Dorsz pieczony w pomidorach. Smakuje jeszcze lepiej niż z patelni

Macie już serdecznie dość smażonej ryby? Wypróbujcie przepyszny sposób na dorsza. Zapieczony z pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem cebuli i ziół zachwyci wszystkich domowników. Tak przygotowana rybka doskonale smakuje z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

Dorsz pieczony w pomidorach. Smakuje jeszcze lepiej niż z patelniDorsz pieczony w pomidorach. Smakuje jeszcze lepiej niż z patelni
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g fileta z dorsza
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 połówki suszonych pomidorów z oleju
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Przepis

  • Filet z dorsza pokroić n mniejsze kawałki (jeżeli jest mrożony należy go najpierw rozmrozić).
  • Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów. Na patelnię dodać posiekane drobno cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko zeszklić. Następnie na patelnię dodać pomidory z puszki i suszony tymianek, smażyć aż sos zgęstnieje doprawić go solą i pieprzem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Rybę posypać solą i pieprzem.
  • Do naczynia żaroodpornego przełożyć sos, na sosie ułożyć rybę oraz połówki pomidorków koktajlowych.
  • Zapiekać rybę przez 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę