Domowy burger w wersji XXL
Pyszna i wyrośnięta bułka, dobrze doprawione mięso, a do tego ser i różnego rodzaju dodatki. Tym razem w wersji XXL. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Bułka:
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 1 paczka suchych drożdży
- 30 g oleju
- 200 g cieplej wody
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- sezam i czarnuszka do posypania
Burger:
- 400 g mięsa mielonego
- sól, pieprz, słodka papryka
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
Dodatki:
- kilka ogórków konserwowych - pokroić w plasterki
- 6 plastrów żółtego sera
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy
- ketchup wymieszać z musztardą
- 5 plastrów wędzonego boczku - usmażyć i pokroić w większą kostkę
- Bułki: ze wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
- Burger: do mięsa dodać przyprawy i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać. Na folii spożywczej uformować wielki kotlet o średnicy patelni. Delikatnie przenieść na patelnię i usmażyć z obu stron.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części - jedna na być ciut większa niż druga. Pierwszą większą część rozwałkować i położyć na dno i boki blaszki 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki to tarty). Na ciasto położyć kotleta, posmarować sosem, wyłożyć ogórki, cebulę czerwoną, bekon i całość przykryć serem.
- Rozwałkować drugą cześć ciasta i położyć na ser, zlepiając boki.
- Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Piec około 45 min. w 180 stopniach.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze