Dodaj szczyptę do kawy. Będzie jeszcze smaczniejsza i zdrowsza
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez małej czarnej. Najchętniej pijemy kawę z mlekiem lub śmietanką i cukrem. Warto jednak dodać do naparu szczyptę popularnej przyprawy, by podkręcić jej smak i poprawić jej właściwości zdrowotne. O jaką przyprawę chodzi?
Kawa, oczywiście pita z umiarem, może nam przynieść wiele zdrowotnych korzyści. Ile filiżanek dziennie możemy wypić? Specjaliści od zdrowego odżywania przekonują, że optymalna ilość kawy to trzy filiżanki. To dobra wiadomość dla wszystkich kawoszy.
Dzięki zawartości kofeiny, kawa doskonale stawia na nogi i dodaje energii. Ponadto kawa, tak jak czekolada, stymuluje wytwarzanie serotoniny, dzięki czemu poprawia nastrój. Poza tym kawa podkręca przemianę materii. Jak się okazuje, możemy jeszcze bardziej wzmocnić dobroczynne działanie kawy. Wystarczy dodać do niej szczyptę aromatycznej przyprawy. Chodzi o cynamon.
Kawa z cynamonem - jak zrobić?
Cynamon to przyprawa, która świetnie komponuje się ze smakiem kawy. Najlepszy będzie cynamon w laskach, ale możemy również wykorzystać mielony. Kawa cynamonowa poprawia krążenie i, podobno, działa jak afrodyzjak.
Przygotowanie kawy z cynamonem nie jest trudne: parzymy kawę w kawiarce lub, jeśli używamy rozpuszczalnej, wsypujemy dwie łyżeczki takiej kawy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. W małym garnuszku gotujemy mleko z cynamonem. Dodajemy je do kawy, a na wierzchu posypujemy mielonym cynamonem. Możemy również dodać trochę gorzkiego kakao.