Dieta witariańska – czy warto jeść samą surowiznę?

Zapewnia idealne zdrowie, optymalną wagę, doskonałą kondycję i radosne życie – przekonują jej zwolennicy. Jest zbyt restrykcyjna, grozi niedoborami energii, białka, witamin oraz minerałów, a w konsekwencji problemami zdrowotnymi – grzmią przeciwnicy. Kto ma rację w sporze o dietę witariańską, która polega na spożywaniu produktów nie poddanych obróbce termicznej?

Surowa dietaPodstawą witarianizmu jest rezygnacja z pokarmów pochodzenia zwierzęcego oraz eliminacja produktów przetworzonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Mara Zemgaliete - stock.adobe.com
oprac.  KGD

Co łączy Stinga, Natalie Portman, Umę Thurman i Demi Moore? To nie tylko wielkie gwiazdy show-biznesu, ale również osoby praktykujące (przynajmniej w pewnych okresach swojego życia) specyficzną dietę, która zdobywa ostatnio coraz większą popularność. Za twórcę nowoczesnego witarianizmu uchodzi Douglas Graham, znany amerykański dietetyk i trener personalny. Zasady stworzonego przez siebie programu żywieniowego zawarł w bestsellerowej książce "Dieta 80/10/10".

"Podstawową różnicą między podejściem do pożywienia i leczenia chorób na tradycyjnej diecie, a podejściem Naturalnych Higienistów jest zamiast szukania środków na pozbycie się objawów choroby poprzez stosowanie sztucznie wyizolowanych środków chemicznych, spojrzenie całościowe na organizm i szukanie przyczyn problemów poprzez powrót do natury, czyli spożywanie całych nieprzetworzonych (termicznie ani mechanicznie) produktów naturalnych (roślinnych)" – pisze Graham.

Czy warto go posłuchać?

Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz

Galeria smaków

Podstawą witarianizmu jest rezygnacja z pokarmów pochodzenia zwierzęcego (mięsa, jajek i nabiału) oraz eliminacja wszelkich produktów przetworzonych. Dopuszcza się tylko spożywanie warzyw, owoców, orzechów, pestek, roślin strączkowych, kiełków, jadalnych kwiatów, alg, olejów, naturalnych słodzików oraz przypraw.

Wykluczone jest ich smażenie, gotowanie czy grillowanie. Jedzenie może być podgrzewane maksymalnie do temperatury 48 st., ponieważ – zdaniem zwolenników witarianizmu – wyższa powoduje niszczenie enzymów, aminokwasów, witamin i przeciwutleniaczy.

Argumentem przemawiającym za rezygnacją z obróbki termicznej mają być również wytwarzające się podczas niej związki np. akrylamid (w nadmiarze może uszkadzać układ nerwowy i przyczyniać się do występowania nowotworów przewodu pokarmowego) albo izomery trans sprzyjające otyłości oraz schorzeniom układu krążenia. Według niektórych źródeł obróbka termiczna posiłków wzmaga również globalne ocieplenie.

Zdaniem witaran jedzenie "surowizny" skutecznie oczyszcza organizm i przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Sprzyja osiągnięciu optymalnej wagi, pozytywnie wpływa również na samopoczucie.

Dieta ma zapewniać także wiele przyjemnych doznań smakowych. "Minęły już dni surowej diety składającej się z słupków marchewek i roszpunki. Nawet ja daję się nabrać najpiękniejszym kreatywnym babeczkom, pizzom, sernikom, wrapom, orzechowym serom i czekoladom, które wyglądają i smakują jak ich gotowani konkurenci. Wyśmienita surowa żywność posiada całą galerię smaków i tekstur. Twoje kubki smakowe nie będą wiedziały, co je powaliło!" - przekonuje Tanya Maher w książce "Kuchnia raw food".

Istnieje mnóstwo przepisów na sałatki, zupy czy smoothies, które są bardzo proste przygotowaniu, bez specjalnego sprzętu. Wystarczy dobry nóż i blender.

Gdy brakuje witamin...

Dieta witariańska budzi jednak kontrowersje. Obróbka termiczna może faktycznie obniżać stężenie niektórych cennych składników odżywczych, ale równocześnie ułatwia trawienie wielu produktów, a także niszczy szkodliwe drobnoustroje, które mogą zagrażać osobom jedzącym surową żywność.

Warto też pamiętać, że niektórym wartościowym substancjom sprzyjają wysokie temperatury. Najlepszym przykładem jest zawarty w pomidorach likopen. Ten silny przeciwutleniacz pod wpływem gotowania czy duszenia ulega przekształceniu do postaci znacznie lepiej przyswajalnej przez organizm.

Witarianie narażają się także na niedobór witamin, które w minimalnych ilościach występują w warzywach czy owocach, zwłaszcza B12 (niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek oraz pracy mózgu i całego układu nerwowego) i D (wzmacnia odporność, chroni przed cukrzycą, działa przeciwnowotworowo), a także wapnia, który nie tylko wzmacnia kości i zęby, pomaga też utrzymać prawidłową krzepliwość krwi i sprawne mięśnie, poprawia samopoczucie i łagodzi stres. Dlatego konieczna jest ich suplementacja.

Problem w tym, że dotychczas nie przeprowadzono kompleksowych badań dotyczących wpływu diety witariańskiej na zdrowie. Według niektórych naukowców długotrwałe jedzenie wyłącznie surowych produktów roślinnych może negatywnie wpływać na gęstość kości (czego konsekwencją bywa m.in. osteoporoza) i stan zębów, a także powodować zaburzenia miesiączkowania.

Zdaniem wielu specjalistów restrykcyjna dieta witariańska powinna być stosowana tylko okresowo, np. przez 2-3 tygodnie w roku. Najlepiej jednak skonsultować to z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce