8 powodów, dla których warto jeść truskawki

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 9Zdrowe i pyszne owoce

Obraz
© Getty Images

Świetnie sprawdzają się w deserach, ciastach czy zupach owocowych. Można z nich przygotowywać pyszne kompoty, dżemy i konfitury. Jednak najlepiej spożywać truskawki na surowo, ponieważ wówczas w pełni wykorzystamy ich walory smakowe oraz imponujące właściwości prozdrowotne.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Zapobieganie miażdżycy

Obraz
© Getty Images

W szklance truskawek skrywa się ponad 80 mg witaminy C, co u osoby dorosłej stanowi 120 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy, który m.in. pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową organizmu, obniżając poziom "złego" cholesterolu LDL i podwyższając stężenie "dobrego" – HDL. Dzięki temu regularne sięganie po truskawki korzystnie działa na naczynia krwionośne i zapobiega powstawaniu miażdżycy, czyli jednego z najgroźniejszych schorzeń nękających współczesnego człowieka.

/ 9Poprawa męskiej płodności

Obraz
© Getty Images

W zastraszającym tempie rośnie grono Polaków, którzy bezskutecznie starają się o dziecko. Co należy wprowadzić do jadłospisu, by zwiększyć szansę na realizację marzeń o potomstwie? Na przykład truskawki – duże stężenie witaminy C w tych owocach zmniejsza lepkość nasienia, chroniąc plemniki przed atakami wolnych rodników. Badania wykazały, że problemy z jego "zlepianiem" ma blisko 20 proc. mężczyzn po 25. roku życia.

/ 9Działanie przeciwnowotworowe

Obraz
© Getty Images

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz kwasu elagowego truskawki wykazują silne działanie antyoksydacyjne, wspierają układ odpornościowy oraz neutralizują substancje rakotwórcze, zarówno syntetyczne, jak i naturalnie występujące w żywności. Badania naukowe prowadzone we Włoszech i w Hiszpanii wykazały, że jedzenie tych owoców pomaga zapobiegać m.in. nowotworowi piersi. Truskawki są też bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera perystaltykę jelit, przez co zmniejsza ryzyko raka jelita grubego i odbytnicy.

/ 9Lepsze trawienie

Obraz
© Getty Images

Truskawki zwykle spożywamy na deser, jednak zdaniem specjalistów warto je jeść przed posiłkiem. Szczególnie, jeśli borykamy się z problemami trawiennymi. Zawarte w tych smacznych owocach pektyny pobudzają bowiem pracę jelit, zaś kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii i korzystnie wpływają na funkcjonowanie śledziony czy trzustki.

/ 9Wybielanie zębów

Obraz
© Getty Images

W składzie wielu past do wybielania zębów znajdziemy kwas jabłkowy, któremu jednak często towarzyszą także inne, nie zawsze korzystne dla zdrowia związki chemiczne. Dlatego warto sięgać po jego naturalne źródła. Jednym z najbogatszych są truskawki. Te soczyste owoce działają również oczyszczająco na jamę ustną, zapobiegając gromadzeniu się kamienia nazębnego.

/ 9Odchudzanie

Obraz
© Getty Images

Nadwaga i otyłość są jedną z największych plag naszych czasów. Dlatego w naszej diecie powinny często gościć produkty pożywne, ale jednocześnie charakteryzujące się niską wartością energetyczną. Takie jak truskawki, którymi można objadać się niemal bezkarnie, ponieważ 100 g tych owoców dostarcza zaledwie 33 kcal. Ponadto regulują pracę nerek oraz skutecznie oczyszczają organizm z nadmiaru szkodliwych toksyn.

/ 9Owoc dla cukrzyków

Obraz
© Getty Images

Truskawki to słodycze, którą mogą gościć nawet w diecie osób zmagających się z cukrzycą. Jak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Salk Institute for Biological Science w San Diego owoce, m.in. dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, pomagają zmniejszyć powikłania towarzyszące cukrzycy typu 1. Uczeni dowiedli, że truskawki ograniczają ryzyko wystąpienia retinopatii cukrzycowej czy neuropatii, która objawia się drętwieniem rąk i nóg.

/ 9Ochrona przed opryszczką

Obraz
© Pixabay

Jej nadejście zwiastuje zwykle delikatne swędzenie lub pieczenie. Po kilku godzinach wokół ust pojawiają się pierwsze pęcherzyki, które są nie tylko uciążliwe, ale także wyjątkowo nieestetyczne. By zapobiec opryszczce warto wprowadzić do jadłospisu truskawki, które wykazują właściwości antywirusowe, m.in. są pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes wywołującego nie tylko opryszczkę, ale również nie mniej dolegliwego półpaśca.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości