Dlaczego warto jeść cykorię?

Cykoria, chociaż powszechnie dostępna, bardzo rzadko ląduje na naszych stołach. Cykorię dodaje się przede wszystkim do sałatek oraz surówek, ale można też ją dusić i zapiekać. Jej specyficzny smak nie przypasuje każdemu, ale ze względu na wartości odżywcze warto włączyć ją do diety.

Cykoria to warzywo, które zdecydowanie częściej powinno gościć na naszych stołach
Źródło zdjęć: © 123RF

Zaczyna się pojawiać na przełomie października i listopada. Szukając najsmaczniejszych okazów, wybieraj jak najmniejsze i jak najbardziej blade. Warzywo jest specjalnie tak uprawiane, żeby nie miało żadnego kontaktu ze słońcem, właśnie by liście pozostały jak najbledsze. Te zielone będą przejrzałe i mogą nas rozczarować gorzkim smakiem.

Cykoria wygląda jak niewyrośnięta sałata. Jest krucha z wyraźną nutą goryczki, która nadaje jej wyrafinowany smak.

Najlepiej smakuje na surowo. Można dodać ją do kanapek zamiast sałaty. Rewelacyjnie jednak smakuje po nafaszerowaniu. Pasuje do sera, orzechów, a także owoców takich jak jabłka i gruszki.

Zobacz także: Imbir, przyprawa obowiązkowa na jesień:

Jak pozbyć się goryczy cykorii?

Aby pozbyć się gorzkiego smaku, należy wymoczyć ją dokładnie w wodzie. Innym sprawdzonym sposobem jest sól. Wystarczy wsypać ją do miski i ustawić cykorię głąbem do dołu. Dzięki gotowaniu cykorii w mleku jej liście zachowają swój naturalny, blady kolor.

Cykorię należy przechowywać niezbyt długo, w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej w papierowej torebce. Warzywo to nie lubi wystawiania na światło słoneczne.

Cykoria – na zdrowie

Cykoria jest niskokaloryczna. W 100 g ma tylko 21 kcal. Pomaga w procesie trawienia dzięki zawartości inuliny, czyli błonnika rozpuszczalnego uznawanego za naturalny prebiotyk stymulujący wzrost pożytecznych bakterii w naszych jelitach. Dostarcza też składników mineralnych, takich jak potas i magnez, oraz witamin, zwłaszcza B1 i C oraz beta-karotenu i prowitaminy A.

Jedzenie cykorii przed snem może pomóc się odprężyć i wyciszyć. Medycyna naturalna głosi, że roślina ta ma działanie przeciw lękowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał