Działają przeciwzapalnie, rozgrzewająco i można je znaleźć w każdym polskim lesie

Są łatwe w przygotowaniu, tanie i zapewniają zdrowie, dobre samopoczucie oraz piękny głos.

Młode pędy sosny zasypane cukrem.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Aleksandra Hangel

Kiedy nadchodzi wiosna, roślinność budzi się do życia. Należy to wówczas maksymalnie wykorzystać i brać z niej to, co najlepsze. Matka natura każdego dnia obdarza nas swoimi małymi cudami, które są dla nas zbawienne w codziennym życiu. Do takich cudów należy sosna, jedno z najczęściej występujących w polskich lasach drzew iglastych. Na szczególną uwagę zasługują jej młode pędy, które pojawiają się właśnie teraz. Zanim rozwiną się w igły, możesz przygotować z nich prawdziwy eliksir zdrowia.

Jego zrobienie jest łatwe, a właściwości - nieocenione. Syrop ten jest idealny na przeziębienia, bo działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i rozgrzewająco. Sprawdzi się świetnie dla osób, którym dokucza chrypka czy przewlekły katar.

Zobacz też: Niezwykłe zjawisko, które trwało tylko jeden dzień. Nagranie przewodnika

Składniki potrzebne do przygotowania syropu z młodych pędów sosny:

• pędy sosny
• cukier

Sposób przygotowania:

• Potrzebujesz szklanego, zamykanego szczelnie naczynia. Najlepiej, żeby było wyparzone.
• Pokrój pędy sosny, wtedy oddadzą więcej soku.
• Ułóż w naczyniu pokrojone pędy warstwami, naprzemiennie z cukrem. Na 1 kg pędów potrzebujesz niecały kilogram cukru.
• Naczynie szczelnie zamknij i pozostaw w ciepłym miejscu na 3-4 tygodnie.
• Co jakiś czas możesz przemieszać wszystko tak, żeby cukier się rozpuścił.
• Po 3-4 tygodniach odcedź pędy, pozostawiając w naczyniu tylko syrop.

Gotowe!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce