Dynia jako obiad na jesień. Przepis na zupę z dyni, która rozgrzeje cię w chłodne dni
Dynia w roli głównej. Podajemy sprawdzony przepis na zupę z dyni, na którą warto postawić tej jesieni. Zaproś na obiad znajomych i zaskocz ich aromatycznym, kremowym smakiem.
Dynia jako obiad na jesień
Nie każdy wie, że dynia jest bogata w witaminy, minerały oraz cynk. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa, dlatego tej jesieni powinna pojawić się na twoim stole. W artykule podajemy sprawdzony przepis na pyszną zupę krem z dyni, z dodatkiem pomidorów oraz ziemniaków. Doprawiona aromatyczną kurkumą i imbirem skutecznie rozgrzeje cię w chłodne, jesienne dni.
Składniki:
- 500 g obranej dyni
- 25 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 250 g ziemniaków
- 1 łyżeczka starego, świeżego imbiru
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 pomidor (lub według uznana, ½ puszki krojonych pomidorów)
Przygotowanie:
- Z obranej dyni usuwamy nasiona, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Następnie obieramy ziemniaki i również je kroimy.
- W dużym garnku na maśle szklimy pokrojoną cebulkę oraz czosnek, a potem do naszego garnka dodajemy ziemniaki i dynie. Warzywa przyprawiamy solą, dodajemy imbir i kurkumę. Potrawę smażymy przez około 5 minut, co chwilę je ją mieszając.
- Do przyprawionych warzyw, wlewamy gorący bulion. Przykrywamy garnek, czekamy, aż wywar się zagotuje i zmniejszamy ogień do średniego. Następnie nasz wywar gotujemy przez około 10 minut.
- W dalszej kolejności należy sparzyć pomidora, obrać go ze skórki, pokroić, usunąć szypułki oraz nasiona. Pokrojony miąższ dodajemy do zupy. Świeże pomidory możemy także zastąpić pomidorami z puszki.
- Naszą zupę mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Potem miksujemy ją w blenderze z dodatkiem mleka. Podajemy wedle uznania z płatkami chili, natką pietruszki lub śmietanką.
Smacznego!
Zobacz także: Rozgrzewający i pikantny krem z dyni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl