Dobry makaron to połowa sukcesu
Jak wybrać odpowiedni i najlepszy?
Jeśli kupujesz kluski jajeczne, sprawdzaj, czy są w nich prawdziwe jajka. Nie daj się nabrać na atrakcyjną cenę produktu. Jeżeli jest podejrzanie niska, przeczytaj skład makaronu. W 2012 roku jeden z producentów zamiast jajek dodawał proszek, który składał się z suszu rybnego, wapna i kurkumy. Łatwo dać się oszukać.
Przed ugotowaniem warto makaron powąchać i spojrzeć na jego kolor. Powinien być bladożółty, jak połączenie mąki i jajek, z których jest produkowany. Jeśli nitki są intensywnie żółte, możesz być pewny, że producent dosypał kurkumę. Przyprawa sama w sobie nie jest szkodliwa, ale produkt z jej dodatkiem udaje makaron wielojajeczny. Więc jeśli na opakowaniu widnieje napis "złociutki" lub "złocisty", tym bardziej powinieneś sprawdzić skład. Innym sposobem ma zabarwienie makaronu, jest dodanie beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A. Producenci zapewniają, że jest to wzbogacenie produktu w tę witaminę, ale nie dajcie się nabrać.
Zobacz także: Przepis na carbonarę według przepisu z 1900 roku