Trwa ładowanie...
d102w19
28-03-2022 11:41

Domowy burger w wersji XXL

Przepis

Pyszna i wyrośnięta bułka, dobrze doprawione mięso, a do tego ser i różnego rodzaju dodatki. Tym razem w wersji XXL. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d102w19
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Bułka:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 1 paczka suchych drożdży
  • 30 g oleju
  • 200 g cieplej wody

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania
  • sezam i czarnuszka do posypania

Burger:

  • 400 g mięsa mielonego
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku

Dodatki:

  • kilka ogórków konserwowych - pokroić w plasterki
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ketchup wymieszać z musztardą
  • 5 plastrów wędzonego boczku - usmażyć i pokroić w większą kostkę
Przepis
  • Bułki: ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
  • Burger: do mięsa dodać przyprawy i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać. Na folii spożywczej uformować wielki kotlet o średnicy patelni. Delikatnie przenieść na patelnię i usmażyć z obu stron.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - jedna na być ciut większa niż druga. Pierwszą większą część rozwałkować i położyć na dno i boki blaszki 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki to tarty). Na ciasto położyć kotleta, posmarować sosem, wyłożyć ogórki, cebulę czerwoną, bekon i całość przykryć serem.
  • Rozwałkować drugą cześć ciasta i położyć na ser, zlepiając boki.
  • Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Piec około 45 min. w 180 stopniach.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Domowy burger w wersji XXL
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d102w19
d102w19
d102w19
d102w19
Więcej tematów
d102w19