Domowy pasztet krok po kroku. O niebo lepszy niż ze sklepu

Pieczony pasztet to w wielu domach danie, bez którego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Dziś można go kupić niemal w każdym skalpie, ale trudno kupić taki, który można porównać do domowego wyrobu. Dlatego warto upiec pasztet samemu. Tym bardziej, że choć jest to zajęcie czasochłonne, nie wymaga olbrzymich umiejętności kulinarnych.

Domowy pasztetPasztet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Trzeba jednak pamiętać, że aby pasztet był lekki i delikatny, mięso trzeba mocno wymieszać, najlepiej ręcznie, w taki sposób, by jak najbardziej je napowietrzyć.

Jak przygotować domowy pasztet?

Zaczynamy od zakupów. Na dwie duże rynki (podłużne blaszki) potrzebujemy:

  • dwa i pół kilogramy mięsa - po 1/2 kg. łopatki, wołowiny, karkówki, wątróbki drobiowej i podgardla (ew. tłustego boczku). Możemy też użyć mięsa drobiowego. Ważne by kupić kilka różnych gatunków mięsa, z czego przynajmniej połowa powinna być tłusta,
  • 10 jaj,
  • namoczone bułki (opcjonalnie) - 2 kajzerki lub 1 półbagietka,
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, (ew. gotowa jarzynka), cukier, liść laurowy i ziele angielskie.

Pasztet wielkanocny. Te zaskakujące dodatki całkowicie odmienią jego smak

Gotujemy mięso do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim (najlepiej to zrobić dzień przed pieczeniem). Wątróbkę czyścimy i parzymy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Schłodzone mięso i powstałą z niego galaretę oraz odsączoną z wody bułkę mielimy dwa razy, albo raz na drobnych oczkach (do maku). Dodajemy 10 żółtek i przyprawy. Dokładnie mieszamy, mocno napowietrzając mięso w trakcie wyrabiania. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do mięsa i bardzo delikatnie mieszamy.

Pieczenie pasztetu

Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy mięso do formy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 60 - 70 minut. Podobnie jak biszkopt, poziom wypieczenia mięsa sprawdzamy patyczkiem. Kiedy jest już suchy, to znaczy, że pasztet gotowy! Możemy go zostawić do wystygnięcia w otwartym piekarniku lub wyjąć. Z foremki wyjmujemy dopiero, gdy całkiem wystygnie.

Domowy pasztet idealnie pasuje do sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Świetnie smakuje też z dodatkiem ćwikły lub chrzanu.

Pasztet należy przechowywać w lodówce, najlepiej w papierze do pieczenia (po wyjęciu z foremki wymieńmy papier na czysty), dzięki temu będzie świeży i nie wyschnie przez kilka dni po upieczenia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne