Dynia wkracza do kuchni. Poznaj jej odmiany

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Dynia zwyczajna

Obraz
© 123RF

Nadszedł sezon na to warzywo. W każdym markecie i na bazarkach piętrzą się pomarańczowe, żółte, zielone, małe, duże oraz w różnych kształtach. Tylko jaką wybrać? Zobacz, które gatunki najlepiej sprawdzą się na bazę na zupę, a które do marynowania.

To najbardziej popularny gatunek. Jest okrągła i pomarańczowa. Jej smak jest dosyć subtelny i mało charakterystyczny, dlatego nadaje się ona głównie do dań, w których jest dużo przypraw. Świetnie sprawdzi się również do ciast i przetworów oraz do wykonania lampionu na Halloween.

/ 5Dynia Hokkaido

Obraz
© 123RF

Nazwę Hokkaido nosi na cześć wyspy, z której pochodzi. Kształtem przypomina cebulę. Osiąga niewielkie rozmiary i wagę do 2-3 kg. Z łatwością ją przyrządzisz, ponieważ jej skórka jest jadalna. Ten gatunek dyni świetnie nada się na frytki.

/ 5Dynia makaronowa

Obraz
© 123RF

O skórze w delikatnie żółtym kolorze i z miąższem pachnącym melonem. Jest idealna do pieczenia, znakomicie sprawdza się w formie frytek.

/ 5Dynia piżmowa

Obraz
© 123RF

Dynia piżmowa wyróżnia się charakterystycznym podłużnym kształtem i dość cienką skórką. Ma słodki i kremowy smak, więc doskonale nadaje się na zupę dyniową, desery oraz jako dodatek do mięs.

/ 5Dynia japońska – kabocha

Obraz
© 123RF

To nieduża dynia, osiąga ok. 30 cm średnicy. Ma spłaszczony kształt i ciemnozieloną, chropowatą grubą skórę w jasne pionowe prążki. Jej miąższ jest bardzo słodki, niewłóknisty, delikatny, dlatego idealnie sprawdza się we wszystkich deserach i ciastach.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu