Ewa Wachowicz: Jak zaparzyć dobrą kawę i dlaczego warto to zrobić?

Kawa to napój, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie poranka. Nic dziwnego, ponieważ nie tylko doskonale smakuje, ale pobudza i dodaje energii, by dobrze zacząć dzień. Ma ona jednak nie tylko bardzo wielu zwolenników, ale też przeciwników. Jak to w końcu jest z właściwościami kawy, na jaką postawić oraz jak zaparzyć idealną? Zapraszam do lektury.

Ewa Wachowicz radzi, jaką kawę wybrać
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Arabika kontra Robusta. Na którą się zdecydować?

Mówiąc o kawie na początku należy wspomnieć o tym, że istnieją dwa rodzaje: Arabika i Robusta. Znacznie różnią się one między sobą, ta pierwsza ma bogatszy smak i jest bardziej aromatyczna. Z kolei Robusta jest wyrazistą kawą o goryczkowym posmaku, ponieważ zawiera większą ilość kofeiny. No dobrze, w takim razie jaką kawę zaparzyć o poranku? Większość osób postawiłaby na Arabikę, ponieważ jest bardziej zbalansowana. Co więcej, to szlachetna kawa o wysokiej jakości. Robusta idealna jest do różnego rodzaju mieszanek. Znajdziemy też jednak smakoszy, którzy lubią smak oraz pobudzające działanie.

Mamy wszystko, czego potrzebujemy, by zaparzyć kawę. Jak zrobić tę idealną?

Sposobów, by zaparzyć idealną kawę jest wiele. Istnieje jednak kilka podstawowych zasad, których przestrzeganie nam w tym pomoże. Po pierwsze - podstawą do stworzenia większości kaw jest dobrze zaparzone espresso. Możemy pić je solo albo też wykorzystać jako bazę na przykład do caffe latte czy cappucino.

Żeby było perfekcyjnie, warstwy nie powinny się ze sobą zmieszać. Jak uzyskać taki efekt? Na początku trzeba wlać do wysokiej szklanki dobrze spienione mleko. Odczekać chwilę, a następnie powoli, po ściance, dodać espresso. Wysokiej jakości Arabika będzie w stanie zrównoważyć dużą zawartość mleka.

Zobacz też: Zapomnij o kawie z mlekiem. Najdziwniejsze dodatki do kawy

Jeśli chodzi o parzenie kawy, to oczywiście możecie zaopatrzyć się w profesjonalny ekspres i zdać się na jego mechanizm. Uwierzcie mi jednak, że samodzielnie wykonana kawa smakuje równie dobrze. Oczywiście musicie liczyć się z tym, że na początku nie będzie idealnie, ale z czasem z całą pewnością dojdziecie do perfekcji. Możliwe, że złapiecie bakcyla baristy! W sklepach stacjonarnych, a także w internecie, możecie znaleźć wiele różnego rodzaju produktów (także syropów smakowych dla miłośników słodkości), które sprawią, że cały proces będzie jeszcze przyjemniejszy. Latte z pianką z dodatkiem orzechowego syropu? Możecie nią zastąpić deser!

Kawa nie taka zła, jak (niektórzy) o niej mówią - oczywiście w rozsądnych ilościach

Niektórzy uważają, że kawa jest szkodliwa i całkowicie z niej rezygnują. Oczywiście, w nadmiernych ilościach może niekorzystnie wpływać na zdrowie, ale filiżanka kawy kilka razy w tygodniu ma zgoła odmienne działanie. Kawa znana jest przede wszystkim z tego, że jest bogata w kofeinę, dzięki czemu nas pobudza. Nie można jednak zapominać o tym, że zawiera wiele cennych składników, takich jak na przykład: żelazo, chrom, wapń, potas czy magnez. Ich obecność jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To jeszcze nie koniec, ponieważ w ziarnach kawy znajdują się witaminy z grupy B oraz kwasy organiczne, węglowodany, białko i błonnik.

Kto powinien pić kawę? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, jednak przeprowadzono badania, które dowodzą, że może ona nas chronić przed nowotworami oraz cukrzycą typu 2. Z kolei zawarte w niej przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia. Napój ten łagodzi też objawy choroby Parkinsona. Jeśli walczycie ze zbędnymi kilogramami albo nadwagą, to także warto na nią postawić. Dlaczego? Ponieważ podkręca metabolizm, pozwala walczyć z zaparciami i ułatwia wypróżnianie się. Zawarta w kawie kofeina oddziałuje też na centralny układ nerwowy, przyspieszając procesy myślowe. Dlatego tak często przed pracą albo wykonaniem trudnego zadania, decydujemy się na filiżankę "małej czarnej".

Kawa nie taka zła, jak o niej mówią! Pamiętajcie jednak o zasadzie zachowania umiaru –sprawdza się w każdym przypadku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał