WAŻNE
TERAZ

Wiadomo, ile osób zdało maturę. Jest komunikat CKE

Domowy pasztet krok po kroku. O niebo lepszy niż ze sklepu

Pieczony pasztet to w wielu domach danie, bez którego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy. Dziś można go kupić niemal w każdym skalpie, ale trudno kupić taki, który można porównać do domowego wyrobu. Dlatego warto upiec pasztet samemu. Tym bardziej, że choć jest to zajęcie czasochłonne, nie wymaga olbrzymich umiejętności kulinarnych.

Domowy pasztetPasztet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Trzeba jednak pamiętać, że aby pasztet był lekki i delikatny, mięso trzeba mocno wymieszać, najlepiej ręcznie, w taki sposób, by jak najbardziej je napowietrzyć.

Jak przygotować domowy pasztet?

Zaczynamy od zakupów. Na dwie duże rynki (podłużne blaszki) potrzebujemy:

  • dwa i pół kilogramy mięsa - po 1/2 kg. łopatki, wołowiny, karkówki, wątróbki drobiowej i podgardla (ew. tłustego boczku). Możemy też użyć mięsa drobiowego. Ważne by kupić kilka różnych gatunków mięsa, z czego przynajmniej połowa powinna być tłusta,
  • 10 jaj,
  • namoczone bułki (opcjonalnie) - 2 kajzerki lub 1 półbagietka,
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, (ew. gotowa jarzynka), cukier, liść laurowy i ziele angielskie.

Pasztet wielkanocny. Te zaskakujące dodatki całkowicie odmienią jego smak

Gotujemy mięso do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim (najlepiej to zrobić dzień przed pieczeniem). Wątróbkę czyścimy i parzymy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Schłodzone mięso i powstałą z niego galaretę oraz odsączoną z wody bułkę mielimy dwa razy, albo raz na drobnych oczkach (do maku). Dodajemy 10 żółtek i przyprawy. Dokładnie mieszamy, mocno napowietrzając mięso w trakcie wyrabiania. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do mięsa i bardzo delikatnie mieszamy.

Pieczenie pasztetu

Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy mięso do formy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy około 60 - 70 minut. Podobnie jak biszkopt, poziom wypieczenia mięsa sprawdzamy patyczkiem. Kiedy jest już suchy, to znaczy, że pasztet gotowy! Możemy go zostawić do wystygnięcia w otwartym piekarniku lub wyjąć. Z foremki wyjmujemy dopiero, gdy całkiem wystygnie.

Domowy pasztet idealnie pasuje do sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Świetnie smakuje też z dodatkiem ćwikły lub chrzanu.

Pasztet należy przechowywać w lodówce, najlepiej w papierze do pieczenia (po wyjęciu z foremki wymieńmy papier na czysty), dzięki temu będzie świeży i nie wyschnie przez kilka dni po upieczenia.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki