Domowy pszenny chleb. Prosty i sprawdzony przepis
Pandemia wpłynęła na zmianę naszych nawyków żywieniowych. W czasie wielotygodniowej kwarantanny wiele osób zaczęło piec chleb w domu. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Mamy dla was świetny przepis na pyszny pszenny chleb. Chleb jest miękki, delikatny i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mąkę pszenną i mąkę chlebową przesiać do miski.
- Do mąki dodać sól, cukier, suche drożdże i delikatnie wymieszać.
- Wodę i mleko podgrzać, aby były ciepłe, ale nie gorące.
- Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
- Wszystkie składniki połączyć razem i zagniatać przez około 5 minut, aż ciasto stanie się gładkie.
- Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić, aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto zbić dłonią i przełożyć do formy. Ciasto oprószyć lekko mąką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Ponownie powinno podwoić swoją objętość.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza (termoobieg i grzanie góra-dół).
- Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze przez około 35 minut. Wierzch ciasta powinien być rumiany.
- Upieczone ciasto wyjąć z formy, odkleić papier do pieczenia i ułożyć na kratce, aby ostygło.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl