Domowe ogórki konserwowe krok po kroku

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na ogórki konserwowe. Gwarantujemy, że Kidy już będą gotowe, będziesz otwierać słoik za słoikiem. Ogórki konserwowe są nie tylko smaczne, ale także niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Poznajcie przepis podpatrzony z przepiśniaka babci.

Domowe ogórki konserwowe krok po krokuDomowe ogórki konserwowe krok po kroku
Karolina Wójciga

Składniki

5 szklanek wody,
szklanka octu 10 proc.,
1 i ½ szklanki cukru,
2 łyżki soli,
główka czosnku,
kilka gałązek kopru,
ziele angielskie,
liść laurowy,
korzeń chrzanu.

Przepis

Ogórki umyj pod bieżącą, zimną wodą i usuń szypułki. Na dnie słoików ułóż po równo koper, ząbki czosnku, obrany korzeń chrzanu i powkładaj wcześniej przygotowane ogórki. Do garnka wlej wodę, ocet i wsyp cukier oraz sól. Zagotuj całość, zdejmij z ognia i odstaw na chwilę do lekkiego ostygnięcia. Następnie zalej gotową zalewą ogórki, zakręć je. Dno dużego garnka wyściel ściereczką i poukładaj w nim słoiki. Dolej wody tak, by jej poziom sięgała prawie zakrętek od słoików. Kiedy woda się zagotuje, poczekaj chwilę, a następnie ostrożnie wyjmij słoiki i odwróć je do góry dnem. Kiedy słoiki ostygną, możesz zanieść je do spiżarni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw