Trwa ładowanie...
d1zwlqc
27-12-2017 20:28

Domowa bulionetka warzywna - wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw

Przepis

Zamiast gotowych kostek czy koncentratów, warto przygotować samodzielnie. Prosto z bloga "Daylicooking" w cyklu "ABC Gotowania" jarzynka w wersji domowej. Jest idealna do przyprawiania zup, a także przyprawiania i zagęszczania sosów. Świetnie pasuje do mielonego mięsa (pulpety, klopsy, kotlety mielone) lub makaronowych zapiekanek.

d1zwlqc
4.5
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • 600 g marchwi
  • 300 g selera
  • 300 g pietruszki
  • 100 g cebuli
  • 100 g pora
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 szklanka lekko ugniecionego w niej lubczyku (z łodyżkami)
  • 1 średni pęczek natki pietruszki
  • 2 większe liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki kurkumy
Przepis

Warzywa (marchew, seler, pietruszkę)umyć i obrać. Jeśli skórka jest zdrowa, wtedy wystarczy dobrze wyszorować. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać i również pokroić w mniejsze kawałki. Pora dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, podzielić na kilka kawałków. Lubczyk i pietruszkę wypłukać dokładnie. W garnku rozgrzać olej i na średnim ogniu podsmażyć delikatnie cebulę i czosnek. Dodać resztę warzyw, liście laurowe, ziele angielskie, kurkumę i wymieszać wszystko razem. Pod przykryciem udusić na niewielkim ogniu do miękkości. Przestudzić lekko, dodać sól i zmiksować blenderem na gładką masę.
Jarzynkę można przechowywać w słoiczkach po zapasteryzowaniu lub zamrożoną w niewielkich pojemniczkach, na przykład takich na kostki lodu. Wtedy taki pojemnik należy przed wstawieniem do zamrażarki owinąć dokładnie folią spożywczą lub przełożyć do woreczka i usunąć z niego powietrze. Z tej porcji wyszedł mi słoik litrowy gotowej pasty.
Zobacz także: domowy sos słodko-kwaśny sos chili
src="https://d.wpimg.pl/2104288032-1531018560/so.jpg"/>

Polecamy wideo: jak zrobić domowy makaron

Domowa bulionetka warzywna - wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zwlqc
d1zwlqc
d1zwlqc
d1zwlqc
Więcej tematów
d1zwlqc

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj