Trwa ładowanie...
d45yv10
20-01-2022 11:20

Domowe drożdżowe rogaliki

Przepis

Delikatne, miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi. Doskonały dodatek do filiżanki gorącej kawy. Zapewniamy, że nie ma nic lepszego! Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d45yv10
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na zaczyn:

  • 50 g drożdży świeżych
  • ½ szk. mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Składniki na ciasto:

  • 3 szk. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 całe jajka
  • 100 g masła
  • ½ szk. cukru
  • 1 ½ szk. mleka

Składniki dodatkowe:

  • 280 g powideł śliwkowych
  • 1 całe jajko
Przepis
  • Drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, mąkę, lekko podgrzane mleko i rozrabiam, Odstawiam do wyrośnięcia.
  • Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wbijam jajka, wlewam lekko podgrzane mleko i rozpuszczone z cukrem masło. Następnie dodaję zaczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wykładam na blat oprószony mąkę i rozwałkowuję w kształt koła. Kroję na trójkąty tak jak kroimy pizzę. Na każdy kawałku układam po łyżeczce powideł i zwijam, zaczynając od szerokiego brzegu trójkąta, rogi zawijam do środka tak, by powstały nam rogale.
  • Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
  • Rogale można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowe drożdżowe rogaliki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45yv10
d45yv10
d45yv10
d45yv10
Więcej tematów
d45yv10