Dynia wkracza do kuchni. Poznaj jej odmiany

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Dynia zwyczajna

Obraz
© 123RF

Nadszedł sezon na to warzywo. W każdym markecie i na bazarkach piętrzą się pomarańczowe, żółte, zielone, małe, duże oraz w różnych kształtach. Tylko jaką wybrać? Zobacz, które gatunki najlepiej sprawdzą się na bazę na zupę, a które do marynowania.

To najbardziej popularny gatunek. Jest okrągła i pomarańczowa. Jej smak jest dosyć subtelny i mało charakterystyczny, dlatego nadaje się ona głównie do dań, w których jest dużo przypraw. Świetnie sprawdzi się również do ciast i przetworów oraz do wykonania lampionu na Halloween.

/ 5Dynia Hokkaido

Obraz
© 123RF

Nazwę Hokkaido nosi na cześć wyspy, z której pochodzi. Kształtem przypomina cebulę. Osiąga niewielkie rozmiary i wagę do 2-3 kg. Z łatwością ją przyrządzisz, ponieważ jej skórka jest jadalna. Ten gatunek dyni świetnie nada się na frytki.

/ 5Dynia makaronowa

Obraz
© 123RF

O skórze w delikatnie żółtym kolorze i z miąższem pachnącym melonem. Jest idealna do pieczenia, znakomicie sprawdza się w formie frytek.

/ 5Dynia piżmowa

Obraz
© 123RF

Dynia piżmowa wyróżnia się charakterystycznym podłużnym kształtem i dość cienką skórką. Ma słodki i kremowy smak, więc doskonale nadaje się na zupę dyniową, desery oraz jako dodatek do mięs.

/ 5Dynia japońska – kabocha

Obraz
© 123RF

To nieduża dynia, osiąga ok. 30 cm średnicy. Ma spłaszczony kształt i ciemnozieloną, chropowatą grubą skórę w jasne pionowe prążki. Jej miąższ jest bardzo słodki, niewłóknisty, delikatny, dlatego idealnie sprawdza się we wszystkich deserach i ciastach.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce