Dlaczego warto jeść jeżyny?
Czarna malina, ożyna, ostrężyna - pod takimi nazwami kryje się popularna jeżyna. Granatowe, czasami niemal czarne owoce dojrzewają właśnie w sierpniu. Oczywiście najlepiej jeść je na surowo, ale pomyślmy też o zapasach na jesień i zimę. Możemy zrobić soki, nalewki, konfitury czy galaretki. Warto docenić nie tylko specyficzny słodkawo-kwaśny i nieco cierpki smak jeżyn, ale także ich właściwości zdrowotne.
Czarne i zdrowe
Czarna malina, ożyna, ostrężyna - pod takimi nazwami kryje się popularna jeżyna. Granatowe, czasami niemal czarne owoce dojrzewają właśnie w sierpniu. Oczywiście najlepiej jeść je na surowo, ale pomyślmy też o zapasach na jesień i zimę. Możemy zrobić soki, nalewki, konfitury czy galaretki. Warto docenić nie tylko specyficzny słodkawo-kwaśny i nieco cierpki smak jeżyn, ale także ich właściwości zdrowotne. Zawierają bardzo dużo witaminy E, nazywanej witaminą młodości, C (szklanka owoców zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania), z grupy B oraz prowitaminę A. Poza tym znajdziemy w nich potas, fosfor, żelazo, magnez i wapń, a także garbniki, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Sprawdźmy, jak jeżyny działają na organizm.
Antynowotworowe właściwości
Jeżyny to wspaniałe źródło cennych przeciwutleniaczy, które wymiatają z organizmu wolne rodniki. Najważniejsze z nich to antocyjany, odpowiedzialne nie tylko za za ciemny kolor owoców, ale także za ich właściwości antyrakowe. Im są ciemniejsze, tym lepsze, więcej w nich bowiem roślinnego barwnika. Trzeba pamiętać jeszcze o kwasie elagowym, który ma duże znaczenie w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Jeżyny posiadają wysoki wskaźnik ORAC wyrażający zdolność absorpcji wolnych rodników tlenowych - 5 349. Dla porównania w przypadku ananasa wartość ta wynosi - 563, gruszek - 2 941, a truskawek - 3 577.
Chronią wzrok
Ciemne owoce doskonale działają na wzrok. Kombinacja sporej dawki witaminy C i E oraz antocyjanów sprawia, że jeżyny przeciwdziałają m.in. zwyrodnieniu żółtej plamki. Zbawienny wpływ barwników na nasze oczy wynika z tego, że wzmacniają one strukturę maleńkich naczyń włosowatych w gałkach ocznych. Dzięki temu są one lepiej ukrwione i odżywione. Ponadto antocyjany wspomagają produkcję rodopsyny, substancji odpowiedzialnej za właściwe widzenie po zmroku. Zapobiegają też infekcjom spojówek i łagodzą stany zapalne.
Świetne na trawienie
Warto zjeść szklankę owoców dziennie. W 100 gramach jeżyn są tylko 34 kcal, a dzięki bogactwu błonnika (8 g/szklanka) doskonale sycą i regulują pracę układu pokarmowego. Można przygotować także napar lub sok, który wspomaga trawienie, oczyszcza i dezynfekuje oraz zapobiega biegunce i zaparciom.
Regulują poziom cukru
Jeżyny mają niski indeks glikemiczny (IG 25). To bardzo ważna informacja dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ jedzenie tych owoców nie skutkuje gwałtownym wzrostem poziomu cukru we krwi. Poza tym amerykańscy naukowcy odkryli, że zawierają także inne związki, które skutecznie hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie węglowodanów - alfa-amylazy i alfa-glukozydazy. Naukowcy przyjmują, że jeżyny mogą być tak samo skuteczne jak leki antycukrzycowe.
Łagodzą objawy menopauzy
Zawarte w jeżynach fitoestrogeny to naturalnie występujące estrogeny roślinne, które działają w organizmie ludzkim podobnie jak żeńskie hormony. W związku z tym mogą pomóc złagodzić typowe objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, a nawet objawy menopauzy, w tym najbardziej dokuczliwe uderzenia gorąca.