Domowy burger w wersji XXL

Pyszna i wyrośnięta bułka, dobrze doprawione mięso, a do tego ser i różnego rodzaju dodatki. Tym razem w wersji XXL. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Domowy burger w wersji XXLDomowy burger w wersji XXL
Paulina Michalak

Bułka:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 paczka suchych drożdży
  • 30 g oleju
  • 200 g cieplej wody

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania
  • sezam i czarnuszka do posypania

Burger:

  • 400 g mięsa mielonego
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku

Dodatki:

  • kilka ogórków konserwowych - pokroić w plasterki
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ketchup wymieszać z musztardą
  • 5 plastrów wędzonego boczku - usmażyć i pokroić w większą kostkę

Przepis

  • Bułki: ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
  • Burger: do mięsa dodać przyprawy i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać. Na folii spożywczej uformować wielki kotlet o średnicy patelni. Delikatnie przenieść na patelnię i usmażyć z obu stron.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - jedna na być ciut większa niż druga. Pierwszą większą część rozwałkować i położyć na dno i boki blaszki 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki to tarty). Na ciasto położyć kotleta, posmarować sosem, wyłożyć ogórki, cebulę czerwoną, bekon i całość przykryć serem.
  • Rozwałkować drugą cześć ciasta i położyć na ser, zlepiając boki.
  • Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Piec około 45 min. w 180 stopniach.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu