Domowa mrożona kawa w kostkach
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 250 ml naparu przygotowanego z 2-3 łyżeczek czarnej kawy
- 100-130 ml mleka 3,2%
- woreczki do lodu lub pojemniki do przygotowania kostek
- gałka lodów waniliowych lub kawowych do podania (opcjonalnie)
- cukier (opcjonalnie)
Aby przygotować kawowe kostki należy zaparzyć 3 łyżeczki kawy w 250 ml wody (można posłodzić według uznania), ostudzić, a następnie przelać do pojemników lub woreczków do lodu. Włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.
Po tym czasie wystarczy przełożyć kawowe kostki do szklanki i zalać mlekiem (może być ciepłe, wtedy kostki szybciej się rozpuszczą). Całość można wzbogacić gałką lodów waniliowych lub kawowych.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze