Trwa ładowanie...
d4dp20a
13-01-2022 08:46

Domowa chałka z kruszonką. Puszysta i miękka

Przepis

Wydaje się skomplikowana do przygotowania, a tak naprawdę robi się ją bardzo prosto. Wystarczy podzielić ciasto, zapleść warkocz i posypać kruszonką. Chałka jest idealna na śniadanie z miodem lub dżemem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d4dp20a
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na kruszonkę:

  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 25 masła

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 50 cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g mleka
  • 1 łyżeczka soli
Przepis
  • Wszystkie składniki na kruszonkę, łączę ze sobą za pomocą blendera.
  • Sposób przygotowania ciasta: mleko lekko podgrzewam, drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, jedną łyżkę mąki i wlewam mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier waniliowy, wbijam jajko całe i dwa żółtka, białka odstawiam na bok. Masło rozpuszczam studzę, wlewam do mąki. Na koniec dodaję wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przekładam na blat, dzielę na 2 części. Z pierwszej robię trzy równe wałeczki (o długości ok. 20 cm), następnie robię z nich warkocz. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynności powtarzam dla pozostałej części ciasta, układam chałki na jednej blasze z zachowaniem odstępu. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temp. 180 st. C.
  • Chałki smaruję roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypuję kruszonką, piekę 20-25 min. (180 st. C).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowa chałka z kruszonką. Puszysta i miękka
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4dp20a
d4dp20a
d4dp20a
d4dp20a
Więcej tematów
d4dp20a

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj