Dlaczego warto jeść fasolę? Przepisy na dania z fasoli

Nie bez powodu suszone ziarna fasoli są popularne w kuchniach na całym świecie. Przede wszystkim łatwo je przechowywać. Istotniejszy jest jednak fakt, że fasola jest bowiem jednym z najzdrowszych warzyw. Po pierwsze to źródło znakomicie przyswajalnego białka roślinnego. Wśród roślin tylko soja i groch mają więcej białka.

Fasola to wartościowe źródło białka
Źródło zdjęć: © Pixabay

Fasolę warto też jeść ze względu na obecność witamin B, A i C. Zawiera ona również wiele składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, selen. Niepozorne ziarna dostarczają nam także kwas foliowy i, co istotne w dietach odchudzających, nie zawierają sodu, wiążącego wodę. Są za to bogate w błonnik wpływający na obniżenie cholesterolu, a także substancje, które hamują rozrost tkanek nowotworowych. Nic tylko jeść! Z fasoli możemy przygotowywać mnóstwo potraw. Oto pięć naszych propozycji.

Zupa z fasoli i warzyw

Zupa fasolowa kojarzy się nam z gęstą, tłustą potrawą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by tradycyjną fasolową "odchudzić". Do zrobienia naszej zupy potrzebujemy: puszkę białej fasoli lub szklankę suszonej, moczonej przez noc w wodzie, dwie marchewki, dwie łodygi selera naciowego, pora, korzeń pietruszki, czerwoną fasolę, natkę pietruszki, dwa pomidory, suszony tymianek, sól, pieprz, oliwę z oliwek.

Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na plasterki. Pora i seler również kroimy na małe kawałki. Paprykę i pomidory kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa, dorzucamy fasolę, doprawiamy, wlewamy wodę i gotujemy około 40 minut. Na koniec posypujemy posiekaną natką.

Zobacz też: Produkty, które źle przechowujesz

Fasola zapiekana

Namoczona przez noc i gotowana przez pół godziny w nieosolonej wodzie czerwona fasola to podstawa naszego kolejnego dania. Oprócz fasoli potrzebujemy: cebulę, czosnek, boczek wędzony, majeranek, ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz i oliwę.

Fasolę gotujemy do miękkości. Boczek, cebule i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy. W naczyniu żaroodpornym mieszamy fasolę z podsmażonymi warzywami i boczkiem, doprawiamy papryką, majerankiem i pieprzem. Solimy dość solidnie. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Pasta z fasoli

Kanapkowe pasty z roślin strączkowych są coraz bardziej popularne. Ich przygotowanie w domu jest banalnie proste. Potrzebujemy: puszkę fasoli, ząbek czosnku, suszony tymianek, kmin rzymski w proszku, kurkumę, ostrą paprykę, sól, pieprz, olej.

Czosnek siekamy drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy, dolewając powoli olej. Gdy uzyskamy konsystencję gęstej, ale aksamitnej pasty, przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut, by smaki się "przegryzły".

Makaron z fasolą

Makaron dostarcza nam węglowodanów, a fasola białka. Połączenie tych dwóch składników pozwoli nam na przygotowanie dania, idealnego szczególnie dla osób intensywnie uprawiających sport lub pracujących fizycznie. Składniki: dwie szklanki drobnego, ugotowanego makaronu, dwa pomidory, pół szklanki fasoli z puszki, łyżka majeranku, łyżeczka czosnku w proszku, łyżeczka ostrej papryki, dwie łyżki śmietany, kawałek parmezanu, oliwa, sól i pieprz.

Pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pomidory i fasolę. Doprawiamy do smaku, wlewamy śmietanę i dusimy mieszając. Na koniec do sosu dodajemy makaron, podgrzewamy lekko i posypujemy tartym parmezanem.

Sałatka z fasoli i buraków

Fasola idealnie uzupełnia się z wieloma warzywami. Pasuje zarówno do warzyw korzeniowych, jak i do twardych owoców. Wykorzystamy to przygotowując sałatkę. Potrzebne nam będą: trzy średnie buraczki, trzy jabłka, puszka białej fasoli, dwa jajka ugotowane na twardo, ząbek czosnku, majonez, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny.

Buraczki gotujemy do miękkości i kroimy w dużą kostkę. Jabłka obieramy i również kroimy. Jajka i czosnek siekamy. Do miski wrzucamy fasolę, buraki, jabłka, czosnek i jajka. Z majonezu, soku z cytryny, soli i pieprzu robimy sos, dodajemy go do miski i mieszamy. Podajemy od razu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie