Dlaczego warto jeść cykorię?

Cykoria, chociaż powszechnie dostępna, bardzo rzadko ląduje na naszych stołach. Cykorię dodaje się przede wszystkim do sałatek oraz surówek, ale można też ją dusić i zapiekać. Jej specyficzny smak nie przypasuje każdemu, ale ze względu na wartości odżywcze warto włączyć ją do diety.

Cykoria to warzywo, które zdecydowanie częściej powinno gościć na naszych stołach
Źródło zdjęć: © 123RF

Zaczyna się pojawiać na przełomie października i listopada. Szukając najsmaczniejszych okazów, wybieraj jak najmniejsze i jak najbardziej blade. Warzywo jest specjalnie tak uprawiane, żeby nie miało żadnego kontaktu ze słońcem, właśnie by liście pozostały jak najbledsze. Te zielone będą przejrzałe i mogą nas rozczarować gorzkim smakiem.

Cykoria wygląda jak niewyrośnięta sałata. Jest krucha z wyraźną nutą goryczki, która nadaje jej wyrafinowany smak.

Najlepiej smakuje na surowo. Można dodać ją do kanapek zamiast sałaty. Rewelacyjnie jednak smakuje po nafaszerowaniu. Pasuje do sera, orzechów, a także owoców takich jak jabłka i gruszki.

Zobacz także: Imbir, przyprawa obowiązkowa na jesień:

Jak pozbyć się goryczy cykorii?

Aby pozbyć się gorzkiego smaku, należy wymoczyć ją dokładnie w wodzie. Innym sprawdzonym sposobem jest sól. Wystarczy wsypać ją do miski i ustawić cykorię głąbem do dołu. Dzięki gotowaniu cykorii w mleku jej liście zachowają swój naturalny, blady kolor.

Cykorię należy przechowywać niezbyt długo, w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej w papierowej torebce. Warzywo to nie lubi wystawiania na światło słoneczne.

Cykoria – na zdrowie

Cykoria jest niskokaloryczna. W 100 g ma tylko 21 kcal. Pomaga w procesie trawienia dzięki zawartości inuliny, czyli błonnika rozpuszczalnego uznawanego za naturalny prebiotyk stymulujący wzrost pożytecznych bakterii w naszych jelitach. Dostarcza też składników mineralnych, takich jak potas i magnez, oraz witamin, zwłaszcza B1 i C oraz beta-karotenu i prowitaminy A.

Jedzenie cykorii przed snem może pomóc się odprężyć i wyciszyć. Medycyna naturalna głosi, że roślina ta ma działanie przeciw lękowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać