Dobry makaron to połowa sukcesu

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 8Jak wybrać odpowiedni i najlepszy?

Obraz
© iStock.com

Rodzaje makaronów — są ich dziesiątki! Każdy ma swoje przeznaczenie i często gra pierwsze skrzypce w danej potrawie. Nazwy niektórych makaronów stały się także nazwami dań np. cannelloni, spaghetti czy lasagne. A co z innymi makaronami? Świderki, muszelki, nitki, kolanka — do jakich potraw je dodać? Chcesz wiedzieć? Na kolejnych slajdach galerii znajdziesz na nie odpowiedź. Podpowiemy także, jak kupić najlepszy i nieoszukany makaron. Będziesz zdziwiony, co producenci do niego dodają.

Jeśli kupujesz kluski jajeczne, sprawdzaj, czy są w nich prawdziwe jajka. Nie daj się nabrać na atrakcyjną cenę produktu. Jeżeli jest podejrzanie niska, przeczytaj skład makaronu. W 2012 roku jeden z producentów zamiast jajek dodawał proszek, który składał się z suszu rybnego, wapna i kurkumy. Łatwo dać się oszukać.
Przed ugotowaniem warto makaron powąchać i spojrzeć na jego kolor. Powinien być bladożółty, jak połączenie mąki i jajek, z których jest produkowany. Jeśli nitki są intensywnie żółte, możesz być pewny, że producent dosypał kurkumę. Przyprawa sama w sobie nie jest szkodliwa, ale produkt z jej dodatkiem udaje makaron wielojajeczny. Więc jeśli na opakowaniu widnieje napis "złociutki" lub "złocisty", tym bardziej powinieneś sprawdzić skład. Innym sposobem ma zabarwienie makaronu, jest dodanie beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A. Producenci zapewniają, że jest to wzbogacenie produktu w tę witaminę, ale nie dajcie się nabrać.

Zobacz także: Przepis na carbonarę według przepisu z 1900 roku

/ 8 Fusilli

Obraz
© iStock.com

Fusilli to dobrze każdemu znany makaron w kształcie świderków, który często ląduje w zupie pomidorowej, ale świetnie nadaje się także do sosów i sałatek. Jest chyba najpopularniejszym makaronem o nietypowym kształcie stosowanym w Polsce.
Dzięki swojemu kształtowi ten rodzaj makaronu sprawdzi się w potrawach, które można odgrzać, a także sosach - zarówno lekkich, warzywnych, jak i tych cięższych z mięsem. Naszym zdaniem to makaron idealny - sprawdzi się prawie w każdym daniu.

/ 8Penne

Obraz
© iStock.com

Penne jest makaronem typowym dla kuchni włoskiej, ale i w Polsce spotykamy go bardzo często. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa penne - piórka i tak też często jest przez nas nazywany. Penne może być gładkie jak także karbowane (penne rigate).
Podobnie jak świderki jest idealny do różnych sosów i sałatek. Często staje się składnikiem przeróżnych zapiekanek i dań z owocami morza, jednak najbardziej smakuje mi w najprostszej wersji - ugotowany al dente i polany pesto.

/ 8Tagliatelle

Obraz
© iStock.com

Tagliatelle - klasyczny włoski makaron, który kształtem przypomina wstążki i tak też jest przez nas często nazywany.
Makaron tagliatelle najlepiej smakuje z różnego rodzaju sosami: bolońskim, carbonara czy grzybowym. Często jest stosowany jako zamiennik makaronu spaghetti, ale wyśmienicie sprawdza się także w połączeniu z kremowymi, bezmięsnymi sosami.

/ 8Cannelloni

Obraz
© iStock.com

Cannelloni to włoski makaron, który kształtem przypomina rurki. Został stworzony, by go nadziewać. Czym? Gęstymi sosami z mięsem mielonym i sosem pomidorowym lub beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem i zapiekana w piekarniku.
Przygotowując nadziewany makaron cannelloni, należy pamiętać, że nie gotujemy go przed pieczeniem — do piekarnika trafia surowy.

/ 8Lasagne

Obraz
© 123RF.COM

Lasagne to kolejny włoski makaron, którego nazwa dotyczy także dania, do którego przygotowania jest wykorzystywany. Makaron ten kształtem przypomina duże płaty cienkiego makaronu, które układne są w naczyniu warstwami, pomiędzy którymi nakładany jest farsz - najczęściej pomidorowy z mięsem lub beszamel z serem. Następnie potrawa jest zapiekana i podawana na gorąco. To jedyny sposób przygotowania dania z makaronem lasagne, ale pomiędzy płaty możesz wkładać różne nadzienia, np. szpinakowe.

/ 8Farfalle

Obraz
© iStock.com

Farfalle to makaron nazywany przez nas powszechnie kokardkami, choć po włosku farfalle oznacza motyl. Ze względu na swój wyjątkowy wygląd, makaron ten pięknie prezentuje się podany z pesto, sosem lub jako dodatek do różnych lekkich sałatek warzywnych.

/ 8Conchiglie

Obraz
© iStock.com

Conchiglie to makaron w kształcie muszli o różnych rozmiarach - zaczynając od malutkich, które dodaje się zazwyczaj do zup i sałatek makaronowych, przez średniej wielkości wykorzystywanych do różnego rodzaju sosów i zapiekanek, a kończąc na dużych, które można faszerować.
Naszym faworytem są jednak takie jak na zdjęciu powyżej - ugotowane al dente, polane sosem z dużymi kawałkami borowików i posypane parmezanem. Do tego kilka listków świeżej bazylii. Pycha!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd