Dlaczego warto jeść cykorię?

Cykoria, chociaż powszechnie dostępna, bardzo rzadko ląduje na naszych stołach. Cykorię dodaje się przede wszystkim do sałatek oraz surówek, ale można też ją dusić i zapiekać. Jej specyficzny smak nie przypasuje każdemu, ale ze względu na wartości odżywcze warto włączyć ją do diety.

Cykoria to warzywo, które zdecydowanie częściej powinno gościć na naszych stołach
Źródło zdjęć: © 123RF

Zaczyna się pojawiać na przełomie października i listopada. Szukając najsmaczniejszych okazów, wybieraj jak najmniejsze i jak najbardziej blade. Warzywo jest specjalnie tak uprawiane, żeby nie miało żadnego kontaktu ze słońcem, właśnie by liście pozostały jak najbledsze. Te zielone będą przejrzałe i mogą nas rozczarować gorzkim smakiem.

Cykoria wygląda jak niewyrośnięta sałata. Jest krucha z wyraźną nutą goryczki, która nadaje jej wyrafinowany smak.

Najlepiej smakuje na surowo. Można dodać ją do kanapek zamiast sałaty. Rewelacyjnie jednak smakuje po nafaszerowaniu. Pasuje do sera, orzechów, a także owoców takich jak jabłka i gruszki.

Zobacz także: Imbir, przyprawa obowiązkowa na jesień:

Jak pozbyć się goryczy cykorii?

Aby pozbyć się gorzkiego smaku, należy wymoczyć ją dokładnie w wodzie. Innym sprawdzonym sposobem jest sól. Wystarczy wsypać ją do miski i ustawić cykorię głąbem do dołu. Dzięki gotowaniu cykorii w mleku jej liście zachowają swój naturalny, blady kolor.

Cykorię należy przechowywać niezbyt długo, w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej w papierowej torebce. Warzywo to nie lubi wystawiania na światło słoneczne.

Cykoria – na zdrowie

Cykoria jest niskokaloryczna. W 100 g ma tylko 21 kcal. Pomaga w procesie trawienia dzięki zawartości inuliny, czyli błonnika rozpuszczalnego uznawanego za naturalny prebiotyk stymulujący wzrost pożytecznych bakterii w naszych jelitach. Dostarcza też składników mineralnych, takich jak potas i magnez, oraz witamin, zwłaszcza B1 i C oraz beta-karotenu i prowitaminy A.

Jedzenie cykorii przed snem może pomóc się odprężyć i wyciszyć. Medycyna naturalna głosi, że roślina ta ma działanie przeciw lękowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna