli wrzucimy zbyt dużo, temperatura obniży się, a ziemniaki wchłoną więcej tłuszczu. Frytki smażymy, aż staną się szkliste (ok. 10 minut). Następnie wyciągamy je i osączamy na sitku. Po chwili rozgrzewamy olej do 190 stopni i ponownie wrzucamy porcje frytek. Smażymy jeszcze 7-10 minut. Mają być złociste i chrupiące. Frytki można również przygotować w piekarniku. Blachę wyłóż papierem, rozłóż pokrojone ziemniaki, skrop je olejem i oprósz morską solą. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni przez ok. 45 min.

/ 5Nie tylko z ziemniaków

Obraz
© 123RF.COM

Pyszne frytki możemy przygotować nie tylko z ziemniaków. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, koniecznie wypróbujcie frytki z batatów, buraków, selera, dyni, marchewki czy cukinii. Może nie są tak samo chrupiące, jak te klasyczne, ale w smaku są rewelacyjne. Przed wstawieniem do piekarnika należy je delikatnie skropić olejem i oprószyć morską solą. Potem posypujemy je parmezanem lub ulubionymi ziołami – tymiankiem, rozmarynem, chili, słodką papryką.

Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami