Drożdżówki z truskawkami i malinowym budyniem

Obraz

Składniki

  • Składniki :
    • ( 8 szt )
    • Ciasto:
    • - mąka pszenna - 250 g
    • - drożdże świeże - 13 g
    • - ciepłe mleko - 125 ml
    • - cukier puder - 40 g
    • - miękke masło - 30 g
    • - sól - 1 szczypta
    • - rozbełtane jajka - 2 szt
    • Nadzienie :
    • - truskawki - ok. 200 g
    • - budyń malinowy - 1 op
    • - mleko - 400 ml
    • - cukier - 40 g
    • Kruszonka:
    • - mąka - 50 g
    • - masło - 50 g
    • - cukier puder - 30 g

Przepis

Sposób przyrządzenia:

Przepis

Ciasto:

Przepis

Mąkę mieszamy z drożdżami i pozostałymi sypkimi składnikami.

Przepis

Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajka i ciepłe mleko.

Przepis

Mieszamy łyżką środek zgarniając mąkę z brzegów miski.

Przepis

Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto , do momentu aż samo zacznie odklejać się od rąk.

Przepis

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przepis

Wyrośnięte dzielimy na 8 części.

Przepis

Każdą częśc rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm.

Przepis

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przepis

Nadzienie:

Przepis

Truskawki oczyszczamy , a następnie kroimy na 4.

Przepis

Posypujemy odrobiną cukru.

Przepis

Budyń mieszamy ze 100 ml mleka.

Przepis

Resztę mleka zagotowujmy z cukrem.

Przepis

Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając.

Przepis

Studzimy.

Przepis

Kruszonka:

Przepis

Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka.

Przepis

Całośc :

Przepis

Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu.

Przepis

Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie w pozostałe.

Przepis

Tworzymy " pakunek "

Przepis

Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Przepis

Posypujemy obficie kruszonką.

Przepis

Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości