Dyniowy krem z ziemniakami i jabłkiem. Posmakuje całej rodzinie

Joanna Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów", zebrała genialne pomysły na ziemniaczane dania. Jednym z nich jest aksamitny krem z ziemniaków, dyni i jabłek

Dyniowy krem z ziemniakami i jabłkiem. Posmakuje całej rodzinieDyniowy krem z ziemniakami i jabłkiem. Posmakuje całej rodzinie
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 g dyni piżmowej
  • 300 g ziemniaków
  • 2 duże soczyste kwaśne
  • jabłka
  • 1 duży por
  • 2–3 ząbki czosnku
  • sok z limonki do smaku
  • 1 l warzywnego wywaru
  • 80 g masła
  • kilka łyżek gęstego jogurtu
  • naturalnego
  • kilka gałązek szczypiorku
  • kilka gałązek kolendry
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz czerwony

Przepis

Ziemniaki i dynię dokładnie umyj i cienko obierz. Następnie pokrój w kostkę jednakowej
wielkości. Por dokładnie umyj, odetnij ciemnozieloną część, resztę pokrój w plasterki. Jabłko cienko obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W rondlu rozpuść masło. Zeszklij na nim pora razem z drobno posiekanym czosnkiem. Dorzuć dynię, ziemniaki
i jabłko, smaż razem kilka minut, następnie zalej bulionem. Dodaj szczyptę soli i kilka ziaren czerwonego pieprzu. Wrzuć gałązki tymianku związane bawełnianym białym sznurkiem (dzięki temu łatwiej będzie go wyjąć przed miksowaniem zupy). Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Usuń tymianek, a zupę dokładnie zmiksuj. Dopraw do smaku sokiem z limonki, solą, jeśli trzeba – świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego, posiekanym szczypiorkiem i listkami kolendry.
Jeśli lubisz, gdy coś w zupie chrupie, to przed podaniem na wierzch każdej porcji dodaj łyżkę uprażonych słonecznikowych pestek, czosnkowe grzanki (one zawsze się sprawdzają!) albo solidną łyżkę ugotowanej czarnej soczewicy.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu