Trwa ładowanie...
d41h64e

Dlaczego warto jeść fasolę? Przepisy na dania z fasoli

Nie bez powodu suszone ziarna fasoli są popularne w kuchniach na całym świecie. Przede wszystkim łatwo je przechowywać. Istotniejszy jest jednak fakt, że fasola jest bowiem jednym z najzdrowszych warzyw. Po pierwsze to źródło znakomicie przyswajalnego białka roślinnego. Wśród roślin tylko soja i groch mają więcej białka.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Fasola to wartościowe źródło białka
Fasola to wartościowe źródło białka (Pixabay)
d41h64e

Fasolę warto też jeść ze względu na obecność witamin B, A i C. Zawiera ona również wiele składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen. Niepozorne ziarna dostarczają nam także kwas foliowy i, co istotne w dietach odchudzających, nie zawierają sodu, wiążącego wodę. Są za to bogate w błonnik wpływający na obniżenie cholesterolu, a także substancje, które hamują rozrost tkanek nowotworowych. Nic tylko jeść! Z fasoli możemy przygotowywać mnóstwo potraw. Oto pięć naszych propozycji.

Zupa z fasoli i warzyw

Zupa fasolowa kojarzy się nam z gęstą, tłustą potrawą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by tradycyjną fasolową "odchudzić". Do zrobienia naszej zupy potrzebujemy: puszkę białej fasoli lub szklankę suszonej, moczonej przez noc w wodzie, dwie marchewki, dwie łodygi selera naciowego, pora, korzeń pietruszki, czerwoną fasolę, natkę pietruszki, dwa pomidory, suszony tymianek, sól, pieprz, oliwę z oliwek.

Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na plasterki. Pora i seler również kroimy na małe kawałki. Paprykę i pomidory kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa, dorzucamy fasolę, doprawiamy, wlewamy wodę i gotujemy około 40 minut. Na koniec posypujemy posiekaną natką.

d41h64e

Zobacz też: Produkty, które źle przechowujesz

Fasola zapiekana

Namoczona przez noc i gotowana przez pół godziny w nieosolonej wodzie czerwona fasola to podstawa naszego kolejnego dania. Oprócz fasoli potrzebujemy: cebulę, czosnek, boczek wędzony, majeranek, ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz i oliwę.

Fasolę gotujemy do miękkości. Boczek, cebule i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy. W naczyniu żaroodpornym mieszamy fasolę z podsmażonymi warzywami i boczkiem, doprawiamy papryką, majerankiem i pieprzem. Solimy dość solidnie. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

d41h64e

Pasta z fasoli

Kanapkowe pasty z roślin strączkowych są coraz bardziej popularne. Ich przygotowanie w domu jest banalnie proste. Potrzebujemy: puszkę fasoli, ząbek czosnku, suszony tymianek, kmin rzymski w proszku, kurkumę, ostrą paprykę, sól, pieprz, olej.

Czosnek siekamy drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy, dolewając powoli olej. Gdy uzyskamy konsystencję gęstej, ale aksamitnej pasty, przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut, by smaki się "przegryzły".

Makaron z fasolą

Makaron dostarcza nam węglowodanów, a fasola białka. Połączenie tych dwóch składników pozwoli nam na przygotowanie dania, idealnego szczególnie dla osób intensywnie uprawiających sport lub pracujących fizycznie. Składniki: dwie szklanki drobnego, ugotowanego makaronu, dwa pomidory, pół szklanki fasoli z puszki, łyżka majeranku, łyżeczka czosnku w proszku, łyżeczka ostrej papryki, dwie łyżki śmietany, kawałek parmezanu, oliwa, sól i pieprz.

Pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pomidory i fasolę. Doprawiamy do smaku, wlewamy śmietanę i dusimy mieszając. Na koniec do sosu dodajemy makaron, podgrzewamy lekko i posypujemy tartym parmezanem.

d41h64e

Sałatka z fasoli i buraków

Fasola idealnie uzupełnia się z wieloma warzywami. Pasuje zarówno do warzyw korzeniowych, jak i do twardych owoców. Wykorzystamy to przygotowując sałatkę. Potrzebne nam będą: trzy średnie buraczki, trzy jabłka, puszka białej fasoli, dwa jajka ugotowane na twardo, ząbek czosnku, majonez, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.

Buraczki gotujemy do miękkości i kroimy w dużą kostkę. Jabłka obieramy i również kroimy. Jajka i czosnek siekamy. Do miski wrzucamy fasolę, buraki, jabłka, czosnek i jajka. Z majonezu, soku z cytryny, soli i pieprzu robimy sos, dodajemy go do miski i mieszamy. Podajemy od razu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d41h64e

Podziel się opinią

Share

d41h64e

d41h64e