Dżem jabłkowy z czosnkiem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 1,5 kg jabłek
- 1 cebula
- szklanka cukru
- 3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka gorczycy
- szczypta soli
Jabłka umyć, obrać, a następnie usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić na kawałki, przełożyć do rondelka i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać cebulę i czosnek do jabłek, całość dokładnie wymieszać, a następnie podgrzewać kwadrans na małym ogniu. Dodać cukier, gorczycę oraz sól, gotować pół godziny na średnim ogniu, raz po raz mieszając, aby się nie przypaliło.
Przełożyć do wyparzonych słoików. Dżem z jabłek i czosnku najlepiej podawać do pasztetów i pieczeni.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze