Domowa chałka

Puszysta, delikatna, chrupiąca i aromatyczna. Wielu osobom kojarzy się z pysznym śniadaniem na słodko, a inni równie chętnie jedzą ją na podwieczorek. Zamiast kupować produkt ze sklepu, dobrym pomysłem jest przygotowanie go własnoręcznie. Sprawdzony przepis poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki Alergika". Zaznacza także, że osoby z alergią pokarmową pomijają w recepturze jajko, zamiast mleka krowiego dają wodę, zamiast masła zwykłego - klarowane.

Domowa chałka
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl

Puszysta, delikatna, chrupiąca i aromatyczna. Wielu osobom kojarzy się z pysznym śniadaniem na słodko, a inni równie chętnie jedzą ją na podwieczorek. Zamiast kupować, chałkę łatwo zrobić własnoręcznie. Sprawdzony przepis poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki Alergika". Blogerka zaznacza także, że osoby z alergią pokarmową pomijają w recepturze jajko, zamiast mleka krowiego dają wodę, a zamiast masła zwykłego - klarowane.

Składniki:

500 g mąki
ok. 180 ml mleka
100-120 g cukru
50 g masła
25 g świeżych drożdży
2 żółtka lub 1 jajko
łyżkę cukru z pieczoną wanilią
1/2 łyżeczki soli
sporą szczyptę skórki startej z cytryny (opcjonalnie)
nieco mleka i grubego cukru trzcinowego - do posypania

Przygotowanie:

Mleko ogrzać, by było lekko ciepłe. Dodać do niego drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, by rozczyn ruszył. Do wyrośniętego dodać jajko, roztopione masło, cukier i roztrzepać widelcem. Wlać do mąki z solą i wyrobić zwarte, elastyczne ciasto (potrwa to ok. 6-8 minut). Odstawić w ciepłe miejsce, a gdy podwoi objętość, podzielić na cztery równe części i uformować cztery wałki - węższe na końcach, grubsze w środku. Wałki ułożyć równolegle na oprószonym mąką blacie. Zlepić końce wałków i zaplatać je jak warkocz. Zlepić drugie końce. Uformowaną chałkę ułożyć na wysmarowanej masłem blasze i odstawić w ciepłe miejsce, by urosła. Następnie posmarować ją mlekiem i posypać grubym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) i piec ok. 30 minut.

Uwagi autorki: ilość mleka zależy od mąki; można dodać go nieco więcej w trakcie wyrabiania, jeśli poczujecie, że ciasto jest zbyt twarde. Ilość cukru zależy od tego, czy lubicie mniej, czy bardziej słodkie ciasta.

Zobacz również: proste batoniki musli* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita