8 powodów, dla których warto jeść truskawki

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 9Zdrowe i pyszne owoce

Obraz
© Getty Images

Świetnie sprawdzają się w deserach, ciastach czy zupach owocowych. Można z nich przygotowywać pyszne kompoty, dżemy i konfitury. Jednak najlepiej spożywać truskawki na surowo, ponieważ wówczas w pełni wykorzystamy ich walory smakowe oraz imponujące właściwości prozdrowotne.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Zapobieganie miażdżycy

Obraz
© Getty Images

W szklance truskawek skrywa się ponad 80 mg witaminy C, co u osoby dorosłej stanowi 120 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy, który m.in. pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową organizmu, obniżając poziom "złego" cholesterolu LDL i podwyższając stężenie "dobrego" – HDL. Dzięki temu regularne sięganie po truskawki korzystnie działa na naczynia krwionośne i zapobiega powstawaniu miażdżycy, czyli jednego z najgroźniejszych schorzeń nękających współczesnego człowieka.

/ 9Poprawa męskiej płodności

Obraz
© Getty Images

W zastraszającym tempie rośnie grono Polaków, którzy bezskutecznie starają się o dziecko. Co należy wprowadzić do jadłospisu, by zwiększyć szansę na realizację marzeń o potomstwie? Na przykład truskawki – duże stężenie witaminy C w tych owocach zmniejsza lepkość nasienia, chroniąc plemniki przed atakami wolnych rodników. Badania wykazały, że problemy z jego "zlepianiem" ma blisko 20 proc. mężczyzn po 25. roku życia.

/ 9Działanie przeciwnowotworowe

Obraz
© Getty Images

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz kwasu elagowego truskawki wykazują silne działanie antyoksydacyjne, wspierają układ odpornościowy oraz neutralizują substancje rakotwórcze, zarówno syntetyczne, jak i naturalnie występujące w żywności. Badania naukowe prowadzone we Włoszech i w Hiszpanii wykazały, że jedzenie tych owoców pomaga zapobiegać m.in. nowotworowi piersi. Truskawki są też bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera perystaltykę jelit, przez co zmniejsza ryzyko raka jelita grubego i odbytnicy.

/ 9Lepsze trawienie

Obraz
© Getty Images

Truskawki zwykle spożywamy na deser, jednak zdaniem specjalistów warto je jeść przed posiłkiem. Szczególnie, jeśli borykamy się z problemami trawiennymi. Zawarte w tych smacznych owocach pektyny pobudzają bowiem pracę jelit, zaś kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii i korzystnie wpływają na funkcjonowanie śledziony czy trzustki.

/ 9Wybielanie zębów

Obraz
© Getty Images

W składzie wielu past do wybielania zębów znajdziemy kwas jabłkowy, któremu jednak często towarzyszą także inne, nie zawsze korzystne dla zdrowia związki chemiczne. Dlatego warto sięgać po jego naturalne źródła. Jednym z najbogatszych są truskawki. Te soczyste owoce działają również oczyszczająco na jamę ustną, zapobiegając gromadzeniu się kamienia nazębnego.

/ 9Odchudzanie

Obraz
© Getty Images

Nadwaga i otyłość są jedną z największych plag naszych czasów. Dlatego w naszej diecie powinny często gościć produkty pożywne, ale jednocześnie charakteryzujące się niską wartością energetyczną. Takie jak truskawki, którymi można objadać się niemal bezkarnie, ponieważ 100 g tych owoców dostarcza zaledwie 33 kcal. Ponadto regulują pracę nerek oraz skutecznie oczyszczają organizm z nadmiaru szkodliwych toksyn.

/ 9Owoc dla cukrzyków

Obraz
© Getty Images

Truskawki to słodycze, którą mogą gościć nawet w diecie osób zmagających się z cukrzycą. Jak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Salk Institute for Biological Science w San Diego owoce, m.in. dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, pomagają zmniejszyć powikłania towarzyszące cukrzycy typu 1. Uczeni dowiedli, że truskawki ograniczają ryzyko wystąpienia retinopatii cukrzycowej czy neuropatii, która objawia się drętwieniem rąk i nóg.

/ 9Ochrona przed opryszczką

Obraz
© Pixabay

Jej nadejście zwiastuje zwykle delikatne swędzenie lub pieczenie. Po kilku godzinach wokół ust pojawiają się pierwsze pęcherzyki, które są nie tylko uciążliwe, ale także wyjątkowo nieestetyczne. By zapobiec opryszczce warto wprowadzić do jadłospisu truskawki, które wykazują właściwości antywirusowe, m.in. są pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes wywołującego nie tylko opryszczkę, ale również nie mniej dolegliwego półpaśca.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce