Domowa bulionetka warzywna - wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw
Zamiast gotowych kostek czy koncentratów, warto przygotować samodzielnie. Prosto z bloga "Daylicooking" w cyklu "ABC Gotowania" jarzynka w wersji domowej. Jest idealna do przyprawiania zup, a także przyprawiania i zagęszczania sosów. Świetnie pasuje do mielonego mięsa (pulpety, klopsy, kotlety mielone) lub makaronowych zapiekanek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 600 g marchwi
- 300 g selera
- 300 g pietruszki
- 100 g cebuli
- 100 g pora
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 szklanka lekko ugniecionego w niej lubczyku (z łodyżkami)
- 1 średni pęczek natki pietruszki
- 2 większe liście laurowe
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soli
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki kurkumy
Warzywa (marchew, seler, pietruszkę)umyć i obrać. Jeśli skórka jest zdrowa, wtedy wystarczy dobrze wyszorować. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i również pokroić w mniejsze kawałki. Pora dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, podzielić na kilka kawałków. Lubczyk i pietruszkę wypłukać dokładnie. W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu podsmażyć delikatnie cebulę i czosnek. Dodać resztę warzyw, liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę i wymieszać wszystko razem. Pod przykryciem udusić na niewielkim ogniu do miękkości. Przestudzić lekko, dodać sól i zmiksować blenderem na gładką masę.
Jarzynkę można przechowywać w słoiczkach po zapasteryzowaniu lub zamrożoną w niewielkich pojemniczkach, na przykład takich na kostki lodu. Wtedy taki pojemnik należy przed wstawieniem do zamrażarki owinąć dokładnie folią spożywczą lub przełożyć do woreczka i usunąć z niego powietrze. Z tej porcji wyszedł mi słoik litrowy gotowej pasty.
Zobacz także: domowy sos słodko-kwaśny sos chili
src="https://d.wpimg.pl/2104288032-1531018560/so.jpg"/>
Polecamy wideo: jak zrobić domowy makaron
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze