Trwa ładowanie...
d36m33l
23-11-2015 08:14

Dżem jabłkowy z czosnkiem

Przepis
4.2
(9 głosów)
Oceń:
d36m33l
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Składniki
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 cebula
  • szklanka cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • szczypta soli
Przepis

Jabłka umyć, obrać, a następnie usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić na kawałki, przełożyć do rondelka i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać cebulę i czosnek do jabłek, całość dokładnie wymieszać, a następnie podgrzewać kwadrans na małym ogniu. Dodać cukier, gorczycę oraz sól, gotować pół godziny na średnim ogniu, raz po raz mieszając, aby się nie przypaliło.

Przełożyć do wyparzonych słoików. Dżem z jabłek i czosnku najlepiej podawać do pasztetów i pieczeni.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

Dżem jabłkowy z czosnkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36m33l
d36m33l
d36m33l
d36m33l
Więcej tematów
d36m33l