Drożdżówki z kremem tofurnikowym i malinami. Pyszne i wegańskie

Naturalne tofu może przypominać w smaku twaróg. Wystarczy sok z cytryny, wanilia i trochę cukru. Gdy dodamy jeszcze soczyste maliny, efekt murowany. Takie drożdżówki zasmakują nie tylko weganom.

Drożdżówki z kremem tofurnikowym i malinami. Pyszne i wegańskieDrożdżówki z kremem tofurnikowym i malinami. Pyszne i wegańskie
oprac. Magda Pomorska

Ciasto

  • 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
  • 2 łyżki ciekłego oleju kokosowego lub innego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego lub innego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 7 g suchych drożdży

Krem

  • około 300 g naturalnego tofu
  • 1 kopiasta łyżka nierafinowanego cukru pudru
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki malin
  • płatki migdałowe (opcjonalnie)

Przepis

Ciasto
Drożdże wymieszać z mąką, cukrem i kurkumą. Mleko lekko podgrzać i wlać wraz z olejem do suchych składników. Ciasto wyrabiać minimum 8 minut. Powinno odstawać od ręki i być gładkie oraz elastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto wyjąć z miski, ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Każdemu kawałkowi nadać kształt drożdżówki o grubości 1–1,5 cm. Ułożyć na papierze do pieczenia.

Przepis

Krem
Tofu zmiksować na gładko z mlekiem, sokiem i skórką z cytryny oraz ekstraktem. Dodać mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać. Na środek każdej drożdżówki nałożyć porcję kremu i kilka malin. Można posypać płatkami migdałowymi. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Piec 20–25 minut (aż będą rumiane) w temperaturze 180 stopni C (ustawienia piekarnika: góra/dół, środkowa półka).

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce