Dodaj szczyptę do kawy. Będzie jeszcze smaczniejsza i zdrowsza

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez małej czarnej. Najchętniej pijemy kawę z mlekiem lub śmietanką i cukrem. Warto jednak dodać do naparu szczyptę popularnej przyprawy, by podkręcić jej smak i poprawić jej właściwości zdrowotne. O jaką przyprawę chodzi?

KawaWystarczy szczypta cynamonu, by odmienić smak kawy
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta
8

Kawa, oczywiście pita z umiarem, może nam przynieść wiele zdrowotnych korzyści. Ile filiżanek dziennie możemy wypić? Specjaliści od zdrowego odżywania przekonują, że optymalna ilość kawy to trzy filiżanki. To dobra wiadomość dla wszystkich kawoszy.

Dzięki zawartości kofeiny, kawa doskonale stawia na nogi i dodaje energii. Ponadto kawa, tak jak czekolada, stymuluje wytwarzanie serotoniny, dzięki czemu poprawia nastrój. Poza tym kawa podkręca przemianę materii. Jak się okazuje, możemy jeszcze bardziej wzmocnić dobroczynne działanie kawy. Wystarczy dodać do niej szczyptę aromatycznej przyprawy. Chodzi o cynamon.

Kawa z cynamonem - jak zrobić?

Cynamon to przyprawa, która świetnie komponuje się ze smakiem kawy. Najlepszy będzie cynamon w laskach, ale możemy również wykorzystać mielony. Kawa cynamonowa poprawia krążenie i, podobno, działa jak afrodyzjak.

Przygotowanie kawy z cynamonem nie jest trudne: parzymy kawę w kawiarce lub, jeśli używamy rozpuszczalnej, wsypujemy dwie łyżeczki takiej kawy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. W małym garnuszku gotujemy mleko z cynamonem. Dodajemy je do kawy, a na wierzchu posypujemy mielonym cynamonem. Możemy również dodać trochę gorzkiego kakao.

Zapomnij o kawie z mlekiem. Najdziwniejsze dodatki do kawy

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm