WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Domowa pizza jak z włoskiej restauracji

Obraz

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • Sos pomidorowy (w innych moich przepisach)
  • Dodatki: wedle uznania. Ja najbardziej lubię: mozarella, oliwki, szynka szwarcwaldzka, cebula, pieczarki, papryczka peperoni. Żona: mozarella, szynka szwarcwaldzka, pieczarki, świeża rukola (nakładana po wypieku)

Przepis

Do ciepłej wody znajdującej się w miseczce dodaj cukier oraz rozdrobnione drożdże. Mieszaj delikatnie, aż do momentu rozpuszczenia drożdży. Odstaw na 10 minut.
Mąkę z solą połącz w misce. Dodaj oliwę oraz rozpuszczone w wodzie drożdże zmieszane z cukrem, całość mieszaj aż do połączenia się wszystkich składników.
Posyp blat lub stolnicę mąką, wyłóż ciasto, uformuj je w kulę i rozpocznij ugniatanie. Wyrabiaj ciasto przez około 8-10 minut tak aby wszystkie składniki tworzyły jednolitą masę pozbawioną grudek i nie przyklejającą się do rąk ani do powierzchni roboczej. Wyrobione ciasto podnieś i rzuć kilkukrotnie o blat, uaktywniając gluten.
Gotowe ciasto umieść w natłuszczonej oliwą misce i przykryj czystą ściereczką. Odstaw na godzinę.
Wyrośnięte ciasto umieść na blacie i uformuj z niego wałek, który podziel na 4-5 równych porcji z których uformuj kulki. Kulki uformuj ręcznie lub wałkiem w placek pizzy średnicy ok. 20-30 cm. Ciasto umieść na łopatce posypanej mąką, posmaruj sosem oraz dodaj dowolnie skomponowane dodatki, zostawiając wolne brzegi.
A teraz najważniejsze: wypiek pizzy. W domowym piekarniku żeby uzyskać efekt taki jak w dobrych restauracjach, używających piecy do pizzy, musimy zaopatrzyć się w specjalny kamień - Home Pizza Stone (pizza-stone.pl). Po rozgrzaniu kamienia w domowym piekarniku do 250 st.C, zsuń pizzę na kamień i piecz przez ok.4-5 minut (czas pieczenia zależy od grubości uformowanego ciasta i temperatury piekarnika).
Upieczona pizza doskonale smakuje skropiona oliwką z oliwek, dodatkową posypką z sera parmezan lub świeżą rukolą.
Niewykorzystane ciasto można zamrozić.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce