Dlaczego warto jeść cykorię?

Cykoria, chociaż powszechnie dostępna, bardzo rzadko ląduje na naszych stołach. Cykorię dodaje się przede wszystkim do sałatek oraz surówek, ale można też ją dusić i zapiekać. Jej specyficzny smak nie przypasuje każdemu, ale ze względu na wartości odżywcze warto włączyć ją do diety.

Cykoria to warzywo, które zdecydowanie częściej powinno gościć na naszych stołach
Źródło zdjęć: © 123RF

Zaczyna się pojawiać na przełomie października i listopada. Szukając najsmaczniejszych okazów, wybieraj jak najmniejsze i jak najbardziej blade. Warzywo jest specjalnie tak uprawiane, żeby nie miało żadnego kontaktu ze słońcem, właśnie by liście pozostały jak najbledsze. Te zielone będą przejrzałe i mogą nas rozczarować gorzkim smakiem.

Cykoria wygląda jak niewyrośnięta sałata. Jest krucha z wyraźną nutą goryczki, która nadaje jej wyrafinowany smak.

Najlepiej smakuje na surowo. Można dodać ją do kanapek zamiast sałaty. Rewelacyjnie jednak smakuje po nafaszerowaniu. Pasuje do sera, orzechów, a także owoców takich jak jabłka i gruszki.

Zobacz także: Imbir, przyprawa obowiązkowa na jesień:

Jak pozbyć się goryczy cykorii?

Aby pozbyć się gorzkiego smaku, należy wymoczyć ją dokładnie w wodzie. Innym sprawdzonym sposobem jest sól. Wystarczy wsypać ją do miski i ustawić cykorię głąbem do dołu. Dzięki gotowaniu cykorii w mleku jej liście zachowają swój naturalny, blady kolor.

Cykorię należy przechowywać niezbyt długo, w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej w papierowej torebce. Warzywo to nie lubi wystawiania na światło słoneczne.

Cykoria – na zdrowie

Cykoria jest niskokaloryczna. W 100 g ma tylko 21 kcal. Pomaga w procesie trawienia dzięki zawartości inuliny, czyli błonnika rozpuszczalnego uznawanego za naturalny prebiotyk stymulujący wzrost pożytecznych bakterii w naszych jelitach. Dostarcza też składników mineralnych, takich jak potas i magnez, oraz witamin, zwłaszcza B1 i C oraz beta-karotenu i prowitaminy A.

Jedzenie cykorii przed snem może pomóc się odprężyć i wyciszyć. Medycyna naturalna głosi, że roślina ta ma działanie przeciw lękowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości