Domowe pieczonki z ziemniakami i boczkiem
Pieczonki z ziemniaków to bardzo łatwe jednogarnkowe danie obiadowe. Tradycyjnie przyrządza się je w kociołku zawieszonym nad ogniskiem, jednak bez problemu wyczarujemy je również w domu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 0,5 kg kapusty
- 20 dag kiełbasy
- 30 dag boczku
- 2 duże cebule
- 0,5 kostki margaryny
- 4 liście laurowe
- sól
- pieprz
Przepis
- Dwa, trzy liście kapusty odłożyć, resztę poszatkować. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i kiełbasę pokroić w plasterki, a cebulę w półplasterki. Boczek pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski.
- Wymieszać i doprawić przyprawami. Przełożyć do rondla wysmarowanego tłuszczem, lekko docisnąć i przykryć odłożonymi liśćmi kapusty.
- Dusić pod przykryciem ok. 45 minut. Podawać na gorąco z pieczonym mięsem lub same.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl