Doskonała kompozycja smaków na wyjątkowe okazje. Dania wytrawne z dżemami i konfiturami Herbapol

Dżemy i konfitury, wypełnione po brzegi pysznym, owocowym smakiem, to jedne z tych produktów, po które w polskich kuchniach sięgamy bardzo często. Chrupiące pieczywo, naleśniki, omlety czy gofry z ich dodatkiem są idealną propozycją na słodkie śniadanie lub podwieczorek, dlatego zazwyczaj właśnie w ten sposób je wykorzystujemy. Ale produkty dżemowe dają nam dużo więcej kulinarnych możliwości! Dżemy i konfitury Herbapol są też idealnym dodatkiem do wykwintnych dań wytrawnych. Dzięki nim potrawy mięsne zyskają wyjątkowy charakter, spełniając oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kaczka, polędwiczki, schab czy szynka przygotowane z dodatkiem dżemu lub konfitury, zyskają zupełnie nowy wymiar smaku. Słodycz owoców ciekawie przełamuje wytrawne nuty, zmieniając zwykłe danie mięsne w kulinarne dzieło sztuki. To prosty, a przy tym niezwykle efektowny sposób, by przygotować wyjątkową potrawę na świąteczny stół. Taka propozycja doskonale sprawdzi się też przy innych okazjach, gdy chcemy zaserwować danie nie wymagające wiele pracy, a przy tym wykwintne i wspaniale prezentujące się na talerzu.

[1/3] Źródło zdjęć: materiały partnera |

Idealnym dodatkiem do takich potraw będą dżemy i konfitury Herbapol. Gwarancją ich wyśmienitego smaku są najwyższej jakości owoce, pochodzące od sprawdzonych dostawców. Produkty dżemowe Herbapol nie zawierają zbędnych dodatków (w tym gumy guar). Połączenie pysznych owoców i sprawdzonych receptur, zgodnie z którymi powstają dżemy i konfitury Herbapol, to klucz do kulinarnego sukcesu. A po które z nich warto sięgnąć przygotowując dania wytrawne? To już zależy od naszej inwencji! W tej roli doskonale sprawdzą się m.in.:

  • Dżem z owocami leśnymi Herbapol – pyszna kompozycja jagód leśnych, jeżyn i malin. Powstaje z dojrzałych owoców, pochodzących wyłącznie z Polski.
  • Konfitura z malin Herbapol – wyjątkowa, bo wytwarzana z dojrzałych malin polskiej odmiany polana, która charakteryzuje się dużymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi owocami.
  • Konfitura z wiśni Herbapol – która powstaje wyłącznie z wiśni nadwiślanki, słynącej ze swego wyśmienitego smaku i esencjonalności. Wiśnia nadwiślanka jest produktem zarejestrowanym jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP). Herbapol pozyskuje je wyłącznie od plantatorów posiadających stosowny certyfikat na świętokrzyskich terenach nadwiślańskich.

A oto dwie oryginalne inspiracje kulinarne, które perfekcyjnie łączą owocową słodycz dżemów i konfitur z wytrawnymi nutami.

Kaczka na puree ziemniaczanym z malinowym sosem

2 piersi z kaczki

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

szczypta soli

700 g ziemniaków

100 ml śmietanki 30%

50 g masła

2 łyżki Konfitury z malin Herbapol

2 łyżki sosu z pieczenia kaczki

Skórę kaczki naciąć, natrzeć przyprawami, olejem i odstawić na 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażyć piersi, pod przykryciem, skórą do dołu, przez 8 minut. Odwrócić i smażyć kolejne 8 minut. Usmażone mięso owinąć szczelnie w folię i odstawić na 10 minut. Dwie łyżki z powstałego wywaru ze smażenia wymieszać z konfiturą z malin. Ugotowane, ciepłe ziemniaki ubić na puree z masłem i śmietanką.

© materiały partnera

 Polędwiczki z nutą owoców leśnych na misie sałat

1 polędwiczka, około 400 g

2 łyżki Dżemu z owocami leśnymi Herbapol

2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1 łyżeczka przyprawy do mięsa

1/2 łyżeczki soli

50 g masła klarowanego

100 g miksu sałat

1 małe awokado

4 rzodkiewki

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

Polędwiczkę natrzeć marynatą z dżemu, przypraw i oleju. Odstawić na 2-3 godziny do zamarynowania. Na rozgrzanym maśle klarowanym smażyć polędwiczkę przez 5 minut, odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut. Kolejno mięso zdjąć z ognia, szczelnie zakryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut. W tym czasie wymieszać miks sałat z pokrojoną rzodkiewką i awokado, polać marynatą z oliwy, miodu i cytryny.

© materiały partnera

 Produkty dżemowe Herbapol są dostępne w sklepie online Herbapol-Lublin, a także w sklepach spożywczych, super- i hipermarketach na terenie kraju.

Cena:

Dżem z owocami leśnymi Herbapol – 6,99 zł/op. 280 g

Konfitura z malin Herbapol – 8,49 zł/op. 240 g

Konfitura z wiśni Herbapol – 6,19 zł/op. 240 g

"Herbapol-Lublin" S.A. to lider polskiego rynku spożywczego z historią sięgającą 1949 roku. Od samego początku inspiruje się naturą i czerpie z jej bogactwa, oferując konsumentom produkty wysokiej jakości. Portfolio produktowe firmy obejmuje kategorie syropów owocowych, herbatek owocowych, ziołowych, funkcjonalnych, herbat białych, zielonych, czerwonych i czarnych, produktów dżemowych, syropów do mleka i gotowych do picia napojów herbacianych oraz cukierków odświeżających. W portfolio produktowym marki znajdziemy m.in. Herbapol, Big-Active, Zioła Mnicha, Nasza, Polana. Herbapol-Lublin to świetny przykład połączenia tradycji z nowoczesnością. Marka niezmiennie cieszy się zaufaniem czterech pokoleń konsumentów.

Informacja prasowa Herbapol-Lublin
Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg