Dinner in the Sky - Historia
Niebo jest marzeniem, które od zawsze fascynowało ludzkie jednostki ...
Dinner in the Sky jest spełnieniem właśnie tych odwiecznych marzeń człowieka o wzbijaniu się w przestworza.
Koncepcja stworzenia platformy Dinner in the Sky, narodziła się w Belgii, pomysłodawcami tej inicjatywy byli właściciele dwóch największych agencji eventowych w Belgii - Hakuna Matata (agencja kreatywna) i Fun Group (producent ekstremalnych wydarzeń) - David Ghysels i Stefan Kerkho.
Pomysł organizacji podniebnych eventów zyskał niemal od razu rzeszę fanów i spotkał się z ogromnym zainteresowaniem ze strony mediów, dzięki czemu w bardzo szybkim czasie rozprzestrzenił się na cały świat. W dniu dzisiejszym Dinner in the Sky dostępny jest już w ponad 50 krajach, nie tylko w Europie, ale także w: USA, Brazylii, Australii, Japonii, Indiach, Dubaju, Południowej Afryce, Meksyku, Kanadzie i Chinach. W 2010 roku platforma pojawiła się także na polskim rynku. Swoją premierę miała w centralnej Polsce, w Łodzi, rodzinnym mieście spółki Total Events, której po wieloletnich staraniach udało się zdobyć wyłączną licencję na organizację eventów z wykorzystaniem platformy w tym kraju.
Dinner in the Sky to wydarzenie, którego osiowym elementem jest mobilna platforma z 22 miejscami siedzącymi, która podwieszana do dźwigu, wynosi uczestników eventu, na wysokość 40 - 50 metrów nad ziemię.
Dinner in the Sky, jak sama nazwa wskazuje, powstał początkowo z myślą o organizacji bardzo prestiżowych kolacji, serwowanych przez najlepszych na świecie szefów kuchni. Szybko stał się synonimem luksusu i najwyższej jakości. Jednak na przestrzeni lat, na całym świecie odbyło się już ponad 5000 eventów z wykorzystaniem platformy nie tylko jako podniebnej restauracji, ale również miejsca spotkań szkoleniowych, launchu nowych produktów, organizacji ważnych uroczystości (Marriage in the Sky), czy też loży widokowej podczas różnego rodzaju wydarzeń jak mecze czy koncerty.
Na platformie gościło wielu znamienitych Szefów Kuchni i gości. Sam książę Monako postanowił wybrać tę właśnie nietypową lokalizację na miejsce zaręczyn. Również w Polsce Dinner in the Sky jest niezwykle chętnie odwiedzany przez nasze rodzime gwiazdy. Na platformie gościli już m.in.: Tomasz Kammel, Maryla Rodowicz, Blue Cafe, Radosław Majdan, Marcin Prokop, Joanna Jabłczyńska, Kasia Wilk, Magdalena Różdżka, Krzysztof Skiba i wielu innych.
Dinner in the Sky to produkt, który wszędzie tam gdzie się znajduje od razu przyciąga zainteresowanie i skupia na sobie uwagę mediów oraz mieszkańców. Uczestnictwo w evencie z udziałem platformy jest niewątpliwie niezwykłym i niezapomnianym przeżyciem. Osiągnięcie tak spektakularnego sukcesu na całym świecie, Dinner in the Sky zawdzięcza dwóm nadrzędnym zasadom, jakie obowiązują podczas organizacji każdego wydarzenia. Są to: wyjątkowość i bezpieczeństwo.
Dinner in the Sky to produkt niezwykle ekskluzywny i prestiżowy. Wszystkie wydarzenia organizowane z jego udziałem są pieczołowicie przygotowywane i przeznaczone tylko dla wyselekcjonowanego grona odbiorców. Jednocześnie Dinner in the Sky to również najwyższe standardy bezpieczeństwa. Wszystkie nasze rozwiązania są zgodne z niemiecką normą DIN 4112, a sama platforma zbudowana została w Belgii pod kontrolą Rheinland TÜV. Cały sprzęt uzbrojony w pełni do działania waży niespełna 7 ton, jednak ze względu na bezpieczeństwo, Dinner in the Sky korzysta zawsze z potężnych 160 tonowych dźwigów. Goście siadają na specjalnych fotelach, które posiadają cztero punktowe pasy bezpieczeństwa. Te zaś zapinane są od tyłu foteli. Wydarzenie obsługiwane jest zawsze przez specjalnie wyszkoloną ekipę Safety Team, która odpowiada za wszelkie aspekty bezpieczeństwa gości zarówno tych unoszących się w przestworzach, jak i tych oczekujących w strefie naziemnej.
Platforma Dinner in the Sky jest w 100% mobilna, dlatego też event można zorganizować na terenie całego kraju. To właśnie dzięki odpowiednio dobranym lokalizacjom, które gwarantują wspaniałe widoki oraz spektakularnej oprawie, jak i wykwintnej kuchni, która serwowana jest na wysokości ok. 50 metrów nad ziemią, uczestnicy takiego wydarzenia mogą przeżyć niezapomniane chwile "in the Sky".
Za sprawą nieograniczonych możliwości wyreżyserowania eventu, Dinner in the Sky znalazł się na liście "World's most extravagant meals" opublikowanych przez magazyn Forbes.