Zdrowe i pyszne owoce
Świetnie sprawdzają się w deserach, ciastach czy zupach owocowych. Można z nich przygotowywać pyszne kompoty, dżemy i konfitury. Jednak najlepiej spożywać truskawki na surowo, ponieważ wówczas w pełni wykorzystamy ich walory smakowe oraz imponujące właściwości prozdrowotne.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zapobieganie miażdżycy
W szklance truskawek skrywa się ponad 80 mg witaminy C, co u osoby dorosłej stanowi 120 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy, który m.in. pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową organizmu, obniżając poziom "złego" cholesterolu LDL i podwyższając stężenie "dobrego" – HDL. Dzięki temu regularne sięganie po truskawki korzystnie działa na naczynia krwionośne i zapobiega powstawaniu miażdżycy, czyli jednego z najgroźniejszych schorzeń nękających współczesnego człowieka.
Poprawa męskiej płodności
W zastraszającym tempie rośnie grono Polaków, którzy bezskutecznie starają się o dziecko. Co należy wprowadzić do jadłospisu, by zwiększyć szansę na realizację marzeń o potomstwie? Na przykład truskawki – duże stężenie witaminy C w tych owocach zmniejsza lepkość nasienia, chroniąc plemniki przed atakami wolnych rodników. Badania wykazały, że problemy z jego "zlepianiem" ma blisko 20 proc. mężczyzn po 25. roku życia.
Działanie przeciwnowotworowe
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz kwasu elagowego truskawki wykazują silne działanie antyoksydacyjne, wspierają układ odpornościowy oraz neutralizują substancje rakotwórcze, zarówno syntetyczne, jak i naturalnie występujące w żywności. Badania naukowe prowadzone we Włoszech i w Hiszpanii wykazały, że jedzenie tych owoców pomaga zapobiegać m.in. nowotworowi piersi. Truskawki są też bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera perystaltykę jelit, przez co zmniejsza ryzyko raka jelita grubego i odbytnicy.
Lepsze trawienie
Truskawki zwykle spożywamy na deser, jednak zdaniem specjalistów warto je jeść przed posiłkiem. Szczególnie, jeśli borykamy się z problemami trawiennymi. Zawarte w tych smacznych owocach pektyny pobudzają bowiem pracę jelit, zaś kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii i korzystnie wpływają na funkcjonowanie śledziony czy trzustki.
Wybielanie zębów
W składzie wielu past do wybielania zębów znajdziemy kwas jabłkowy, któremu jednak często towarzyszą także inne, nie zawsze korzystne dla zdrowia związki chemiczne. Dlatego warto sięgać po jego naturalne źródła. Jednym z najbogatszych są truskawki. Te soczyste owoce działają również oczyszczająco na jamę ustną, zapobiegając gromadzeniu się kamienia nazębnego.
Odchudzanie
Nadwaga i otyłość są jedną z największych plag naszych czasów. Dlatego w naszej diecie powinny często gościć produkty pożywne, ale jednocześnie charakteryzujące się niską wartością energetyczną. Takie jak truskawki, którymi można objadać się niemal bezkarnie, ponieważ 100 g tych owoców dostarcza zaledwie 33 kcal. Ponadto regulują pracę nerek oraz skutecznie oczyszczają organizm z nadmiaru szkodliwych toksyn.
Owoc dla cukrzyków
Truskawki to słodycze, którą mogą gościć nawet w diecie osób zmagających się z cukrzycą. Jak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Salk Institute for Biological Science w San Diego owoce, m.in. dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, pomagają zmniejszyć powikłania towarzyszące cukrzycy typu 1. Uczeni dowiedli, że truskawki ograniczają ryzyko wystąpienia retinopatii cukrzycowej czy neuropatii, która objawia się drętwieniem rąk i nóg.
Ochrona przed opryszczką
Jej nadejście zwiastuje zwykle delikatne swędzenie lub pieczenie. Po kilku godzinach wokół ust pojawiają się pierwsze pęcherzyki, które są nie tylko uciążliwe, ale także wyjątkowo nieestetyczne. By zapobiec opryszczce warto wprowadzić do jadłospisu truskawki, które wykazują właściwości antywirusowe, m.in. są pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes wywołującego nie tylko opryszczkę, ale również nie mniej dolegliwego półpaśca.