Dobry makaron to połowa sukcesu

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 8Jak wybrać odpowiedni i najlepszy?

Obraz
© iStock.com

Rodzaje makaronów — są ich dziesiątki! Każdy ma swoje przeznaczenie i często gra pierwsze skrzypce w danej potrawie. Nazwy niektórych makaronów stały się także nazwami dań np. cannelloni, spaghetti czy lasagne. A co z innymi makaronami? Świderki, muszelki, nitki, kolanka — do jakich potraw je dodać? Chcesz wiedzieć? Na kolejnych slajdach galerii znajdziesz na nie odpowiedź. Podpowiemy także, jak kupić najlepszy i nieoszukany makaron. Będziesz zdziwiony, co producenci do niego dodają.

Jeśli kupujesz kluski jajeczne, sprawdzaj, czy są w nich prawdziwe jajka. Nie daj się nabrać na atrakcyjną cenę produktu. Jeżeli jest podejrzanie niska, przeczytaj skład makaronu. W 2012 roku jeden z producentów zamiast jajek dodawał proszek, który składał się z suszu rybnego, wapna i kurkumy. Łatwo dać się oszukać.
Przed ugotowaniem warto makaron powąchać i spojrzeć na jego kolor. Powinien być bladożółty, jak połączenie mąki i jajek, z których jest produkowany. Jeśli nitki są intensywnie żółte, możesz być pewny, że producent dosypał kurkumę. Przyprawa sama w sobie nie jest szkodliwa, ale produkt z jej dodatkiem udaje makaron wielojajeczny. Więc jeśli na opakowaniu widnieje napis "złociutki" lub "złocisty", tym bardziej powinieneś sprawdzić skład. Innym sposobem ma zabarwienie makaronu, jest dodanie beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A. Producenci zapewniają, że jest to wzbogacenie produktu w tę witaminę, ale nie dajcie się nabrać.

Zobacz także: Przepis na carbonarę według przepisu z 1900 roku

/ 8 Fusilli

Obraz
© iStock.com

Fusilli to dobrze każdemu znany makaron w kształcie świderków, który często ląduje w zupie pomidorowej, ale świetnie nadaje się także do sosów i sałatek. Jest chyba najpopularniejszym makaronem o nietypowym kształcie stosowanym w Polsce.
Dzięki swojemu kształtowi ten rodzaj makaronu sprawdzi się w potrawach, które można odgrzać, a także sosach - zarówno lekkich, warzywnych, jak i tych cięższych z mięsem. Naszym zdaniem to makaron idealny - sprawdzi się prawie w każdym daniu.

/ 8Penne

Obraz
© iStock.com

Penne jest makaronem typowym dla kuchni włoskiej, ale i w Polsce spotykamy go bardzo często. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa penne - piórka i tak też często jest przez nas nazywany. Penne może być gładkie jak także karbowane (penne rigate).
Podobnie jak świderki jest idealny do różnych sosów i sałatek. Często staje się składnikiem przeróżnych zapiekanek i dań z owocami morza, jednak najbardziej smakuje mi w najprostszej wersji - ugotowany al dente i polany pesto.

/ 8Tagliatelle

Obraz
© iStock.com

Tagliatelle - klasyczny włoski makaron, który kształtem przypomina wstążki i tak też jest przez nas często nazywany.
Makaron tagliatelle najlepiej smakuje z różnego rodzaju sosami: bolońskim, carbonara czy grzybowym. Często jest stosowany jako zamiennik makaronu spaghetti, ale wyśmienicie sprawdza się także w połączeniu z kremowymi, bezmięsnymi sosami.

/ 8Cannelloni

Obraz
© iStock.com

Cannelloni to włoski makaron, który kształtem przypomina rurki. Został stworzony, by go nadziewać. Czym? Gęstymi sosami z mięsem mielonym i sosem pomidorowym lub beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem i zapiekana w piekarniku.
Przygotowując nadziewany makaron cannelloni, należy pamiętać, że nie gotujemy go przed pieczeniem — do piekarnika trafia surowy.

/ 8Lasagne

Obraz
© 123RF.COM

Lasagne to kolejny włoski makaron, którego nazwa dotyczy także dania, do którego przygotowania jest wykorzystywany. Makaron ten kształtem przypomina duże płaty cienkiego makaronu, które układne są w naczyniu warstwami, pomiędzy którymi nakładany jest farsz - najczęściej pomidorowy z mięsem lub beszamel z serem. Następnie potrawa jest zapiekana i podawana na gorąco. To jedyny sposób przygotowania dania z makaronem lasagne, ale pomiędzy płaty możesz wkładać różne nadzienia, np. szpinakowe.

/ 8Farfalle

Obraz
© iStock.com

Farfalle to makaron nazywany przez nas powszechnie kokardkami, choć po włosku farfalle oznacza motyl. Ze względu na swój wyjątkowy wygląd, makaron ten pięknie prezentuje się podany z pesto, sosem lub jako dodatek do różnych lekkich sałatek warzywnych.

/ 8Conchiglie

Obraz
© iStock.com

Conchiglie to makaron w kształcie muszli o różnych rozmiarach - zaczynając od malutkich, które dodaje się zazwyczaj do zup i sałatek makaronowych, przez średniej wielkości wykorzystywanych do różnego rodzaju sosów i zapiekanek, a kończąc na dużych, które można faszerować.
Naszym faworytem są jednak takie jak na zdjęciu powyżej - ugotowane al dente, polane sosem z dużymi kawałkami borowików i posypane parmezanem. Do tego kilka listków świeżej bazylii. Pycha!

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach