Składniki
- Składniki :
- ( 8 szt )
- Ciasto:
- - mąka pszenna - 250 g
- - drożdże świeże - 13 g
- - ciepłe mleko - 125 ml
- - cukier puder - 40 g
- - miękke masło - 30 g
- - sól - 1 szczypta
- - rozbełtane jajka - 2 szt
- Nadzienie :
- - truskawki - ok. 200 g
- - budyń malinowy - 1 op
- - mleko - 400 ml
- - cukier - 40 g
- Kruszonka:
- - mąka - 50 g
- - masło - 50 g
- - cukier puder - 30 g
Przepis
Sposób przyrządzenia:
Przepis
Ciasto:
Przepis
Mąkę mieszamy z drożdżami i pozostałymi sypkimi składnikami.
Przepis
Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajka i ciepłe mleko.
Przepis
Mieszamy łyżką środek zgarniając mąkę z brzegów miski.
Przepis
Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto , do momentu aż samo zacznie odklejać się od rąk.
Przepis
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przepis
Wyrośnięte dzielimy na 8 części.
Przepis
Każdą częśc rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm.
Przepis
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przepis
Nadzienie:
Przepis
Truskawki oczyszczamy , a następnie kroimy na 4.
Przepis
Posypujemy odrobiną cukru.
Przepis
Budyń mieszamy ze 100 ml mleka.
Przepis
Resztę mleka zagotowujmy z cukrem.
Przepis
Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając.
Przepis
Studzimy.
Przepis
Kruszonka:
Przepis
Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka.
Przepis
Całośc :
Przepis
Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu.
Przepis
Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie w pozostałe.
Przepis
Tworzymy " pakunek "
Przepis
Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Przepis
Posypujemy obficie kruszonką.
Przepis
Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut.