Dorsz pieczony w pomidorach. Smakuje jeszcze lepiej niż z patelni

Macie już serdecznie dość smażonej ryby? Wypróbujcie przepyszny sposób na dorsza. Zapieczony z pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem cebuli i ziół zachwyci wszystkich domowników. Tak przygotowana rybka doskonale smakuje z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

Dorsz pieczony w pomidorach. Smakuje jeszcze lepiej niż z patelniDorsz pieczony w pomidorach. Smakuje jeszcze lepiej niż z patelni
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g fileta z dorsza
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 połówki suszonych pomidorów z oleju
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Przepis

  • Filet z dorsza pokroić n mniejsze kawałki (jeżeli jest mrożony należy go najpierw rozmrozić).
  • Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów. Na patelnię dodać posiekane drobno cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko zeszklić. Następnie na patelnię dodać pomidory z puszki i suszony tymianek, smażyć aż sos zgęstnieje doprawić go solą i pieprzem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Rybę posypać solą i pieprzem.
  • Do naczynia żaroodpornego przełożyć sos, na sosie ułożyć rybę oraz połówki pomidorków koktajlowych.
  • Zapiekać rybę przez 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru