Jak zrobić zupę krem z dyni piżmowej?

Dynia to prawdziwy symbol jesieni. Nie tylko ta pomarańczowa, która często wykorzystywana jest jako ozdoba domu czy ogrodu. Podłużna i skromniejsza z wyglądu, dynia piżmowa to prawdziwa królowa jesiennych zup. Jej aksamitna konsystencja i orzechowy aromat powodują, że fantastycznie nadaje się na kremy.

Zupa dyniowaZupa dyniowa doskonale rozgrzewa i syci
Źródło zdjęć: © 123RF

Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. Jak na dynię jest nieduża. Zwykle waży 1 - 3 kg. Ma charakterystyczny gruszkowaty kształt. Dynia piżmowa jest dobrym źródłem potasu i witaminy B6. Ma właściwości wzmacniające odporność organizmu i przeciwzapalne, poprawia nastrój. W końcu nic tak nie cieszy, jak talerz wypełniony daniem, które dostarczy dużo witamin, a mało kalorii (tylko 44 na 100 gram).

Dynia piżmowa idealnie nadaje się na zupę krem. Pełnia witamin zawarta w tym warzywie plus głęboki, żółto-pomarańczowy kolor sprawi, że doskonale będzie wyglądać na każdym stole. I co najważniejsze, dzięki dodatkom można tworzyć różne jej wersje. Ma delikatny, neutralny smak, więc to dodatki decydują ostatecznie o jej smaku i aromacie. To mogą być przyprawy (imbir, kurkuma, cynamon), owoce (kwaśne jabłka), warzywa (ostra papryka) czy dodatki mięsne, np. chorizo, tradycyjna kiełbasa hiszpańska. Można pomyśleć o posypaniu gotowej zupy pokruszonymi orzechami, które dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, albo dodać pestki słonecznika lub dyni. Orzechy zawierają dużo witaminy E i są bogate w fitosterole, które chronią przed chorobami serca i rakiem. Pestki dyni to z kolei świetna przekąska i przy okazji cenne źródło cynku. Dobrym pomysłem jest dodanie do zupy mleka, jogurtu naturalnego lub śmietany.

Kopytka dyniowe

Krem z dyni z cynamonem

W zupie z dyni, zwłaszcza w połączeniu z innymi warzywami, znajdziemy dużo błonnika, który wspiera trawienie i sprawia, że jest tak sycąca. Przygotowanie klasycznej zupy z dyni piżmowej jest proste. Obieramy ją, wydrążamy, miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone marchewki, ziemniaki i cebulę.

Podsmażamy cebulę, a potem resztę warzyw na maśle przez kilka minut. Zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Jeśli chcemy klasykę z oryginalnym smakiem, możemy wykorzystać cynamon. Jego dodanie sprawi, że zupa zyska charakterystyczny słodkawo-korzenny, ostry smak i silny aromat. 

Zupa krem z dyni z pomidorami

Połączenie dyni z pomidorami to strzał w dziesiątkę. Oprócz dyni i pomidorów (świeżych lub z puszki), dodajemy jeszcze ziemniaki, cebulę, czosnek, a także kurkumę i świeżo starty imbir. Mała szczypta kurkumy jeszcze wzmocni piękną barwę zupy i nada jej wyjątkowy aromat. Kurkuma cechuje się lekkim, korzennym smakiem. Ostry imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym. Słodka dynia z tym dodatkiem zyska ostry smak i silny, korzenny aromat oraz rozgrzewające właściwości.

Dynia
© 123RF

Krem z dyni z jabłkiem i ziemniakami

Do tego przepisu używamy kwaśnych jabłek, najlepiej szarych renet lub antonówek. Najpierw kroimy cebulę, czosnek i por. Warzywa dusimy na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy pokrojoną dynię, jabłko oraz ziemniaki. Dokładnie mieszamy, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości. Kiedy składniki będą miękkie, miksujemy je na gładki krem. Zupę podajemy gorącą, posypaną zieloną częścią pora.

Zupa krem z pieczonej dyni piżmowej i papryki

Inny smak zupy otrzymamy z pieczonych dyni piżmowych, słodkiej papryki czerwonej i czosnku. Wszystkie te warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny w temperaturze 150 stopni. Kiedy będą miękkie, przekładamy je do garnka i zalewamy bulionem. Wszystko razem miksujemy. Zupę można podać z grzankami. Do ich zrobienia wystarczy bagietka lub kilka kromek chleba (może być czerstwy). Pieczywo kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, polewamy oliwą i podsmażamy, aż grzanki będą złociste i chrupiące.

Zupa z dyni z kiełbasą chorizo lub kurczakiem

Ciekawą propozycją jest zupa dyniowa z chorizo. Możemy przygotować klasyczną zupę dyniową, dodamy jednak przyprawy: kmin rzymski, kurkumę i ostrą paprykę. Zupa najlepiej smakuje ze śmietaną. O jej smaku i aromacie decydują podsmażone plasterki kiełbasy chorizo, które dodajemy na końcu do gotowej zupy. Jeśli lubicie mięso, można też przygotować zupę z kurczakiem. W tym przypadku kurczaka kroimy w kostkę, a po przyprawieniu mięsa smażymy na oleju. Przygotowujemy swoją ulubioną wersję zupy kremu, a na końcu dodajemy kurczaka.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać