Dlaczego warto jeść brokuły?

Obraz
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

/ 6Pięć przepisów na dania z brokułami

Obraz
© Pixabay.com

Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Są skarbnicą potasu, a dzięki temu pierwiastkowi naczynia krwionośne są bardziej drożne, a efektem jest spadek ciśnienia. Brokuły zachowują swoje właściwości, gdy są odpowiednio gotowane.

Najlepiej blanszować je w wodzie o temperaturze około 80 stopni C, albo gotować na parze. Z tak przygotowanych warzyw możemy przygotować wiele smacznych potraw. Oto 5 niezwykłych i zupełnie różnych dań z tego mega zdrowego warzywa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Zupa krem z brokułów

Obraz
© Pixabay.com

Ta pyszna, zielona zupa jest nie tylko smaczna, ale również dostarcza nam mnóstwa cennych składników. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie dużo czasu. Potrzebujemy: pół brokuła podzielonego na różyczki, pokrojoną na plasterki marchewkę, pokrojonego pora, dwa obrane ziemniaki, suszony tymianek, bulion warzywny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Warzywa podsmażamy delikatnie na oliwie, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut. Zupę miksujemy i podajemy od razu.

/ 6Tarta z brokułami

Obraz
© Pixabay.com

Brokuły świetnie nadają się do przyrządzania wytrawnych wypieków. Podczas pieczenia nie rozpadają się i zachowują swoje właściwości. Składnikami tarty są: gotowe kruche ciasto, brokuły, czosnek, jajka, śmietana, sól i pieprz. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy 15 minut. Jajka mieszamy z posiekanym czosnkiem, śmietaną, solą i pieprzem. Brokuły układamy na cieście, zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

/ 6Makaron z brokułami

Obraz
© Pixabay.com

Najsmaczniejsze są zazwyczaj proste dania, składające się jedynie z kilku składników. Makaron z brokułami to jeden z takich przykładów. Potrzebujemy: makaron wstążki, brokuły, czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Brokuły dzielimy na różyczki i blanszujemy je w osolonym wrzątku trzy minuty. Makaron gotujemy, czosnek siekamy drobno. Łączymy wszystkie składniki ze sobą, doprawiamy pieprzem i solą, skrapiamy oliwą i gotowe.

/ 6Sałatka z brokułów i jajek

Obraz
© Shutterstock.com

Ugotowane na parze brokuły są bardzo ciekawym składnikiem sałatek, podawanych na zimno. Nasza sałatka zawiera: ugotowane różyczki brokułów, ugotowane na twardo jajka, kilka suszonych pomidorów, kawałek sera pleśniowego, oliwę z oliwek, majonez, sok z cytryny, suszone oregano, sól i pieprz. Jajka kroimy na ćwiartki, pomidory siekamy i dodajemy do miski z brokułami. Z majonezu, soku z cytryny, oregano, soli i pieprzu robimy sos, którym polewamy sałatkę. Na wierzchu układamy pokruszony ser. Podajemy z bagietką.

/ 6Brokuły z patelni

Obraz
© 123RF

W restauracjach azjatyckich bardzo często dodatkiem do wielu dań są szybko smażone warzywa. Brokuły są bardzo popularne. Potrzebujemy: podzielonego na różyczki brokuła, posiekany świeży imbir, posiekany czosnek, sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz, ziarna sezamu, olej. Cna patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy imbir i czosnek. Dodajemy brokuły, po łyżce sosu sojowego i ostrygowego, doprawiamy pieprzem, smażymy na dużym ogniu dwie minuty, dolewając kilka łyżek wody. Sezam prażymy na suchej patelni. Wykładamy brokuły na talerz i posypujemy sezamem.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości