Drobiowe roladki ze szpinakiem i pieczarkami
- 2 piersi z kurczaka
- 5 dużych liści szpinaku
- 200 gram pieczarek
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól i świeżo zmielony pieprz
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- szczypta bazylii
- woreczek ryżu
- łyżeczka cukru
- młode,małe marchewki
Filety przecinamy wzdłuż na pół,aby utworzyc duży płat mięsa. Przykrywamy folią i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Zdejmujemy folię. Miód,musztardę ,oliwę,sól i pieprz,słodką paprykę i koncentrat pomidorowy mieszamy i tak powstałą marynatą nacieramy mięso.Odstawiamy na pół godzinki aby mięso przeszło przyprawami.
Liście szpinaku na moment zanurzamy w gorącej wodzie aby zmiękły.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Podsmażamy je na maśle, na koniec lekko solimy i posypujemy świeżo zmialonym pieprzem.
Filety rozkładamy na blacie,wzdłuż układamy liście szpinaku(tak,żeby jeden liść lekko nachodził na drugi).Na szpinak wykładamy podsmażone pieczarki. Zwijamy wystające kawałki liści do środka,w ten sposób farsz nie będzie nam się buntował podczas obsmażania. Teraz scisło zawijamy mięso w roladkę. Całość obwiązujemy nicią kuchenną. Z drugim filetem postępujemy podobnie.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wkładamy obwiązane filety i smażymy na rumiano z każdej strony. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do temp.200 stopni. Nasze roladki przekładamy do woreczka do pieczenia,wlewamy 2-3 łyżki ciepłej wody i zawiązujemy. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. W tym czasie nastawiamy wodę na ugotowanie ryżu. Do gotującego się ryżu wsypujemy łyżeczkę cukru.
Odsączamy ryż i nakładamy porcję na środek talerza. Na wierzch kładziemy plaster roladki z filetu kurczaka. Podajemy z młodymi ,słodkimi ,ugotowanymi marchewkami.
Przepis dodał użytkownik sylwia.chmielek
Podziel się opinią
Komentarze