Dynia zwyczajna
Nadszedł sezon na to warzywo. W każdym markecie i na bazarkach piętrzą się pomarańczowe, żółte, zielone, małe, duże oraz w różnych kształtach. Tylko jaką wybrać? Zobacz, które gatunki najlepiej sprawdzą się na bazę na zupę, a które do marynowania.
To najbardziej popularny gatunek. Jest okrągła i pomarańczowa. Jej smak jest dosyć subtelny i mało charakterystyczny, dlatego nadaje się ona głównie do dań, w których jest dużo przypraw. Świetnie sprawdzi się również do ciast i przetworów oraz do wykonania lampionu na Halloween.
Dynia Hokkaido
Nazwę Hokkaido nosi na cześć wyspy, z której pochodzi. Kształtem przypomina cebulę. Osiąga niewielkie rozmiary i wagę do 2-3 kg. Z łatwością ją przyrządzisz, ponieważ jej skórka jest jadalna. Ten gatunek dyni świetnie nada się na frytki.
Dynia makaronowa
O skórze w delikatnie żółtym kolorze i z miąższem pachnącym melonem. Jest idealna do pieczenia, znakomicie sprawdza się w formie frytek.
Dynia piżmowa
Dynia piżmowa wyróżnia się charakterystycznym podłużnym kształtem i dość cienką skórką. Ma słodki i kremowy smak, więc doskonale nadaje się na zupę dyniową, desery oraz jako dodatek do mięs.
Dynia japońska – kabocha
To nieduża dynia, osiąga ok. 30 cm średnicy. Ma spłaszczony kształt i ciemnozieloną, chropowatą grubą skórę w jasne pionowe prążki. Jej miąższ jest bardzo słodki, niewłóknisty, delikatny, dlatego idealnie sprawdza się we wszystkich deserach i ciastach.