Dorsz pieczony w pomidorach. Smakuje jeszcze lepiej niż z patelni
Macie już serdecznie dość smażonej ryby? Wypróbujcie przepyszny sposób na dorsza. Zapieczony z pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem cebuli i ziół zachwyci wszystkich domowników. Tak przygotowana rybka doskonale smakuje z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Filet z dorsza pokroić n mniejsze kawałki (jeżeli jest mrożony należy go najpierw rozmrozić).
- Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów. Na patelnię dodać posiekane drobno cebulę, czosnek i suszone pomidory. Wszystko zeszklić. Następnie na patelnię dodać pomidory z puszki i suszony tymianek, smażyć aż sos zgęstnieje doprawić go solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Rybę posypać solą i pieprzem.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć sos, na sosie ułożyć rybę oraz połówki pomidorków koktajlowych.
- Zapiekać rybę przez 30 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl