Drożdżówki z kremem tofurnikowym i malinami. Pyszne i wegańskie

Naturalne tofu może przypominać w smaku twaróg. Wystarczy sok z cytryny, wanilia i trochę cukru. Gdy dodamy jeszcze soczyste maliny, efekt murowany. Takie drożdżówki zasmakują nie tylko weganom.

Drożdżówki z kremem tofurnikowym i malinami. Pyszne i wegańskieDrożdżówki z kremem tofurnikowym i malinami. Pyszne i wegańskie
oprac. Magda Pomorska

Ciasto

  • 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
  • 2 łyżki ciekłego oleju kokosowego lub innego
  • ½ szklanki cukru trzcinowego lub innego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 7 g suchych drożdży

Krem

  • około 300 g naturalnego tofu
  • 1 kopiasta łyżka nierafinowanego cukru pudru
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki malin
  • płatki migdałowe (opcjonalnie)

Przepis

Ciasto
Drożdże wymieszać z mąką, cukrem i kurkumą. Mleko lekko podgrzać i wlać wraz z olejem do suchych składników. Ciasto wyrabiać minimum 8 minut. Powinno odstawać od ręki i być gładkie oraz elastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto wyjąć z miski, ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Każdemu kawałkowi nadać kształt drożdżówki o grubości 1–1,5 cm. Ułożyć na papierze do pieczenia.

Przepis

Krem
Tofu zmiksować na gładko z mlekiem, sokiem i skórką z cytryny oraz ekstraktem. Dodać mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać. Na środek każdej drożdżówki nałożyć porcję kremu i kilka malin. Można posypać płatkami migdałowymi. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Piec 20–25 minut (aż będą rumiane) w temperaturze 180 stopni C (ustawienia piekarnika: góra/dół, środkowa półka).

Wybrane dla Ciebie
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit