Domowe mleko owsiane - jak zrobić? Prosty przepis

Mleko, a właściwie napój owsiany można przygotować w domu i nie wymaga to specjalnych umiejętności. Z tym przepisem z pewnością uda wam się je zrobić bez najmniejszego problemu. Potrzebne będą tylko 3 składniki.

Mleko owsiane - jak zrobić w domu?Mleko owsiane - jak zrobić w domu?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Mleko owsiane, a właściwie napój owsiany, bo mleko zarezerwowane jest dla produktów odzwierzęcych, to nic innego, jak płyn powstały z połączenia wody i płatków owsianych. Kochają go weganie - jest świetnym zamiennikiem dla tradycyjnego mleka, bogatym w błonnik i cenne witaminy. Warto je zrobić, nawet jeśli nie jesteśmy wege.

Napój owsiany - właściwości

W składzie napoju owsianego znajdziemy przede wszystkim błonnik, który usprawnia pracę układu pokarmowego, a także obniża poziom złego cholesterolu. Nie ma w nim natomiast laktozy, która obecna jest w tradycyjnym mleku i wiele osób nie może jej spożywać. Dodatkowo napój owsiany jest też stosunkowo niskokaloryczny - ma około 54 kcal w 100 ml, więc bez obaw można go stosować jako zamiennik mleka krowiego - dodawać do kawy, zdrowych deserów, czy koktajli.

Mleko owsiane - przepis krok po kroku

Składniki:

- 5 łyżek (ok. 50 g) płatków owsianych,

- 2 szklanki (500 ml) przegotowanej wody,

- 1 łyżka cukru, miodu lub syropu klonowego.

Mleko owsiane - sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane wrzucić do słoika lub miski, zalać przegotowaną wodą i moczyć przez ok. 30-40 minut.
  2. Namoczone płatki razem z wodą przelać do blendera.
  3. Dodać łyżkę cukru, miodu lub syropu.
  4. Zblendować na gładko na najwyższych obrotach.

Jak przechowywać domowe mleko owsiane?

Tak przygotowany napój możemy przechowywać w lodówce nawet przez 48 godzin. Jeśli ulegnie rozwarstwieniu, wystarczy je zamieszać i wciąż będzie nadawało się do spożycia.

Smacznego na dzień dobry Odc. 5: Owsianka w słoiku

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów