Trwa ładowanie...
d2nh79p
oprac. Katarzyna Gileta
06-05-2021 10:47

Dorsz pieczony w pomidorach. Smakuje jeszcze lepiej niż z patelni

Przepis

Macie już serdecznie dość smażonej ryby? Wypróbujcie przepyszny sposób na dorsza. Zapieczony z pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem cebuli i ziół zachwyci wszystkich domowników. Tak przygotowana rybka doskonale smakuje z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

d2nh79p
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Krylowa kuchnia
Źródło: Krylowa kuchnia
Składniki
  • 500 g fileta z dorsza
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 połówki suszonych pomidorów z oleju
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Przepis
  • Filet z dorsza pokroić n mniejsze kawałki (jeżeli jest mrożony należy go najpierw rozmrozić).
  • Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów. Na patelnię dodać posiekane drobno cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko zeszklić. Następnie na patelnię dodać pomidory z puszki i suszony tymianek, smażyć aż sos zgęstnieje doprawić go solą i pieprzem.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Rybę posypać solą i pieprzem.
  • Do naczynia żaroodpornego przełożyć sos, na sosie ułożyć rybę oraz połówki pomidorków koktajlowych.
  • Zapiekać rybę przez 30 minut.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Dorsz pieczony w pomidorach. Smakuje jeszcze lepiej niż z patelni
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2nh79p

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nh79p
d2nh79p
d2nh79p
d2nh79p
Więcej tematów
d2nh79p