Jak zrobić zupę krem z dyni piżmowej?

Dynia to prawdziwy symbol jesieni. Nie tylko ta pomarańczowa, która często wykorzystywana jest jako ozdoba domu czy ogrodu. Podłużna i skromniejsza z wyglądu, dynia piżmowa to prawdziwa królowa jesiennych zup. Jej aksamitna konsystencja i orzechowy aromat powodują, że fantastycznie nadaje się na kremy.

Zupa dyniowaZupa dyniowa doskonale rozgrzewa i syci
Źródło zdjęć: © 123RF

Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. Jak na dynię jest nieduża. Zwykle waży 1 - 3 kg. Ma charakterystyczny gruszkowaty kształt. Dynia piżmowa jest dobrym źródłem potasu i witaminy B6. Ma właściwości wzmacniające odporność organizmu i przeciwzapalne, poprawia nastrój. W końcu nic tak nie cieszy, jak talerz wypełniony daniem, które dostarczy dużo witamin, a mało kalorii (tylko 44 na 100 gram).

Dynia piżmowa idealnie nadaje się na zupę krem. Pełnia witamin zawarta w tym warzywie plus głęboki, żółto-pomarańczowy kolor sprawi, że doskonale będzie wyglądać na każdym stole. I co najważniejsze, dzięki dodatkom można tworzyć różne jej wersje. Ma delikatny, neutralny smak, więc to dodatki decydują ostatecznie o jej smaku i aromacie. To mogą być przyprawy (imbir, kurkuma, cynamon), owoce (kwaśne jabłka), warzywa (ostra papryka) czy dodatki mięsne, np. chorizo, tradycyjna kiełbasa hiszpańska. Można pomyśleć o posypaniu gotowej zupy pokruszonymi orzechami, które dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, albo dodać pestki słonecznika lub dyni. Orzechy zawierają dużo witaminy E i są bogate w fitosterole, które chronią przed chorobami serca i rakiem. Pestki dyni to z kolei świetna przekąska i przy okazji cenne źródło cynku. Dobrym pomysłem jest dodanie do zupy mleka, jogurtu naturalnego lub śmietany.

Kopytka dyniowe

Krem z dyni z cynamonem

W zupie z dyni, zwłaszcza w połączeniu z innymi warzywami, znajdziemy dużo błonnika, który wspiera trawienie i sprawia, że jest tak sycąca. Przygotowanie klasycznej zupy z dyni piżmowej jest proste. Obieramy ją, wydrążamy, miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone marchewki, ziemniaki i cebulę.

Podsmażamy cebulę, a potem resztę warzyw na maśle przez kilka minut. Zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Jeśli chcemy klasykę z oryginalnym smakiem, możemy wykorzystać cynamon. Jego dodanie sprawi, że zupa zyska charakterystyczny słodkawo-korzenny, ostry smak i silny aromat. 

Zupa krem z dyni z pomidorami

Połączenie dyni z pomidorami to strzał w dziesiątkę. Oprócz dyni i pomidorów (świeżych lub z puszki), dodajemy jeszcze ziemniaki, cebulę, czosnek, a także kurkumę i świeżo starty imbir. Mała szczypta kurkumy jeszcze wzmocni piękną barwę zupy i nada jej wyjątkowy aromat. Kurkuma cechuje się lekkim, korzennym smakiem. Ostry imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym. Słodka dynia z tym dodatkiem zyska ostry smak i silny, korzenny aromat oraz rozgrzewające właściwości.

Dynia
© 123RF

Krem z dyni z jabłkiem i ziemniakami

Do tego przepisu używamy kwaśnych jabłek, najlepiej szarych renet lub antonówek. Najpierw kroimy cebulę, czosnek i por. Warzywa dusimy na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy pokrojoną dynię, jabłko oraz ziemniaki. Dokładnie mieszamy, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości. Kiedy składniki będą miękkie, miksujemy je na gładki krem. Zupę podajemy gorącą, posypaną zieloną częścią pora.

Zupa krem z pieczonej dyni piżmowej i papryki

Inny smak zupy otrzymamy z pieczonych dyni piżmowych, słodkiej papryki czerwonej i czosnku. Wszystkie te warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny w temperaturze 150 stopni. Kiedy będą miękkie, przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Wszystko razem miksujemy. Zupę można podać z grzankami. Do ich zrobienia wystarczy bagietka lub kilka kromek chleba (może być czerstwy). Pieczywo kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, polewamy oliwą i podsmażamy, aż grzanki będą złociste i chrupiące.

Zupa z dyni z kiełbasą chorizo lub kurczakiem

Ciekawą propozycją jest zupa dyniowa z chorizo. Możemy przygotować klasyczną zupę dyniową, dodamy jednak przyprawy: kmin rzymski, kurkumę i ostrą paprykę. Zupa najlepiej smakuje ze śmietaną. O jej smaku i aromacie decydują podsmażone plasterki kiełbasy chorizo, które dodajemy na końcu do gotowej zupy. Jeśli lubicie mięso, można też przygotować zupę z kurczakiem. W tym przypadku kurczaka kroimy w kostkę, a po przyprawieniu mięsa smażymy na oleju. Przygotowujemy swoją ulubioną wersję zupy kremu, a na końcu dodajemy kurczaka.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść