Domowe mleko owsiane - jak zrobić? Prosty przepis
Mleko, a właściwie napój owsiany można przygotować w domu i nie wymaga to specjalnych umiejętności. Z tym przepisem z pewnością uda wam się je zrobić bez najmniejszego problemu. Potrzebne będą tylko 3 składniki.
Mleko owsiane, a właściwie napój owsiany, bo mleko zarezerwowane jest dla produktów odzwierzęcych, to nic innego, jak płyn powstały z połączenia wody i płatków owsianych. Kochają go weganie - jest świetnym zamiennikiem dla tradycyjnego mleka, bogatym w błonnik i cenne witaminy. Warto je zrobić, nawet jeśli nie jesteśmy wege.
Napój owsiany - właściwości
W składzie napoju owsianego znajdziemy przede wszystkim błonnik, który usprawnia pracę układu pokarmowego, a także obniża poziom złego cholesterolu. Nie ma w nim natomiast laktozy, która obecna jest w tradycyjnym mleku i wiele osób nie może jej spożywać. Dodatkowo napój owsiany jest też stosunkowo niskokaloryczny - ma około 54 kcal w 100 ml, więc bez obaw można go stosować jako zamiennik mleka krowiego - dodawać do kawy, zdrowych deserów, czy koktajli.
Mleko owsiane - przepis krok po kroku
Składniki:
- 5 łyżek (ok. 50 g) płatków owsianych,
- 2 szklanki (500 ml) przegotowanej wody,
- 1 łyżka cukru, miodu lub syropu klonowego.
Mleko owsiane - sposób przygotowania:
- Płatki owsiane wrzucić do słoika lub miski, zalać przegotowaną wodą i moczyć przez ok. 30-40 minut.
- Namoczone płatki razem z wodą przelać do blendera.
- Dodać łyżkę cukru, miodu lub syropu.
- Zblendować na gładko na najwyższych obrotach.
Jak przechowywać domowe mleko owsiane?
Tak przygotowany napój możemy przechowywać w lodówce nawet przez 48 godzin. Jeśli ulegnie rozwarstwieniu, wystarczy je zamieszać i wciąż będzie nadawało się do spożycia.