Drobiowa szyneczka z szynkowara z suszonymi pomidorami
Przepyszna mielona szynka z suszonymi pomidorami. Nie jest tłusta, więc można ją jeść bez obaw o to, że pójdzie w boczki. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 6 połówek suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka soli peklowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 łyżeczki przyprawy do cevapcici
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 szkl wody
- pieprz
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i zmielić na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa, jeżeli nie posiadasz maszynki, możesz rozdrobnić mięso w malakserze na gładką masę. Dodać resztę składników do mięsa i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Jeżeli chcemy uzyskać większą ilość galaretki naokoło wędliny, można wmieszać kilka łyżek zimnej wody. Włożyć do worka, a następnie do szynkowara. Odstawić do na noc do lodówki. Rano wstawić do garnka z wodą (woda ma sięgać 1 cm od brzegu szynkowara, aby woda nie nalała się do środka). Parzyć w 80 st. C przez 2 godziny. Ostudzić, wstawić znów na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć szynkę z szybkowara i worka. Podawać z ulubionym pieczywem.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze