Domowy pszenny chleb. Prosty i sprawdzony przepis

Pandemia wpłynęła na zmianę naszych nawyków żywieniowych. W czasie wielotygodniowej kwarantanny wiele osób zaczęło piec chleb w domu. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Mamy dla was świetny przepis na pyszny pszenny chleb. Chleb jest miękki, delikatny i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".

Domowy pszenny chleb. Prosty i sprawdzony przepisDomowy pszenny chleb. Prosty i sprawdzony przepis
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 450 g mąki pszennej (użyłam wrocławskiej)
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 ml wody
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
  • 25 g masła

Przepis

  • Mąkę pszenną i mąkę chlebową przesiać do miski.
  • Do mąki dodać sól, cukier, suche drożdże i delikatnie wymieszać.
  • Wodę i mleko podgrzać, aby były ciepłe, ale nie gorące.
  • Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
  • Wszystkie składniki połączyć razem i zagniatać przez około 5 minut, aż ciasto stanie się gładkie.
  • Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić, aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zbić dłonią i przełożyć do formy. Ciasto oprószyć lekko mąką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Ponownie powinno podwoić swoją objętość.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza (termoobieg i grzanie góra-dół).
  • Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze przez około 35 minut. Wierzch ciasta powinien być rumiany.
  • Upieczone ciasto wyjąć z formy, odkleić papier do pieczenia i ułożyć na kratce, aby ostygło.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie