Dlaczego warto jeść fasolę? Przepisy na dania z fasoli

Nie bez powodu suszone ziarna fasoli są popularne w kuchniach na całym świecie. Przede wszystkim łatwo je przechowywać. Istotniejszy jest jednak fakt, że fasola jest bowiem jednym z najzdrowszych warzyw. Po pierwsze to źródło znakomicie przyswajalnego białka roślinnego. Wśród roślin tylko soja i groch mają więcej białka.

Fasola to wartościowe źródło białka
Źródło zdjęć: © Pixabay

Fasolę warto też jeść ze względu na obecność witamin B, A i C. Zawiera ona również wiele składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen. Niepozorne ziarna dostarczają nam także kwas foliowy i, co istotne w dietach odchudzających, nie zawierają sodu, wiążącego wodę. Są za to bogate w błonnik wpływający na obniżenie cholesterolu, a także substancje, które hamują rozrost tkanek nowotworowych. Nic tylko jeść! Z fasoli możemy przygotowywać mnóstwo potraw. Oto pięć naszych propozycji.

Zupa z fasoli i warzyw

Zupa fasolowa kojarzy się nam z gęstą, tłustą potrawą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by tradycyjną fasolową "odchudzić". Do zrobienia naszej zupy potrzebujemy: puszkę białej fasoli lub szklankę suszonej, moczonej przez noc w wodzie, dwie marchewki, dwie łodygi selera naciowego, pora, korzeń pietruszki, czerwoną fasolę, natkę pietruszki, dwa pomidory, suszony tymianek, sól, pieprz, oliwę z oliwek.

Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na plasterki. Pora i seler również kroimy na małe kawałki. Paprykę i pomidory kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa, dorzucamy fasolę, doprawiamy, wlewamy wodę i gotujemy około 40 minut. Na koniec posypujemy posiekaną natką.

Zobacz też: Produkty, które źle przechowujesz

Fasola zapiekana

Namoczona przez noc i gotowana przez pół godziny w nieosolonej wodzie czerwona fasola to podstawa naszego kolejnego dania. Oprócz fasoli potrzebujemy: cebulę, czosnek, boczek wędzony, majeranek, ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz i oliwę.

Fasolę gotujemy do miękkości. Boczek, cebule i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy. W naczyniu żaroodpornym mieszamy fasolę z podsmażonymi warzywami i boczkiem, doprawiamy papryką, majerankiem i pieprzem. Solimy dość solidnie. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Pasta z fasoli

Kanapkowe pasty z roślin strączkowych są coraz bardziej popularne. Ich przygotowanie w domu jest banalnie proste. Potrzebujemy: puszkę fasoli, ząbek czosnku, suszony tymianek, kmin rzymski w proszku, kurkumę, ostrą paprykę, sól, pieprz, olej.

Czosnek siekamy drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy, dolewając powoli olej. Gdy uzyskamy konsystencję gęstej, ale aksamitnej pasty, przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut, by smaki się "przegryzły".

Makaron z fasolą

Makaron dostarcza nam węglowodanów, a fasola białka. Połączenie tych dwóch składników pozwoli nam na przygotowanie dania, idealnego szczególnie dla osób intensywnie uprawiających sport lub pracujących fizycznie. Składniki: dwie szklanki drobnego, ugotowanego makaronu, dwa pomidory, pół szklanki fasoli z puszki, łyżka majeranku, łyżeczka czosnku w proszku, łyżeczka ostrej papryki, dwie łyżki śmietany, kawałek parmezanu, oliwa, sól i pieprz.

Pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pomidory i fasolę. Doprawiamy do smaku, wlewamy śmietanę i dusimy mieszając. Na koniec do sosu dodajemy makaron, podgrzewamy lekko i posypujemy tartym parmezanem.

Sałatka z fasoli i buraków

Fasola idealnie uzupełnia się z wieloma warzywami. Pasuje zarówno do warzyw korzeniowych, jak i do twardych owoców. Wykorzystamy to przygotowując sałatkę. Potrzebne nam będą: trzy średnie buraczki, trzy jabłka, puszka białej fasoli, dwa jajka ugotowane na twardo, ząbek czosnku, majonez, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.

Buraczki gotujemy do miękkości i kroimy w dużą kostkę. Jabłka obieramy i również kroimy. Jajka i czosnek siekamy. Do miski wrzucamy fasolę, buraki, jabłka, czosnek i jajka. Z majonezu, soku z cytryny, soli i pieprzu robimy sos, dodajemy go do miski i mieszamy. Podajemy od razu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć