Trwa ładowanie...

Dodajemy ją do zup i sosów na potęgę. Popularna przyprawa pod lupą

Przyprawa w płynie to produkt, który już w czasach PRL-u królował w polskich kuchniach. Nadaje potrawom wyrazistego smaku, ale coraz częściej zawiera konserwanty, dlatego warto szukać jego zdrowych zamienników.

Nazwa "maggi" stała się w mowie potocznej synonimem przyprawy w płynie Nazwa "maggi" stała się w mowie potocznej synonimem przyprawy w płynie Źródło: 123RF
d3zrlz5
d3zrlz5

Przyprawa w płynie – pochodzenie

Początków przyprawy w płynie należy doszukiwać się w Szwajcarii. Tam bowiem, pod koniec XIX wieku, lokalny przedsiębiorca, Julius Maggi, opatentował przepis i na jego podstawie wyprodukował pierwszą płynną przyprawę do zup, która już wtedy sprzedawana była w charakterystycznych czworokątnych, brązowych buteleczkach.

Oryginalna receptura przyprawy w płynie bazowała na wyciągu z lubczyku ogrodowego.

Dzisiaj oryginalny przepis zastrzeżony jest dla koncernu Nestle, ale nazwa "maggi" stała się w mowie potocznej synonimem przyprawy w płynie i określa większość dostępnych na rynku aromatycznych, skondensowanych substytutów bulionu.

Niezdrowa kostka rosołowa. Można ją łatwo zastąpić

Przyprawa w płynie – skład

Oryginalna receptura przyprawy w płynie jest pilnie strzeżona, ale wiadomym jest, że bazuje na ekstrakcie z lubczyku ogrodowego.

d3zrlz5

Dziś na etykiecie produktów typu maggi znajdziemy następujący skład: woda, sól, ocet, wyciąg z lubczyku, ekstrakt drożdżowy, aromat, glukoza, a także glutaminian monosodowy (E621) i 5-rybonukleoidy disodowe (E635). Zatem niestety, dzisiejsza przyprawa w płynie nie uniknęła wzbogacenia o dodatkowe składniki.

Przyprawa w płynie – zamienniki

Zawarte w płynnej przyprawie konserwanty mogą odstraszać miłośników zdrowego żywienia. Dlatego warto rozejrzeć się za jej naturalnymi zamiennikami.

Podstawowym substytutem przyprawy w płynie jest po prostu lubczyk. Świeży czy suszony, nada potrawom tego samego charakterystycznego, korzennego aromatu bez dodatku konserwantów. Tak jak płynna przyprawa nadaje się do zup, sosów mięsnych, bulionów, dań rybnych, sałatek i marynat.

Kolejnym produktem, który może zastąpić przyprawę w płynie jest seler, podobny w smaku i zapachu do lubczyku. W przypadku zup i sosów, warto dodać seler do wywaru mięsnego. Seler nada silnego, korzennego smaku, tak charakterystycznego dla przyprawy w płynie. Seler można równie dobrze skroić w niewielką kostkę i dodać do sałatki.

d3zrlz5

Innym zamiennikiem, choć nie stuprocentowym odpowiednikiem, przyprawy w płynie jest sos sojowy. Sos ten jest ciemną i silnie aromatyczną cieczą, pochodzącą z fermentacji ziaren soi oraz ziaren pszenicy za sprawą grzybów koji. Zawiera także wodę i sól. Niestety, podobnie jak produkowana masowo przyprawa w płynie, sos sojowy zawiera substancje dodatkowe – skarmelizowany cukier i benzoesan sodu, a podstawowe, oryginalne składniki zastępowane są podobnymi, ale gorszymi jakościowo.

Przyprawa w płynie – zastosowanie

Przyprawa w płynie nadaje silnego aromatu wielu różnym potrawom, poczynając od zup, bulionów czy sosów, a kończąc na marynatach. Dodaje smaku mięsom, rybom, potrawom z ryżu, idealnie komponuje się z warzywami w sałatkach i surówkach.

Wiele osób skrapia przyprawą w płynie chleb z masłem, dania makaronowe, a także różnego rodzaju kasze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj