Domowe ogórki konserwowe krok po kroku
Poznaj prosty i sprawdzony przepis na ogórki konserwowe. Gwarantujemy, że Kidy już będą gotowe, będziesz otwierać słoik za słoikiem. Ogórki konserwowe są nie tylko smaczne, ale także niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Poznajcie przepis podpatrzony z przepiśniaka babci.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
5 szklanek wody,
szklanka octu 10 proc.,
1 i ½ szklanki cukru,
2 łyżki soli,
główka czosnku,
kilka gałązek kopru,
ziele angielskie,
liść laurowy,
korzeń chrzanu.
Przepis
Ogórki umyj pod bieżącą, zimną wodą i usuń szypułki. Na dnie słoików ułóż po równo koper, ząbki czosnku, obrany korzeń chrzanu i powkładaj wcześniej przygotowane ogórki. Do garnka wlej wodę, ocet i wsyp cukier oraz sól. Zagotuj całość, zdejmij z ognia i odstaw na chwilę do lekkiego ostygnięcia. Następnie zalej gotową zalewą ogórki, zakręć je. Dno dużego garnka wyściel ściereczką i poukładaj w nim słoiki. Dolej wody tak, by jej poziom sięgała prawie zakrętek od słoików. Kiedy woda się zagotuje, poczekaj chwilę, a następnie ostrożnie wyjmij słoiki i odwróć je do góry dnem. Kiedy słoiki ostygną, możesz zanieść je do spiżarni. Smacznego!