Domowy pasztet krok po kroku. O niebo lepszy niż ze sklepu

Pieczony pasztet to w wielu domach danie, bez którego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Dziś można go kupić niemal w każdym skalpie, ale trudno kupić taki, który można porównać do domowego wyrobu. Dlatego warto upiec pasztet samemu. Tym bardziej, że choć jest to zajęcie czasochłonne, nie wymaga olbrzymich umiejętności kulinarnych.

Domowy pasztetPasztet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Trzeba jednak pamiętać, że aby pasztet był lekki i delikatny, mięso trzeba mocno wymieszać, najlepiej ręcznie, w taki sposób, by jak najbardziej je napowietrzyć.

Jak przygotować domowy pasztet?

Zaczynamy od zakupów. Na dwie duże rynki (podłużne blaszki) potrzebujemy:

  • dwa i pół kilogramy mięsa - po 1/2 kg. łopatki, wołowiny, karkówki, wątróbki drobiowej i podgardla (ew. tłustego boczku). Możemy też użyć mięsa drobiowego. Ważne by kupić kilka różnych gatunków mięsa, z czego przynajmniej połowa powinna być tłusta,
  • 10 jaj,
  • namoczone bułki (opcjonalnie) - 2 kajzerki lub 1 półbagietka,
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, (ew. gotowa jarzynka), cukier, liść laurowy i ziele angielskie.

Pasztet wielkanocny. Te zaskakujące dodatki całkowicie odmienią jego smak

Gotujemy mięso do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim (najlepiej to zrobić dzień przed pieczeniem). Wątróbkę czyścimy i parzymy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Schłodzone mięso i powstałą z niego galaretę oraz odsączoną z wody bułkę mielimy dwa razy, albo raz na drobnych oczkach (do maku). Dodajemy 10 żółtek i przyprawy. Dokładnie mieszamy, mocno napowietrzając mięso w trakcie wyrabiania. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do mięsa i bardzo delikatnie mieszamy.

Pieczenie pasztetu

Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy mięso do formy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 60 - 70 minut. Podobnie jak biszkopt, poziom wypieczenia mięsa sprawdzamy patyczkiem. Kiedy jest już suchy, to znaczy, że pasztet gotowy! Możemy go zostawić do wystygnięcia w otwartym piekarniku lub wyjąć. Z foremki wyjmujemy dopiero, gdy całkiem wystygnie.

Domowy pasztet idealnie pasuje do sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Świetnie smakuje też z dodatkiem ćwikły lub chrzanu.

Pasztet należy przechowywać w lodówce, najlepiej w papierze do pieczenia (po wyjęciu z foremki wymieńmy papier na czysty), dzięki temu będzie świeży i nie wyschnie przez kilka dni po upieczenia.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟