Pięć przepisów na dania z brokułami
Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Są skarbnicą potasu, a dzięki temu pierwiastkowi naczynia krwionośne są bardziej drożne, a efektem jest spadek ciśnienia. Brokuły zachowują swoje właściwości, gdy są odpowiednio gotowane.
Najlepiej blanszować je w wodzie o temperaturze około 80 stopni C, albo gotować na parze. Z tak przygotowanych warzyw możemy przygotować wiele smacznych potraw. Oto 5 niezwykłych i zupełnie różnych dań z tego mega zdrowego warzywa.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa krem z brokułów
Ta pyszna, zielona zupa jest nie tylko smaczna, ale również dostarcza nam mnóstwa cennych składników. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie dużo czasu. Potrzebujemy: pół brokuła podzielonego na różyczki, pokrojoną na plasterki marchewkę, pokrojonego pora, dwa obrane ziemniaki, suszony tymianek, bulion warzywny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Warzywa podsmażamy delikatnie na oliwie, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut. Zupę miksujemy i podajemy od razu.
Tarta z brokułami
Brokuły świetnie nadają się do przyrządzania wytrawnych wypieków. Podczas pieczenia nie rozpadają się i zachowują swoje właściwości. Składnikami tarty są: gotowe kruche ciasto, brokuły, czosnek, jajka, śmietana, sól i pieprz. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy 15 minut. Jajka mieszamy z posiekanym czosnkiem, śmietaną, solą i pieprzem. Brokuły układamy na cieście, zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Makaron z brokułami
Najsmaczniejsze są zazwyczaj proste dania, składające się jedynie z kilku składników. Makaron z brokułami to jeden z takich przykładów. Potrzebujemy: makaron wstążki, brokuły, czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy je w osolonym wrzątku trzy minuty. Makaron gotujemy, czosnek siekamy drobno. Łączymy wszystkie składniki ze sobą, doprawiamy pieprzem i solą, skrapiamy oliwą i gotowe.
Sałatka z brokułów i jajek
Ugotowane na parze brokuły są bardzo ciekawym składnikiem sałatek, podawanych na zimno. Nasza sałatka zawiera: ugotowane różyczki brokułów, ugotowane na twardo jajka, kilka suszonych pomidorów, kawałek sera pleśniowego, oliwę z oliwek, majonez, sok z cytryny, suszone oregano, sól i pieprz. Jajka kroimy na ćwiartki, pomidory siekamy i dodajemy do miski z brokułami. Z majonezu, soku z cytryny, oregano, soli i pieprzu robimy sos, którym polewamy sałatkę. Na wierzchu układamy pokruszony ser. Podajemy z bagietką.
Brokuły z patelni
W restauracjach azjatyckich bardzo często dodatkiem do wielu dań są szybko smażone warzywa. Brokuły są bardzo popularne. Potrzebujemy: podzielonego na różyczki brokuła, posiekany świeży imbir, posiekany czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz, ziarna sezamu, olej. Cna patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy imbir i czosnek. Dodajemy brokuły, po łyżce sosu sojowego i ostrygowego, doprawiamy pieprzem, smażymy na dużym ogniu dwie minuty, dolewając kilka łyżek wody. Sezam prażymy na suchej patelni. Wykładamy brokuły na talerz i posypujemy sezamem.