Dlaczego warto jeść brokuły?

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

/ 6Pięć przepisów na dania z brokułami

Obraz
© Pixabay.com

Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Są skarbnicą potasu, a dzięki temu pierwiastkowi naczynia krwionośne są bardziej drożne, a efektem jest spadek ciśnienia. Brokuły zachowują swoje właściwości, gdy są odpowiednio gotowane.

Najlepiej blanszować je w wodzie o temperaturze około 80 stopni C, albo gotować na parze. Z tak przygotowanych warzyw możemy przygotować wiele smacznych potraw. Oto 5 niezwykłych i zupełnie różnych dań z tego mega zdrowego warzywa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Zupa krem z brokułów

Obraz
© Pixabay.com

Ta pyszna, zielona zupa jest nie tylko smaczna, ale również dostarcza nam mnóstwa cennych składników. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie dużo czasu. Potrzebujemy: pół brokuła podzielonego na różyczki, pokrojoną na plasterki marchewkę, pokrojonego pora, dwa obrane ziemniaki, suszony tymianek, bulion warzywny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Warzywa podsmażamy delikatnie na oliwie, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut. Zupę miksujemy i podajemy od razu.

/ 6Tarta z brokułami

Obraz
© Pixabay.com

Brokuły świetnie nadają się do przyrządzania wytrawnych wypieków. Podczas pieczenia nie rozpadają się i zachowują swoje właściwości. Składnikami tarty są: gotowe kruche ciasto, brokuły, czosnek, jajka, śmietana, sól i pieprz. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy 15 minut. Jajka mieszamy z posiekanym czosnkiem, śmietaną, solą i pieprzem. Brokuły układamy na cieście, zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Makaron z brokułami

Obraz
© Pixabay.com

Najsmaczniejsze są zazwyczaj proste dania, składające się jedynie z kilku składników. Makaron z brokułami to jeden z takich przykładów. Potrzebujemy: makaron wstążki, brokuły, czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy je w osolonym wrzątku trzy minuty. Makaron gotujemy, czosnek siekamy drobno. Łączymy wszystkie składniki ze sobą, doprawiamy pieprzem i solą, skrapiamy oliwą i gotowe.

/ 6Sałatka z brokułów i jajek

Obraz
© Shutterstock.com

Ugotowane na parze brokuły są bardzo ciekawym składnikiem sałatek, podawanych na zimno. Nasza sałatka zawiera: ugotowane różyczki brokułów, ugotowane na twardo jajka, kilka suszonych pomidorów, kawałek sera pleśniowego, oliwę z oliwek, majonez, sok z cytryny, suszone oregano, sól i pieprz. Jajka kroimy na ćwiartki, pomidory siekamy i dodajemy do miski z brokułami. Z majonezu, soku z cytryny, oregano, soli i pieprzu robimy sos, którym polewamy sałatkę. Na wierzchu układamy pokruszony ser. Podajemy z bagietką.

/ 6Brokuły z patelni

Obraz
© 123RF

W restauracjach azjatyckich bardzo często dodatkiem do wielu dań są szybko smażone warzywa. Brokuły są bardzo popularne. Potrzebujemy: podzielonego na różyczki brokuła, posiekany świeży imbir, posiekany czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz, ziarna sezamu, olej. Cna patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy imbir i czosnek. Dodajemy brokuły, po łyżce sosu sojowego i ostrygowego, doprawiamy pieprzem, smażymy na dużym ogniu dwie minuty, dolewając kilka łyżek wody. Sezam prażymy na suchej patelni. Wykładamy brokuły na talerz i posypujemy sezamem.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru