Dlaczego warto jeść brokuły?

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

/ 6Pięć przepisów na dania z brokułami

Obraz
© Pixabay.com

Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Są skarbnicą potasu, a dzięki temu pierwiastkowi naczynia krwionośne są bardziej drożne, a efektem jest spadek ciśnienia. Brokuły zachowują swoje właściwości, gdy są odpowiednio gotowane.

Najlepiej blanszować je w wodzie o temperaturze około 80 stopni C, albo gotować na parze. Z tak przygotowanych warzyw możemy przygotować wiele smacznych potraw. Oto 5 niezwykłych i zupełnie różnych dań z tego mega zdrowego warzywa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Zupa krem z brokułów

Obraz
© Pixabay.com

Ta pyszna, zielona zupa jest nie tylko smaczna, ale również dostarcza nam mnóstwa cennych składników. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie dużo czasu. Potrzebujemy: pół brokuła podzielonego na różyczki, pokrojoną na plasterki marchewkę, pokrojonego pora, dwa obrane ziemniaki, suszony tymianek, bulion warzywny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Warzywa podsmażamy delikatnie na oliwie, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut. Zupę miksujemy i podajemy od razu.

/ 6Tarta z brokułami

Obraz
© Pixabay.com

Brokuły świetnie nadają się do przyrządzania wytrawnych wypieków. Podczas pieczenia nie rozpadają się i zachowują swoje właściwości. Składnikami tarty są: gotowe kruche ciasto, brokuły, czosnek, jajka, śmietana, sól i pieprz. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy 15 minut. Jajka mieszamy z posiekanym czosnkiem, śmietaną, solą i pieprzem. Brokuły układamy na cieście, zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Makaron z brokułami

Obraz
© Pixabay.com

Najsmaczniejsze są zazwyczaj proste dania, składające się jedynie z kilku składników. Makaron z brokułami to jeden z takich przykładów. Potrzebujemy: makaron wstążki, brokuły, czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy je w osolonym wrzątku trzy minuty. Makaron gotujemy, czosnek siekamy drobno. Łączymy wszystkie składniki ze sobą, doprawiamy pieprzem i solą, skrapiamy oliwą i gotowe.

/ 6Sałatka z brokułów i jajek

Obraz
© Shutterstock.com

Ugotowane na parze brokuły są bardzo ciekawym składnikiem sałatek, podawanych na zimno. Nasza sałatka zawiera: ugotowane różyczki brokułów, ugotowane na twardo jajka, kilka suszonych pomidorów, kawałek sera pleśniowego, oliwę z oliwek, majonez, sok z cytryny, suszone oregano, sól i pieprz. Jajka kroimy na ćwiartki, pomidory siekamy i dodajemy do miski z brokułami. Z majonezu, soku z cytryny, oregano, soli i pieprzu robimy sos, którym polewamy sałatkę. Na wierzchu układamy pokruszony ser. Podajemy z bagietką.

/ 6Brokuły z patelni

Obraz
© 123RF

W restauracjach azjatyckich bardzo często dodatkiem do wielu dań są szybko smażone warzywa. Brokuły są bardzo popularne. Potrzebujemy: podzielonego na różyczki brokuła, posiekany świeży imbir, posiekany czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz, ziarna sezamu, olej. Cna patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy imbir i czosnek. Dodajemy brokuły, po łyżce sosu sojowego i ostrygowego, doprawiamy pieprzem, smażymy na dużym ogniu dwie minuty, dolewając kilka łyżek wody. Sezam prażymy na suchej patelni. Wykładamy brokuły na talerz i posypujemy sezamem.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę