Domowe drożdżowe rogaliki
Delikatne, miękkie i puszyste rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi. Doskonały dodatek do filiżanki gorącej kawy. Zapewniamy, że nie ma nic lepszego! Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki na zaczyn:
- 50 g drożdży świeżych
- ½ szk. mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto:
Składniki dodatkowe:
- 280 g powideł śliwkowych
- 1 całe jajko
Przepis
- Drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, mąkę, lekko podgrzane mleko i rozrabiam, Odstawiam do wyrośnięcia.
- Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wbijam jajka, wlewam lekko podgrzane mleko i rozpuszczone z cukrem masło. Następnie dodaję zaczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wykładam na blat oprószony mąkę i rozwałkowuję w kształt koła. Kroję na trójkąty tak jak kroimy pizzę. Na każdy kawałku układam po łyżeczce powideł i zwijam, zaczynając od szerokiego brzegu trójkąta, rogi zawijam do środka tak, by powstały nam rogale.
- Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smaruję roztrzepanym widelcem jajkiem i piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
- Rogale można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl