WAŻNE
TERAZ

Tusk po rozmowach z liderami Europy. "Wsparcie obrony powietrznej"

Dobry makaron to połowa sukcesu

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 8Jak wybrać odpowiedni i najlepszy?

Obraz
© iStock.com

Rodzaje makaronów — są ich dziesiątki! Każdy ma swoje przeznaczenie i często gra pierwsze skrzypce w danej potrawie. Nazwy niektórych makaronów stały się także nazwami dań np. cannelloni, spaghetti czy lasagne. A co z innymi makaronami? Świderki, muszelki, nitki, kolanka — do jakich potraw je dodać? Chcesz wiedzieć? Na kolejnych slajdach galerii znajdziesz na nie odpowiedź. Podpowiemy także, jak kupić najlepszy i nieoszukany makaron. Będziesz zdziwiony, co producenci do niego dodają.

Jeśli kupujesz kluski jajeczne, sprawdzaj, czy są w nich prawdziwe jajka. Nie daj się nabrać na atrakcyjną cenę produktu. Jeżeli jest podejrzanie niska, przeczytaj skład makaronu. W 2012 roku jeden z producentów zamiast jajek dodawał proszek, który składał się z suszu rybnego, wapna i kurkumy. Łatwo dać się oszukać.
Przed ugotowaniem warto makaron powąchać i spojrzeć na jego kolor. Powinien być bladożółty, jak połączenie mąki i jajek, z których jest produkowany. Jeśli nitki są intensywnie żółte, możesz być pewny, że producent dosypał kurkumę. Przyprawa sama w sobie nie jest szkodliwa, ale produkt z jej dodatkiem udaje makaron wielojajeczny. Więc jeśli na opakowaniu widnieje napis "złociutki" lub "złocisty", tym bardziej powinieneś sprawdzić skład. Innym sposobem ma zabarwienie makaronu, jest dodanie beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A. Producenci zapewniają, że jest to wzbogacenie produktu w tę witaminę, ale nie dajcie się nabrać.

Zobacz także: Przepis na carbonarę według przepisu z 1900 roku

/ 8 Fusilli

Obraz
© iStock.com

Fusilli to dobrze każdemu znany makaron w kształcie świderków, który często ląduje w zupie pomidorowej, ale świetnie nadaje się także do sosów i sałatek. Jest chyba najpopularniejszym makaronem o nietypowym kształcie stosowanym w Polsce.
Dzięki swojemu kształtowi ten rodzaj makaronu sprawdzi się w potrawach, które można odgrzać, a także sosach - zarówno lekkich, warzywnych, jak i tych cięższych z mięsem. Naszym zdaniem to makaron idealny - sprawdzi się prawie w każdym daniu.

/ 8Penne

Obraz
© iStock.com

Penne jest makaronem typowym dla kuchni włoskiej, ale i w Polsce spotykamy go bardzo często. Jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa penne - piórka i tak też często jest przez nas nazywany. Penne może być gładkie jak także karbowane (penne rigate).
Podobnie jak świderki jest idealny do różnych sosów i sałatek. Często staje się składnikiem przeróżnych zapiekanek i dań z owocami morza, jednak najbardziej smakuje mi w najprostszej wersji - ugotowany al dente i polany pesto.

/ 8Tagliatelle

Obraz
© iStock.com

Tagliatelle - klasyczny włoski makaron, który kształtem przypomina wstążki i tak też jest przez nas często nazywany.
Makaron tagliatelle najlepiej smakuje z różnego rodzaju sosami: bolońskim, carbonara czy grzybowym. Często jest stosowany jako zamiennik makaronu spaghetti, ale wyśmienicie sprawdza się także w połączeniu z kremowymi, bezmięsnymi sosami.

/ 8Cannelloni

Obraz
© iStock.com

Cannelloni to włoski makaron, który kształtem przypomina rurki. Został stworzony, by go nadziewać. Czym? Gęstymi sosami z mięsem mielonym i sosem pomidorowym lub beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem i zapiekana w piekarniku.
Przygotowując nadziewany makaron cannelloni, należy pamiętać, że nie gotujemy go przed pieczeniem — do piekarnika trafia surowy.

/ 8Lasagne

Obraz
© 123RF.COM

Lasagne to kolejny włoski makaron, którego nazwa dotyczy także dania, do którego przygotowania jest wykorzystywany. Makaron ten kształtem przypomina duże płaty cienkiego makaronu, które układne są w naczyniu warstwami, pomiędzy którymi nakładany jest farsz - najczęściej pomidorowy z mięsem lub beszamel z serem. Następnie potrawa jest zapiekana i podawana na gorąco. To jedyny sposób przygotowania dania z makaronem lasagne, ale pomiędzy płaty możesz wkładać różne nadzienia, np. szpinakowe.

/ 8Farfalle

Obraz
© iStock.com

Farfalle to makaron nazywany przez nas powszechnie kokardkami, choć po włosku farfalle oznacza motyl. Ze względu na swój wyjątkowy wygląd, makaron ten pięknie prezentuje się podany z pesto, sosem lub jako dodatek do różnych lekkich sałatek warzywnych.

/ 8Conchiglie

Obraz
© iStock.com

Conchiglie to makaron w kształcie muszli o różnych rozmiarach - zaczynając od malutkich, które dodaje się zazwyczaj do zup i sałatek makaronowych, przez średniej wielkości wykorzystywanych do różnego rodzaju sosów i zapiekanek, a kończąc na dużych, które można faszerować.
Naszym faworytem są jednak takie jak na zdjęciu powyżej - ugotowane al dente, polane sosem z dużymi kawałkami borowików i posypane parmezanem. Do tego kilka listków świeżej bazylii. Pycha!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna