Dzięki prostym przepisom zmniejszysz objawy alergii
Twojemu umęczonemu katarem organizmowi pomóc mogą nie tylko lekarstwa, ale i odpowiednio zbilansowana dieta. Przedstawiamy propozycje jedzenia, które złagodzi objawy alergii.
Odpowiednia dieta może wzmocnić system immunologiczny organizmu i załagodzić przebieg choroby. Magazyn "Style Caster" poleca potrawy i dodatki do dań o wysokiej zawartości składników odżywczych, które wesprą twój układ odpornościowy w walce z alergią.
Syrop z dzikiego bzu – dodawaj go do naleśników, jogurtów albo słodkich placów. Witamina E i naturalne antyoksydanty zawarte w bzie wzmocnią twój system immunologiczny
Złote mleko – ten modny od kilku lat napój powstaje z połączenia kurkumy, mleka migdałowego, miodu, wanilii oraz przypraw: cynamonu, imbiru i pieprzu. Mleko migdałowe dostarcza witaminy E, a zdrowotne właściwości kurkumy są zadziwiające – ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, wspiera też pracę układu trawiennego.
Kalafior zapiekany z czosnkiem i parmezanem – świetnie sprawdzi się jako przekąska lub bezmięsne danie główne. Kalafior dostarczy witaminy C, magnezu i potasu. Czosnek to znany babciny sposób na wzmocnienie organizmu w okresach osłabienia załagodzi też gazotwórcze właściwości kalafiora. Aby dodatkowo wzmocnić działanie tej potrawy, dodaj przyprawy: rozmaryn działający przeciwwirusowo i przeciwzapalnie oraz pietruszkę hamującą wydzielanie histaminy.
Ciasto z migdałami i miodem – Migdały stanowią źródło witaminy E, która może redukować objawy astmy i alergii. Miód jest znany z antybakteryjnego działania i od lat stosuje się go w medycynie i kosmetyce. Aby dopełnić tę zdrową mieszankę, udekoruj ciasto gałązkami rozmarynu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl