Dlaczego warto jeść jeżyny?
Czarne i zdrowe
Czarna malina, ożyna, ostrężyna - pod takimi nazwami kryje się popularna jeżyna. Granatowe, czasami niemal czarne owoce dojrzewają właśnie w sierpniu. Oczywiście najlepiej jeść je na surowo, ale pomyślmy też o zapasach na jesień i zimę. Możemy zrobić soki, nalewki, konfitury czy galaretki. Warto docenić nie tylko specyficzny słodkawo-kwaśny i nieco cierpki smak jeżyn, ale także ich właściwości zdrowotne.
Czarna malina, ożyna, ostrężyna - pod takimi nazwami kryje się popularna jeżyna. Granatowe, czasami niemal czarne owoce dojrzewają właśnie w sierpniu. Oczywiście najlepiej jeść je na surowo, ale pomyślmy też o zapasach na jesień i zimę. Możemy zrobić soki, nalewki, konfitury czy galaretki. Warto docenić nie tylko specyficzny słodkawo-kwaśny i nieco cierpki smak jeżyn, ale także ich właściwości zdrowotne. Zawierają bardzo dużo witaminy E, nazywanej witaminą młodości, C (szklanka owoców zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania), z grupy B oraz prowitaminę A. Poza tym znajdziemy w nich potas, fosfor, żelazo, magnez i wapń, a także garbniki, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Sprawdźmy, jak jeżyny działają na organizm.