Domowa chałka z kruszonką. Puszysta i miękka

Wydaje się skomplikowana do przygotowania, a tak naprawdę robi się ją bardzo prosto. Wystarczy podzielić ciasto, zapleść warkocz i posypać kruszonką. Chałka jest idealna na śniadanie z miodem lub dżemem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Domowa chałka z kruszonką. Puszysta i miękkaDomowa chałka z kruszonką. Puszysta i miękka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na kruszonkę:

  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 25 masła

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 50 cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40 g świeżych drożdży
  • 150 g mleka
  • 1 łyżeczka soli

Przepis

  • Wszystkie składniki na kruszonkę, łączę ze sobą za pomocą blendera.
  • Sposób przygotowania ciasta: mleko lekko podgrzewam, drożdże kruszę do miski, dodaję cukier, jedną łyżkę mąki i wlewam mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
  • Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier waniliowy, wbijam jajko całe i dwa żółtka, białka odstawiam na bok. Masło rozpuszczam studzę, wlewam do mąki. Na koniec dodaję wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przekładam na blat, dzielę na 2 części. Z pierwszej robię trzy równe wałeczki (o długości ok. 20 cm), następnie robię z nich warkocz. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynności powtarzam dla pozostałej części ciasta, układam chałki na jednej blasze z zachowaniem odstępu. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temp. 180 st. C.
  • Chałki smaruję roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypuję kruszonką, piekę 20-25 min. (180 st. C).
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀