Trwa ładowanie...
d2cnfso
29-08-2021 08:53

Domowy pszenny chleb. Prosty i sprawdzony przepis

Przepis

Pandemia wpłynęła na zmianę naszych nawyków żywieniowych. W czasie wielotygodniowej kwarantanny wiele osób zaczęło piec chleb w domu. Wbrew pozorom nie jest to trudne. Mamy dla was świetny przepis na pyszny pszenny chleb. Chleb jest miękki, delikatny i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z bloga "Daylicooking".

d2cnfso
4.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 450 g mąki pszennej (użyłam wrocławskiej)
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 ml wody
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
  • 25 g masła
Przepis
  • Mąkę pszenną i mąkę chlebową przesiać do miski.
  • Do mąki dodać sól, cukier, suche drożdże i delikatnie wymieszać.
  • Wodę i mleko podgrzać, aby były ciepłe, ale nie gorące.
  • Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
  • Wszystkie składniki połączyć razem i zagniatać przez około 5 minut, aż ciasto stanie się gładkie.
  • Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić, aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto zbić dłonią i przełożyć do formy. Ciasto oprószyć lekko mąką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Ponownie powinno podwoić swoją objętość.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza (termoobieg i grzanie góra-dół).
  • Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze przez około 35 minut. Wierzch ciasta powinien być rumiany.
  • Upieczone ciasto wyjąć z formy, odkleić papier do pieczenia i ułożyć na kratce, aby ostygło.
Domowy pszenny chleb. Prosty i sprawdzony przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj