Domowa chałka z kruszonką. Puszysta i miękka

Wydaje się skomplikowana do przygotowania, a tak naprawdę robi się ją bardzo prosto. Wystarczy podzielić ciasto, zapleść warkocz i posypać kruszonką. Chałka jest idealna na śniadanie z miodem lub dżemem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Domowa chałka z kruszonką. Puszysta i miękkaDomowa chałka z kruszonką. Puszysta i miękka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na kruszonkę:

  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 25 masła

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 50 cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g mleka
  • 1 łyżeczka soli

Przepis

  • Wszystkie składniki na kruszonkę, łączę ze sobą za pomocą blendera.
  • Sposób przygotowania ciasta: mleko lekko podgrzewam, drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, jedną łyżkę mąki i wlewam mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier waniliowy, wbijam jajko całe i dwa żółtka, białka odstawiam na bok. Masło rozpuszczam studzę, wlewam do mąki. Na koniec dodaję wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przekładam na blat, dzielę na 2 części. Z pierwszej robię trzy równe wałeczki (o długości ok. 20 cm), następnie robię z nich warkocz. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynności powtarzam dla pozostałej części ciasta, układam chałki na jednej blasze z zachowaniem odstępu. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temp. 180 st. C.
  • Chałki smaruję roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypuję kruszonką, piekę 20-25 min. (180 st. C).
Wybrane dla Ciebie
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu